Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Занков: Първо ще се възстанови бизнес туризмът

Снимка: БГНЕС

"Първо ще се възстанови бизнес туризмът". Това каза пред БНР Константин Занков - главен експерт в Института за анализи и оценки в туризма. Той изрази очакване около 15 юни да започне вече да има гости по хотелите от градски тип и припомни, че туризмът в България не е само море.

Занков посочи, че няма друг бранш от икономиката, който така да е засегнат 100% от пандемията - както е туризмът:

"Първи бяхме засегнати с пълната забрана за работа за повечето бизнеси и последни ще се възстановим. Става дума за години възстановяване". 

По думите му от бранша искат яснота на какви условия трябва да отговаря бизнесът в новите условия.

Той изтъкна, че в момента няма заповед, която да забранява на хотелите да работят, забраната е само за ресторантите, но има заповед, която забранява всякакви пътувания в страната с цел туризъм:

"Самите предприемачи са в ситуация, в която не знаят какво да кажат на екипите си, как да организират мениджмънта и маркетинга. Такава ситуация наистина не е била никога досега".

Константин Занков изрази очакване по-малко българи да пътуват тази година за ваканциите си в чужбина:

"Тази година очаквам първи пазар за българите да бъде България. Докато няма ваксина срещу коронавируса, всички ще живеем под егидата на коронавируса. Това ще бъде продължително нормално е хората на първо място да поставят страха и грижата за здравето си".  

Интервюто на Веселина Миланова с Константин Занков в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Константин Занков



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинга в Министерски съвет

Ангелкова: Готвим се за късен летен сезон

Очакванията на европейските министри на туризма са летният сезон да започне на 1 юли . Това заяви българският министър Николина Ангелкова след видеоконференция със своите колеги от съюза. 20% от средствата, отпускани от ЕК по възстановителния..

обновено на 28.04.20 в 12:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Украинските сили са отблъснали руснаците в източната част на Донецка област

Украински прокурори съобщиха, че разследват нападения срещу мирни граждани в два града в североизточната част на Харковска област. От своя страна руското министерство на отбраната обаче съобщи, че неговите сили са превзели село Старица в същата област,..

публикувано на 19.05.24 в 04:22

Днес в Ларнака се провежда най-големият Фестивал на цветята в Кипър

Най-големият Фестивал на цветята в Кипър събира днес стотици участници и зрители. Цветните празници се провеждат по традиция през май в крайбрежните градове на страната, като популяризират нейните културни традиции и история, допринасяйки по този начин и..

публикувано на 19.05.24 в 01:54
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“...

публикувано на 18.05.24 в 20:22