Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Албена Белянова: Грозно е служител на народа да нарича част от него "маргинали"

Адвокат Албена Белянова сезира Комисията за защита от дискриминация заради коментар на финансовия министър Владислав Горанов, в който той използва квалификацията „маргинали" спрямо хора, упражняващи свободни професии.

Със сигурност моята жалба не е единствената, посочи Белянова в предаването "Преди всички".

„Не смятам, че хората ще останат безразлични в бъдеще при подобни изказвания. Не смятам, че всички трябва да излезем по улицата, на палатки като майките от „Системата ни убива”, за да може някой наистина да осъзнае, че е грозно и недопустимо по този начин да се отнасят представителите на народа с народа.”

„Това е и обида, но със сигурност в такъв безпрецедентен момент, когато всички ние трябва да се подкрепяме, е вид тормоз и дискриминация. Включват се и нотариуси, и дейци на културата, науката и образованието, и медицински специалисти, и всички хора със свободна професия. По този начин да бъдат третирани, и то от човек с власт, който за десет години не е осъзнал, че той служи на народа, а не обратното, е дискриминация”, подчерта юристът пред "Хоризонт".

Адвокат Белянова уточни, че жалбата е заведена в Комисията за защита от дискриминация, срокът е 30-дневен, но може да бъде удължаван, особено в настоящия момент.

„Това, което ми е правело впечатление в практиката на комисията е, че когато се касае за висш държавен служител, много често жалбите биват отхвърлени”, коментира юристът.

Албена Белянова смята, че за членовете на комисията вероятно е трудно да бъдат „безкрайно обективни”, защото структурата е част от изпълнителната власт. „В крайна сметка има и съдебен контрол, ще се надяваме на справедливо решение”, изтъкна тя.

Цялото интервю е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44