Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бъди щастлива, Ани"



"Бъди щастлива, Ани” е лента на режисьора Владимир Янчев, излязла на екран през 1961 година. В ролите виджаме  Коста Цонев, Невена Коканова,  Василий Меркуриев, Веселин Василев, Анани Явашев, Асен Кисимов, Леда Тасева, Петко Карлуковски, Лили Попиванова, Стефка Кацарска, Мирослава Стоянова, Никола Анастасов, Йорданка Кузманова. Сценаристи са  Валентин Ежов и Банчо Банов, музиката е на Петър Ступел.

Ани (Невена Коканова), очарователна млада жена, е шофьор към софийското летище. Тя изпраща писмо на приятеля си Боян (Коста Цонев), който работи на голям строителен обект, което съдържа една-единствена дума: "Да". Боян започва да се приготвя за сватба. Съветският летец Андрей Петрович (Василий Меркуриев) скоро ще се прибере у дома, след като няколко години е работил с българските си колеги. Те му уреждат прощална екскурзия из страната, а Ани е определена да го придружи, за да го запознае с различните забележителности. Боян започва да ревнува и в яда си къса писмото на любимата си. Тя обаче не може да се види с него и да изяснят недоразумението, тъй като трябва да тръгва с госта. Първото място, на което Ани отива с Андрей, е точно градът, в който работи Боян. Руснакът се досеща, че може да попречи на младите и затова се прави на болен и докато влюбените са заети да се кълнат в любовта си, сам тръгва на обиколка из града. Намира и указател, в който прочита всичко за местата, предвидени в екскурзията. В края на краищата Ани и Боян се женят, а Андрей Петрович си заминава доволен въпреки провалената обиколка.

Голяма част от снимките във филма „Бъди щастлива, Ани“ са в най-елитния по това време хотел „Янтра” във Велико Търново. Лентата е запечатала както лукса на стаите, така и вида на фасадата, далеч преди да започне да се разпада. Топлят сърцата на търновци и сцените, в които след редица недоразумения младите влюбени се гонят по стръмната уличка - начало на „Опълченска” и по уличките на Варуша.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вили Цанков - естет, ценител и ваятел на красивото

На днешния ден се навършват 100 години от рождението на големия български режисьор Вили Цанков. Зад гърба си той има 130 театрални постановки, 15 филма (най-известните от които „Сватбите на Йоан Асен“ и „Демонът на империята“), две опери, оперети и редица телевизионни екранизации. Вили Цанков с ъздава първия „Домашен театър“ в България.  Наричат го..

публикувано на 07.06.24 в 03:00

02.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 02.06.24 година.

публикувано на 02.06.24 в 07:24
Зиемски и Перейра

Екстремните спортове 26 май - 1 юни 2024

Полският ски-алпинист Бартек Зиемски осъществи първото спускане със ски от осемхилядника Канчендзьонга . Той и сънародникът му Освалд Перейра са изкачили върха на 27 май в 2:45 следобед и са единствените, които успяха да го достигнат този сезон. Маршрутът е бил оборудван с парапети до 7500 м височина. Двамата са били без кислородни бутилки и без..

публикувано на 01.06.24 в 14:43

Асен Кисимов - едно сърце откритост и детска доверчивост

Асен Кисимов е роден на 3 май 1936 г. в Пловдив. През 1959 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Георги Стаматов и започва да играе в Театъра на Българската армия. Помним го от театралните и филмовите му роли. Той остави образа си в десетки телевизионни филми и култови ленти. Емблематичните за родното ни кино филми „Бъди щастлива, Ани!“..

публикувано на 29.05.24 в 03:00
Пирин Галов на финала

Екстремните спортове 19-25 май 2024

Отново голяма победа за българския планински бегач Пирин Галов, който финишира първи в ултрамаратона Tihio Race - 250 км с 14000 м положителна денивелация. Пирин измина тежкото трасе, основно скалисто, за 53:18:11 часа.  Пред БНР той разказа, че в последния ден от надпреварата в ниските части не е имало никакъв вятър, а температурите са били..

публикувано на 25.05.24 в 14:51

26.05.24 Законите на Мърфи

"Не си режи времето, а недостатъците…". Това е изречението на месеца. Негов автор е Николина Пенева от Русе.

публикувано на 26.05.24 в 08:15

19.05.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 19 май 2024 г. Водещ : Даниела Якова

публикувано на 19.05.24 в 09:17