Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ян Непомняшчи излезе еднолично начело сред претендентите за световната титла по шахмат

Ян Непомняшчи поведе в класирането.
Снимка: fide.com

Руснакът Ян Непомняшчи излезе еднолично начело в класирането в турнира на претендентите за световната титла по шахмат, който се провежда в Екатеринбург.

В партия от петия кръг представителят на домакините победи с белите фигури китаеца Ван Хао за 43 хода и регистрира втория си успех в състезанието. С него Непомнящи събра 3,5 точки и се откъсна на половин пред втория Максим Вашие-Лаграв. Французинът изигра динамична партия с друг руснак Кирил Алексеенко, но в крайна сметка трикратно повторение на позицията фиксира равенството.

Американецът Фабиано Каруана, подобно на Вашие-Лаграв, също предприе доста рискове с черните фигури срещу холандеца Аниш Гири, но и те не донесоха на най-високопоставения гросмайстор в турнира нужната победа. Партията между двамата завърши с реми на 42-рия ход. В най-дългия мач за деня руснакът Александър Гришчук фиксира петото си поредно реми в Екатеринбург, като този път подели точки с китаеца Дин Лижен след 54 хода.

Така след преминаване на първата една трета от турнира след лидерите Непомняшчи (3,5 точки) и Вашие-Лаграв (3 точки) се нареждат Каруана, Хао и Гришчук с по 2,5 точки, а в дъното с по 2 точки са Дин, Алексеенко и Гири.

В понеделник предстои шестият от общо 14 кръга. В него Гришчук играе с Каруана, Алексеенко среща Гири, лидерът Непомнящи ще има белите фигури срещу Дин, докато Ван Хао има за съперник Вашие-Лаграв.
Наградният фонд на турнира на претендентите е 500 000 евро, а победителят ще играе с норвежеца Магнус Карлсен за световната титла по шахмат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирикратен олимпийски шампион е новият старши треньор на националния отбор на България

Четирикратният олимпийски шампион Рико Грос (Германия) е новият старши треньор на националния отбор на България по биатлон, съобщи президентът на БФБиатлон Атанас Фурнаджиев. 53-годиният Грос е легенда на световния биатлон. В славната си състезателна кариера германецът е спечелил 28 медала от Олимпийски игри и Световни първенства и има девет..

публикувано на 10.05.24 в 17:02
Григор Димитров

Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Рим

Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира на червени кортове от сериите "Мастърс" в италианската столица Рим с награден фонд 9,09 милиона евро. Поставеният под номер 8 Димитров, който почиваше в първия рунд, елиминира японския левичар Йохихито Нишиока със 7:5, 6:4 след 97 минути игра.  Съперник на Димитров в третия кръг ще бъде..

публикувано на 10.05.24 в 15:56
Калояна Налбантова

Калояна Налбантова взе квота за Олимпиадата в Париж

България ще има представители в две дисциплини на турнира по бадминтон на олимпийските игри в Париж 2024. След Стефани Стоева и Габриела Стоева на двойки жени и Калояна Налбантова си осигури квота на единично жени. Българска федерация бадминтон официално получи днес потвърждение от Световната федерацията на две квоти за Игрите във френската столица...

публикувано на 10.05.24 в 15:40
Гергана Топалова

Гергана Топалова се класира за полуфиналите на турнира в Бостад

Гергана Топалова се класира за полуфиналите на турнира по тенис на клей в Бостад (Швеция) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под номер 2 Топалова надделя над шестата в схемата Мадисън Сийг (САЩ) със 7:5, 6:4. Двубоят продължи час и 47 минути. Съперничка на Топалова в сблъсъка за достигане до финала ще бъде румънката Ирина Фетекау.

публикувано на 10.05.24 в 15:35
Амос Юга (вляво)

Футболист на ЦСКА София в полезрението на датския Брьондби

Датският Брьондби проявява интерес към полузащитника на ЦСКА София Амос Юга, съобщава Africafoot.com.  Според информацията, Юга попада в трансферните планове на Брьондби и двата клуба вече водят преговори. Твърди се, че ЦСКА София ще иска трансферна сума от 2 милиона евро за втория си капитан, чийто договор с "червените" е до лятото на 2026 година...

публикувано на 10.05.24 в 10:22
Мирела Демирева

Мирела Демирева с победа в скока на височина на турнир в Германия

Олимпийската вицешампионка от Рио 2016 Мирела Демирева постигна победа на скок височина на лекоатлетическия турнир в германския град Есен. Българката завърши със 192 сантиметра в първото си състезание на открито за сезона. Демирева направи и три неуспешни опита да покрие олимпийски норматив за Париж 2024 на 197 сантиметра. Втора със 189 сантиметра..

публикувано на 10.05.24 в 10:19
Ню Йорк Рейнджърс

Ню Йорк Рейнджърс е на победа от финала на Изток в НХЛ

Ню Йорк Рейнджърс е на една победа от класиране за финала в Източната конференция на Националната хокейна лига на САЩ и Канада, след като победи Каролина с 3:2 след продължение и поведе с 3:0 в серията, която се играе до четири победи. Артьоми Панарин вкара победния гол в 1:43 минута на продължението за успеха и Рейнджърс продължава без загуба в..

публикувано на 10.05.24 в 09:29