Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Сръбският президент Александър Вучич ще се срещне днес с представители на политическите партии, за да обсъдят продължаването на изборните дейности и произвеждането на избори в страната, съобщават белградските издания. Според Вучич изборите биха могли да се състоят на 14 или 21 юни.

От 7 май най-вероятно в Сърбия вече няма да има полицейски час, пише „Данас“, отбелязвайки, че президентът Вучич е заявил, че извънредното положение със сигурност ще бъде премахнато тази седмица и очаква от 7 май в Сърбия да няма полицейски час. От днес са в сила разхлабване на мерките в съседната държава.

Карантинните мерки в Русия трябва да са далеч по-строги от сегашните, да се търси и по-строга отговорност от нарушителите, заявява пред „Росийская газета“ академик Сергей Бойцов, главен кардиолог на руското здравно министерство. През първите дни на май Русия неспирно подновяваше денонощните рекорди по брой на заразените с коронавируса - над 10 000 към неделя.

Расте и динамиката на смъртността в страната, а в края на април дневната смъртност мина психологическата бариера от 100 души, констатира „Известия“.

„Има „огромни доказателства“, че коронавирусът е дошъл от китайска лаборатория, заяви Майк Помпейо“, гласи заглавие на „Гардиън“. Пекин отхвърля твърденията, че вирусът може да е бил неволно изпуснат от някоя лаборатория.

Китайските власти обаче не са допуснали чуждестранни експерти, включително инспектори от Световната здравна организация, да участват в разследването за произхода на вируса, нито са споделили проби от диви животни от пазара в Ухан, откъдето те твърдят, че е тръгнала епидемията.

Анализ на първите 41 заразени с Covid-19 пациенти в медицинското списание „Лансет“ установи, че 27 от тях са били на пазара в Ухан, но че това не се отнася за първия известен заразен с вируса, отбелязва „Гардиън“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков, който беше номиниран за премиер, в НС -  3 юли 2-24 г.

ПГ на ДПС се раздели, Джевдет Чакъров е сред гласувалите срещу Желязков

Тлеещото напрежение в ДПС днес доведе до разцепление в парламентарната група. 15 депутати избраха да последват поръката на почетния председател Ахмед Доган и да не подкрепят правителството, сред тях един от настоящите председатели на Движението - Джевдет Чакъров. Останалите 30 се съобразиха с волята на другия председател – Делян Пеевски,  и..

публикувано на 03.07.24 в 18:33

Продължава масовото изселване от Хан Юнис

Продължава масовото бягство от палестинския град Хан Юнис. Много семейства са принудени да спят на пътя, тъй като не могат да намерят подслон, съобщава "Ройтерс". Разположеният в централната част на Ивицата Газа град Деир ал Балах вече е пренаселен със стотици хиляди бежанци вследствие от поредното засилване на бойните действия между израелската армия и..

публикувано на 03.07.24 в 18:28

Душана Здравкова: Нови избори, но с нов поглед на партиите към хората

Нови избори, но с нов поглед на партиите към хората .  Това очакване изказа пред БНР Д ушана Здравкова, съдия и бивш евродепутат от ГЕРБ, и добави, че трябва да има промяна в партийния модел изцяло . " Да видя предложение за правителство, което е "още от същото", за мен беше огромно разочарование . Това не е правителството, което съм очаквала...

публикувано на 03.07.24 в 18:18
Орхан Исмаилов

Орхан Исмаилов: Пеевски ще бъде запомнен, че е проклятието на ДПС

В тази криза Делян Пеевски трябва да се освободи и аз съм готов да му помогна , заяви Орхан Исмаилов, бивш зам.-министър на отбраната и председател на партията "Свобода и достойнство", в интервю пред БНР. В предаването "12+4" той коментира процесите в ДПС и 14 депутати, които гласуваха против кабинет на ГЕРБ-СДС. "Това, което..

публикувано на 03.07.24 в 18:05
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Пеевски приключи! Доган не може така да предаде ключовете за ДПС

Смятам, че Делян Пеевски приключи . Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", част от "Левицата", и коментира: "Това, което направи Пеевски, е нещо много голямо. Ахмед Доган не може точно така да предаде ключовете за партията ". Пеевски призна за препоръка от Доган, но "хората искат правителство" Пеевски: Видяхме, че..

публикувано на 03.07.24 в 17:33
 Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган (вляво) и на Русия Владимир Путин

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на форума в Астана

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на 24-тата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, която се провежда в Казахстан. Владимир Путин е приел поканата на Реджеп Ердоган да посети Турция. Турция е готова да положи основите на споразумение за прекратяване на огъня между Русия и Украйна. Това е заявил..

публикувано на 03.07.24 в 17:21
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов се изнерви, защото не му се получи 70 - 80 депутата

Всичко, което се случва в България, е като покана Румен Радев да излезе на терен . Радев е в сравнително удобна позиция и сега нещо може да стане, ако има време. Ситуацията в страната е такава, че му се дава възможност за равна отдалеченост от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това коментира Първан Симеонов, доктор по политология и политически..

публикувано на 03.07.24 в 17:14