Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрастни търсят съвети на телефона на Националната пациентска организация

Подготвят се различни инструменти за виртуални консултации с лекари

Националната пациентска организация работи по различни модели за онлайн консултиране на пациенти по време на кризата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спазват ли правилно личните си мерки за защита срещу коронавируса и кога ще свърши пандемията от Covid-19 са основните въпроси на първите пациенти, които вече се обаждат на горещата телефонна линия на Националната пациентска организация. Там лекари и специалисти консултират пациенти с хронични заболявания. Десетки са обажданията до момента. Целта на инициативата е да се намали рискът от заразяване на хронично болните пациенти с коронавируса.    

Първите възползвали се от възможността да получат професионална подкрепа са по-възрастните пациенти.

"Тя се ползва според мен активно, аз вече съм отговорила на няколко обаждания. Най-често това са хора, които са възрастни, притеснени. Споделят, че за тях това, че има такава линия, всъщност е добре. Имат нужда повече и да поговорят с някого, за да проверят добре ли спазват мерките, т.е. на първо място се интересуват за здравето си и начина, по който се предпазват и на второ място идва тази тревога как ще продължи животът ни, кога всичко това ще свърши. В чисто икономически аспект хората са притеснени как ще продължат натам", каза за "Хоризонт" психологът Милена Маринова.

"Ние също се учим как да подкрепяме и да помагаме на хората, защото тя не е толкова пряка в момента тази опасност, толкова директна, и хората някак си разбраха, че мерките са сериозни, взеха се навреме. Хората са внимателни и дисциплинирани, това е моето наблюдение и мнение, но зад всичко това, разбира се, стои - кога ще осъществим нашите планове, как времето тече и ние знаем кога ще приключи и тази тревога все повече се увеличава", подчерта Маринова.

Пакетът от мерки на Националната пациентска организация включва консултации с лекари в областта на кардиологията, онкологията, ендокринологията, психологията, инфекциозните болести, пояснява председателят на организацията д-р Станимир Хасърджиев.

Д-р Станимир Хасърджиев  Снимка: БГНЕС

"Затова аз се надявам, че с тази инициатива в бърз порядък и държава, и лекари, и IT индустрия ще намерят дори и временните решения, които са ни необходими точно сега, които да позволят обаче тези хора да получават грижи по време на пика на епидемията".

Ситуацията в момента по никакъв начин не подсказва, че в обозримо бъдеще ще се подобри този достъп, коментира Хасърджиев. Според него заразата от коронавируса няма да отмине толкова лесно, в същото време нашата система не разполага с възможности нито за дистанционно наблюдение, нито за отпускане на лекарства от разстояние, това е забранено. 

В близките дни се очаква да има възможност за виртуален преглед по документи и виртуална стая за прегледи.

"Виртуалната стая за прегледи в момента ни е предоставена от една от компаниите, които разработват телемедицински решения. Така че тя е налична там, на сайта на Националната пациентска организация има линкове към нея, но хората трябва да знаят, че всъщност в момента подготвяме цяла поредица от такива решения на различни компании, на различни разработчици, които да бъдат спешно предоставени като арсенал в ръцете на лекари и пациенти, за да могат да се ползват по време на кризата", допълни д-р Станимир Хасърджиев.

За определени групи пациенти в по-тежко състояние или в отдалечени райони ще се осигури възможност за посещение на място от лекар или доброволци. Здравната каса и Министерството на здравеопазването също ще участват със свои специалисти и експерти, като тепърва се очаква двете ведомства да подпомогнат и заплащането на лекарите, които ще извършват консултациите.

На телефона на Националната пациентска организация - 0800 14 515, приемат обаждания от 9 до 18 часа.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36