Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаят бременните по време на епидемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременност, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Какво трябва да знаят бременните във връзка с разпространението на Covid-19 в България

Сред задължителните изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременността, са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг и феталната морфология, посочват от Експертния съвет по медицинската специалност „Акушерство и гинекология“.

Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия лекар. Във всички тези случаи, касаещи женската консултация, препоръчваме на бременните да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се извършва женска консултация, за да запишат час за преглед.

Това се отнася и ако бременната има оплакване или въпроси. При започващ аборт или раждане, бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на спешния номер 112.

При симптоми на Covid-19 без акушерски усложнения бременните трябва да се свържат по телефона със своя личен лекар .

Бременна жена със симптоми на Covid-19 и започнало раждане трябва да бъде транспортирана от Спешната помощ до лечебно заведение с родилно отделение .

По възможност болницата трябва да бъде уведомена предварително от Спешна помощ за случая .

Наблюдаващият акушер-гинеколог или личният лекар са длъжни да издават болничен лист за майчинство.

Начинът на раждане при бременна жена с доказан Covid-19, се определя от акушер-гинеколога , като при изрично изразено желание на бременната за раждане с цезарово сечение, лекарят е длъжен да се съобрази с нея.

Няма научни данни Covid-19 да се предава от майката на плода.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Тренев, изпълнителен директор на

Предстои поскъпване на водата в София

След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на "Софийска вода" - днес, на заседание на КЕВР, стана ясно, че държавният регултор ще утвърди размера на нормата на 10 юли.  Нормата на възвращаемост се отразява на крайната цена на водата за потребителите.  КЕВР определи 8,12 на сто, както на всички други..

публикувано на 18.06.24 в 11:00
Илияна Йотова

Илияна Йотова: Важното е България да излезе от безвремието

Важното е България да излезе от безвремието - по този начин вицепрезидентът Илияна Йотова коментира хода на преговорите за съставяне на правителство. Тя призова да се изчака краят им, като видя възможност повече партии да се отзоват на призива за преговори в лидерска среща. Йотова изрази притеснение, че няма ясна формулировка за..

публикувано на 18.06.24 в 10:58

Гореща телефонна линия за пострадали от насилие ще работи още година

Фондация "Асоциация Анимус" ще продължи да поддържа още година денонощната Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие, съобщават от правителствения пресцентър.  През миналата година над 2 800 души  са потърсили помощ на номер 0800 18 676. Повечето  са жени - жертви на агресия в дома.  От Министерския съвет допълват, че..

публикувано на 18.06.24 в 10:54

МОН: Няма разписани изпитни процедури за постъпване в първи клас

До 20 юни продължава второто класиране на първокласниците в общинските училища в София.  Неоснователни са опасенията на родители, че класираното им дете може да загуби мястото си в дадено училище заради провеждана допълнителна проверка на неговите знания, посочват от Министерството на образованието и науката. В нормативната уредба няма..

публикувано на 18.06.24 в 10:50

Гръцките власти: Туристите да се пазят в жегите, 9 души са починали

За зачестили смъртни случаи на туристи съобщават гръцките власти. За десет дни изчезнаха на различни острови девет чуждестранни туристи, които след продължително издирване бяха намерени мъртви, съобщават от полицията.  На остров Сими жертва на топлото време стана известен британски журналист. На остров Самос починал беше намерен холандец...

публикувано на 18.06.24 в 10:20
Боряна Ангелова-Игова

Боряна Игова: Футболни фенове между 15 и 18 години нямат психическата устойчивост да изгледат цял мач

В България и особено в София е трудно децата да имат достъп до добри стадиони и да тренират без пари. Последният пример е от столичния стадион "Раковски" , където детско юношеските школи бяха изгонени , уж заради временен ремонт, продължил 2 години. И в момента, ако отидете на стадиона ще видите, че е разровен. Това коментира в интервю..

публикувано на 18.06.24 в 10:16
Петролни складове горят след атака с дронове в Русия.

Петролни складове горят след атака с украински дронове в Русия

Няколко петролни склада горят след атака с украински дронове в руския град Азов, в Ростовска област, съобщи губернаторът на областта в Телеграм. Аварийните служби са изпратили десетки пожарникари да овладеят огъня. Няма пострадали хора. Досега няма коментар от украинска страна. Столтенберг обвини Китай, че подклажда войната в Украйна

публикувано на 18.06.24 в 10:05