Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йосиф Давидов: Хората разбират, че не може да има работеща икономика с болни хора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Копчето за пауза на може да се превърне в стоп, казват работодателите, но профсъюзите отговарят, че това трябва да е така - нека първо оздравеем, после ще мислим за икономиката". Това каза пред БНР журналистът Йосиф Давидов, който живее в Испания. Той коментира, че хората разбират, че не може да има икономическа дейност с болни хора, затова приемат строгите мерки, които парират 75% от икономиката на страната. 

Журналистът разказа в предаването "Нещо повече", че испанците изключително дисциплинирано спазват мерките и нарушенията са много малко:

"Над 35 години съм в Испания и сега за първи път разбирам, че този народ може да проявява дисциплина и солидарност", сподели още Давидов. 

Испания съобщи днес за още 812 смъртни случая от коронавируса през последните 24 часа, с което се стават 7340, сочи статистиката на здравините власти. Но за първи път има намаление на жертвите за денонощие от четвъртък в страната, която е втора в света след Италия по смъртни случаи.

В неделя Испания обяви рекордните 838 жертви за ден.

Заразените с Covid-19 в страната са се увеличили със 7340 до 85 195, с което Испания изпреварва Китай, където по последни данни има 81 470 случая на коронавируса. В неделя Испания обяви за 6528 новозаразени.

Властите посочват, че има намаление в процентния ръст на жертвите и на заразените, което според тях дава надежда, че е достигнат пикът на епидемията.

Цялото интервю на Людмила Железова с Йосиф Давидов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заседания на ръководните органи на ПП и ДСБ

Две от формациите в коалицията ПП-ДБ провеждат заседания на ръководните си органи. Националният съвет на "Продължаваме промяната" се събира днес, за да обсъди изборните резултати, предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат. От вчера заседава и Изпълнителният съвет на ДСБ. В края на юни Националният съвет на третата партия в..

публикувано на 07.07.24 в 07:50
Мъж преминава покрай предизборни плакати с лика на лидерите на крайната десница Марин льо Пен и Жордан Бардела край Париж, 29 юни 2024 г.

Французите гласуват на втори тур за Национално събрание

Франция прави исторически избор с гласуването на днешния балотаж на предсрочните избори за Национално събрание, които могат да доведат на власт крайната десница. Националистите поведоха решително на първия тур миналата неделя. Французите се отправят отново към урните и избирателната им активност може да стигне нов рекорд според последните..

публикувано на 07.07.24 в 07:42
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се..

публикувано на 07.07.24 в 07:28

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22