Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарет Джоунс: Графикът за сделката по Брекзит няма да бъде спазен заради коронавируса

Никой няма да обвини Борис Джонсън и правителството, че не спазват обещанията си, казва анализаторът

Спазване на социална дистанция на опашка пред магазин на „Теско“ в западен Лондон.
Снимка: БТА

Британците като че ли напълно забравиха за Брекзит, който доминираше обществено-политическия живот през последните четири години. Ето защо прозвуча малко изненадващо, когато тази седмица главният британски преговарящ писа в социалната мрежа Туитър, че всъщност търговските преговори между Лондон и Брюксел продължават и че няма промяна в плановете те да приключат до края на годината.

Дейвид Фрост увери, че въпреки карантината двете страни са разменили правни текстове и се провеждат онлайн конферентни разговори за изясняване на технически подробности. Опозиционните партии призоваха да бъде удължен крайният срок за постигане на споразумение заради пандемията Covid-19, да не се поставя идеологията над националните интереси и да се избегне хаотично излизане от ЕС просто за да се спази срока.

Но изглежда Даунинг стрийт игнорира напълно тези призиви, а премиерът Борис Джонсън, който постъпи в болница заради вируса, е пределно ясен, че удължаване на преходния период няма да има, независимо от изхода в преговорите.

Кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов разговаря с анализатора от агенция Ройтерс Гарет Джоунс и го запита доколко реалистично е да се стигне до споразумение до края на годината при пандемията от коронавирус? 

„Винаги се е смятало, че спазването на графика за постигане на споразумение ще бъде много трудно. И не само постигането на споразумение, но и неговото ратифициране от всички 27 страни-членки на ЕС и Обединеното кралство. Със сигурност пандемията от коронавируса, която не бе в сценария, напълно провали сметките на хората и от двете страни. Фактът, че Дейвид Фрост и Мишел Барние се заразиха с вируса, а съвсем наскоро много по-сериозно и премиерът Борис Джонсън, ясно повдига голям въпрос дали ще бъде спазен и без това краткият срок“.

„За момента официалната позиция на британското правителство е, че планът продължава да е постигане на споразумение за бъдещите търговски отношения до лятото, което после да бъде ратифицирано и да започнем да търгуваме съгласно новите условия от началото на 2021 година. Това е официалната позиция, но подозирам, че насаме официалните лица стават все по-скептични, че сроковете ще бъдат спазени“.

Гарет Джоунс

„Вероятно много от длъжностните лица, които преди това бяха погълнати от Брекзит, който в крайна сметка бе най-голямото предизвикателство, сега са ангажирани с борбата с коронавируса и прилагането на различните мерки, които правителството наложи за справяне с пандемията. Така че макар и да продължават контактите на някакво по-ниско ниво по някои от детайлите в документите, накрая преговарящите ще имат нужда от одобрението на най-висшето командване“, каза Гарет Джоунс в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

- Британският премиер е сериозно болен. Правителството има сериозни проблеми в борбата с коронавирус. Как ще се отрази всичко това на бъдещето, включително процеса на Брекзит?

- Разбира се, последица от всичко това е не само самата пандемия от коронавируса с многото причинени страдания, с многото жертви в цялата страна, но, разбира се, и огромният ефект на пандемията за британската и европейската икономика. За Брекзит винаги се е смятало, че ще има негативни последици, особено ако се стигне до Брекзит без сделка, когато ще преминем директно към правилата на Световната търговска организация при липсата на споразумение до края на годината.

Ефектът ще бъде още по-разрушителен като се имат предвид щетите, нанесени допълнително на икономиката от пандемията. Така че можем да очакваме, че графикът няма да бъде спазен. Британският парламент одобри закон, в който се казва, че ние напускаме ЕС в края на тази календарна година със сделка или без сделка. Но така както парламентът прие този закон, така може и да го промени, разбира се, ако правителството реши да удължи крайния срок.

Никой в тази страна няма да обвини Борис Джонсън и правителството, че няма да спазят обещанията си да ни извади от ЕС до края на 2020. Хората имат други грижи сега - да запазят работата или бизнеса си, а правителството да се пребори с пандемията.

- Много хора обаче смятат, че Борис Джонсън, който в името на изваждането на страната от ЕС не се спря пред нищо досега, може отново да продължи да настоява на сегашния краен срок, независимо от обстоятелствата.

- Да, той с голяма неохота би се отказал от обещанието да ни извади от ЕС до края на годината. Но премиерът и правителството са „рационални актьори“. Определено размерът на икономическите щети ще бъде огромен. Това създава политическо пространство за Джонсън и правителството му да се обърнат към народа и да кажат: „Вижте, никой и никога не очакваше тази пандемия и никой не очакваше само допреди месеци, че световната икономика на практика ще замре с месеци“. Ние, разбира се, не знаем, докога ще продължава всичко това.

Никой тук в момента не говори за Брекзит. Дори да се възстановим сравнително бързо, за което искрено се надявам. Дори да преборим коронавируса в Европа до месец-два и се завърнем към обичайния бизнес до юни или юли. Дори при този най-добър сценарий ще е необходимо време специално за икономийката да се изправи на крака. И рано или късно правителството ще трябва да поиска удължаване на срока.

- При това огромно натоварване за правителството и отсъствието в момента по здравословни причини на ключов играч като премиера не се ли създава вакуум във властта?

- Ние сме демокрация. Управлявани сме от правителство, а не от един човек. Министър-председателят, разбира се, е от изключително голямо значение. Той взема крайните решения и нито едно важно  решение не може да бъде взето без неговото съгласие. Определено останалата част от правителството са напълно мобилизирани да се справят с това извънредно бедствие за общественото здраве. 

Правителството може да продължава да изпълнява задачите си и без Борис Джонсън да е на Даунинг стрийт 10 за известно време. Всеки се надява, че той ще се възстанови бързо и скоро ще се върне на работа. За момента това не е сериозен проблем и мисля, че е прибързано да говорим за вакуум във властта.

- Можем ли да говорим за някаква политическа поука от световната пандемия?

- Определено наблюдаваме по-ляв уклон и консенсус сега по въпроса за икономиката и пътя напред с по-широко приемане на по-голямата роля на държавата. Освен това хората си дават по-голяма сметка за жизнено важната роля на обществените служби. Огромен е респектът, симпатията и подкрепата за националната система за здравеопазване, но също и за хората, които работят в домовете за социални грижи, за тези, които се грижат за други хора, особено за възрастни и болни. Политиците трябва да се отнасят внимателно и с уважение към тези хора и да надграждат върху този висок обществен дух и страхотно чувство на солидарност.

Интервюто може да чуете от звукови файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Георгиев

Район „Изгрев“ посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов

Три фестивала – музикален, кулинарен и филмов  организира за празника систоличният район „Изгрев“. Събитието „Изгрев фест“ ще продължи три дни – от 6 до 8 юли в парк „Тинтява“ ( градинката на КАТ ). „Само за четири години празникът на район „Изгрев“ се превърна в традиция. Всяка година събитието се разраства – сега ще продължи три дни. За..

публикувано на 06.07.24 в 06:00
Джо Байдън

Байдън определи представянето си на кандидатпрезидентския с дебат Тръмп като "лош момент"

Американският президент Джо Байдън даде за "Ей Би Си" първото си телевизионно интервю след предизборния дебат с предшественика си Доналд Тръмп на 27 юни. Байдън определи представянето си тогава като "лош момент" и увери, че то не е признак за някакво по-сериозно състояние: "Бях изтощен. Не се вслушах в инстинктите си по отношение на подготовката и беше..

публикувано на 06.07.24 в 04:06
Силвио Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано може да носи името на Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано, което е едно от най-важните за Италия, ще носи името на Силвио Берлускони. Това съобщи транспортният министър Матео Салвини по време на форум в област Пулия . Салвини каза, че е получил съобщение от президента на Националния орган за гражданска авиация Пиерлуиджи Ди Палма, че бордът на директорите е одобрил искането на..

публикувано на 06.07.24 в 03:55
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Световни лидери и медии коментират общите избори във Великобритания

Доналд Тръмп приветства успеха на Найджъл Фарадж да стане депутат в британския парламент, но отказа какъвто и да е коментар за новия премиер Киър Стармър, докато световни лидери побързаха да реагират на убедителната победа на лейбъристите в общите избори. Бившият американски президент публикува в социалните медии подкрепата си за лидера на..

публикувано на 06.07.24 в 03:41
Николай Марков

Николай Марков не е член на "Величие", обявиха от партията

Доскорошният председател на парламентарната група на "Величие" Николай Марков не е член на партията, съобщиха от пресцентъра на формацията. Марков не е подписал декларация за членство, не е приел устава и ценностите партията.  "Той сам се обяви за лидер и председател на партията, което не предизвика възражение от страна на управляващия орган на..

публикувано на 06.07.24 в 03:30
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние.   Бегония Гомес се яви пред съдията, който я разследва за предполагаеми престъпления. След..

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап не се предвижда спиране работата на централата, каквото стана на няколко пъти последните месеци...

публикувано на 05.07.24 в 20:51