Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва свещеният месец за мюсюлманите Рамазан

Джамиите у нас ще останат затворени за Рамазана заради разпространението на новия коронавирус.
Снимка: БГНЕС

Днес е първият ден от Свещения месец – Рамазан. Периодът на въздържание за мюсюлманите, предшестващ големия религиозен празник Рамазан Байрам, тази година ще премине под знака на извънредното положение. Отменят се колективните вечерни молитви в джамиите, както и традиционните споделени трапези „ифтар“, които се провеждат по залез слънце с благотворителна цел. Раздаването на храна на нуждаещите се ще става с пакети в съответствие със здравните препоръки.

Мюсюлманското изповедание подготвя богата онлайн програма за целия период на свещения месец, с което ще бъдат удовлетворени духовните потребности на общността, посочи говорителят на главното мюфтийство Джелал Фаик:

"Трудно ще е за вярващия човек, защото Рамазан изисква да се съберем на едно място, да споделяме обща трапеза, да се молим заедно, но трябва да бъдем и отговорни граждани. Призоваваме всички наши братя и сестри да се молят от дома си."

Масовите молитви в джамиите бяха забранени със заповед на Главното мюфтийство още преди месец, заради разпространението на заразата. По време на Рамазан ограничителните мерки продължават да се спазват, а молитвените храмове в цялата страна ще бъдат отворени единствено за индивидуални посещения:

"През деня един, който има нужда да влезе в джамията и иска да се помоли сам в храма, няма никакъв проблем".

Периодът на въздържание за мюсюлманите продължава един месец.

"Изисква се от мюсюлманина да бъде по-въздържан от всички плътски нужди, да се обърне с открито сърце към своя създател, да чете Свещения коран, както и да помогне на хората в крайна нужда."

Междувременно влизането в България на лица и превозни средства, идващи от Турция, беше забранено от тази нощ със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

Забраната важи до неделя вечерта. Целта е да се попречи на влизането от южната ни съседка на хора с двойно гражданство, които идват у нас, за да посетят близките си по случай началото на месец Рамазан.

В изпълнение на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев няма преминали автобуси и автомобили от Турция през граничния пункт „Капитан Андреево“.

Нито един автобус не е тръгнал тази сутрин за Турция от автогарата в Кърджали, потвърди за БНР началникът на автогарата Орхан Осман.

„Няма никакво движение нито за Турция, нито откъм Турция. Офисите са затворени, няма и хора, които да питат за пътуване. Автобусите си седят на автогарата“, каза той.

Репортаж от Кърджали на Валя Апостолова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл:

Районното мюфтийство в Благоевградска област предложи всички дарени като ифтар храни да се предоставят за термична преработка, а доброволци да предоставят топла вечеря на възрастните, болните и бедните хора.

За различния Рамазан и за изпитанието - чуйте разговора на Кети Тренчева с районния мюфтия Айдън Мохамед:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световноизвестният канадски актьор Доналд Съдърланд почина на 88-годишна възраст

Световноизвестният канадски актьор Доналд Съдърланд, смятан за един от най-надаренитe творци на киното, е починал на 88-годишна възраст, съобщи синът му - Кийфър Съдърланд, който също е известен актьор. Кариерата на Доналд Съдърланд продължава половин век - от 60-те на миналия век до днешно време. Една от визитните му картички беше дълбокият му глас.

публикувано на 20.06.24 в 21:52

Мъж уби жена и се хвърли от висок етаж в Бургас

Тежко престъпление е извършено в Бургас.  Мъж е убил жена близо до църквата в парка "Изгрев" пред очите на 4-годишната им дъщеря. След убийството мъжът се е хвърлил от висок етаж на блок №10 в комплекса "Славейков". Очаквайте подробности.  

публикувано на 20.06.24 в 21:11

Обходни маршрути заради строителството на първокласния път Мездра – Ботевград

Заради завършване на строителството на шосето от Мездра до пътния възел Новачане до Ботевград от понеделник ще бъде спряно движението между Мездра, Лютидол и пътния възел "Новачене". Тежкотоварни камиони ще минават през прохода Петрохан през деня и през нощта освен в тричасови пикови интервали на трафика сутрин и вечер. Служебният министър на..

публикувано на 20.06.24 в 21:00

Кристалина Георгиева разговаря със служебния вицепремиер Людмила Петкова в Люксембург

Членството на България в еврозоната е фактор за защита на паричната политика, подкрепа на българската икономика и увеличаване на чуждестранните инвестиции.  Това е заявила Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, на среща със служебния вицепремиер Людмила Петкова, съобщиха от Министерството на финансите. Георгиева и..

публикувано на 20.06.24 в 20:34

ЦИК публикува публичните криптографски ключове за гласуване в новите и частични местни избори

Централната избирателна комисия публикува на интернет страницата си публичните криптографски ключове за машинното гласуване в насрочените за 23 юни нови и частични местни избори. В неделя отново ще се избират общинските съветници в Хасково, тези в община Борован, както и кмет на община Панагюрище и 7 кметове на кметства.   Насрочените частични избори..

публикувано на 20.06.24 в 19:34
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев пита НС кой ще представлява България на срещата на НАТО

Служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и парламентарните групи в 50-ия парламент с искане да се реши кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба. В периода от 9 до 11 юли във Вашингтон ще се състои срещата на върха на НАТО...

публикувано на 20.06.24 в 19:18

Българската общност в Браила пази езика и духа на предците си

Неведнъж сме казвали, че Дунава е реката, която свързва хората, която е символ на свобода, на култура, на идеи, на революции. Сигурно помните хидрологическия бюлетин, който се излъчваше по радиото всеки ден след новините в 15 ч. Само изброяването на градовете, където се следи водното ниво, бе своеобразно въображаемо пътуване по цяла Европа чак..

публикувано на 20.06.24 в 19:14