Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Манолов, Музикант на годината 2019: Благодарен съм, че мога да усетя любовта на публиката!

Музикант на годината 2019 - кого избраха слушателите на БНР в 29-ата поред национална анкета на предаването "Алегро виваче":

Първо малко статистика:

През месеците януари и февруари бяха събрани общо над 5000 гласа, от които валидни - 4382. Предложенията за “Музикант на годината” бяха 69, за “Ансамбъл на годината” - 16, а за “Музикален проект на годината” - 9. Подробен списък можете да видите по всяко време в групата Allegro Vivace по Хоризонт във Фейсбук. Своеобразна надпревара за титлата имаше почти през цялото време, но накрая една ярка личност надделя!

С най-голям брой гласове титлата "Музикант на 2019 година" спечели баритонът Кирил Манолов!

Кирил Манолов като Фалстаф в спектакъл с диригент Рикардо МутиКариерата на Кирил Манолов е в истински разцвет - той пее по световните оперни и фестивални сцени, канен е от престижни театри и работи с изключителни диригенти и певци. Радостното е, че още през 2015 г. прави студийни записи със Симфоничния оркестър на БНР, дирижирани от маестро Григор Паликаров, а именно през 2015-а Кирил Манолов е поканен от маестро Рикардо Мути да пее партията на сър Джон Фалстаф в операта „Фалстаф“ от Верди в рамките на престижния фестивал в Равена и в Овиедо.

Новият носител на приза "Музикант на годината" за 2019-а е софиянец. Като дете пее в младежката формация на хор „Гусла“ и там гласовите му дадености не остават незабелязани. Завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", където попада по съвет на проф. Павел Герджиков - видният наш педагог чува Манолов, когато кандидатства специалност Музикална педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и направо му казва: "Момче, ти не си за тук!" И така Герджиков дава насока и става ментор на младия баритон, а в Музикалната академия негов преподавател е проф. Илка Попова. По-късно следа в неговото израстване оставят и басът Никола Гюзелев, и проф. Оливера Миакович във Виена, и не на последно място - изключителната наша пианистка и акомпанятор Вяра Шуперлиева - високоценен специалист по вокална подготовка. Оттук нататък следва много работа, покани и успехи - първо е Хърватия, после Германия, отварят му вратите и в Италия...

Мариана Панова и Кирил МаноловИ така стигаме до деня, в който екипът на "Алегро виваче" се срещна с Кирил Манолов, за да му честити наградата "Музикант на годината 2019". И неслучайно избраната дата беше 11 май, защото това е Денят на светите братя Кирил и Методий - именият ден на нашия гост.

„Не си спомням да е имало друга година, в която да съм пял толкова на българска сцена. Много се радвам и благодаря на публиката, че оцени старанието ми. Изборът на слушателите в тази анкета за мен е най-ценното нещо, защото, колкото и клиширано да звучи, ние работим за публиката. Тя е най-важното нещо, което имаме и аз съм много щастлив, че хората ме избраха за „Музикант на годината“!“ - сподели вълнението си певецът.

Чуйте интервюто с Кирил Манолов и негови изпълнения в звуковия файл.

Имената на наградените в останалите категории вижте тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бяха обявени наградите в анкетата "Музикант на годината 2019"

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е „Музикант на годината 2019“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Резултатите от гласуването на публиката, в което се включиха над 5000 слушатели,..

публикувано на 20.05.20 в 18:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Албена Врачанска

Албена Петрович Врачанска представя в София своя музика, книга и нов албум

Българската композиторка от Люксембург Албена Петрович Врачанска ще гостува тази седмица на родна сцена с два авторски концерта в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  На 27 юни в Съюза на българските композитори от 19 ч...

публикувано на 27.06.24 в 14:44
Татяна Явашева

"Солено синьо" - концептуална арт книга, в която от морето извират чувствата

"Солено синьо"  е една изключителна книга, с която ще пътуваме в света на изкуството и поезията. Това е книга, богата на образи и пестелива на думи, която ви приканва да съзерцавате, да четете, да пътувате и да се срещате с морето, водата, океана..

публикувано на 27.06.24 в 09:17
Владимир Величков

Български кавалджия отличен с международна музикална награда

Владимир Величков, който свири на кавал, е отличен от Глобалните музикални награди за авторския си албум "Пробуждане". Величков е получил втора награда - сребърен медал за инструментална солова музика в "Пробуждане". Продукцията, издадена през..

публикувано на 27.06.24 в 07:40
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция,..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър..

обновено на 24.06.24 в 18:23

Спомен за проф. Реса Колева

В рубриката за българското музикално минало "Помните ли..." в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева, подготвила и възпитала плеяда наши..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие,..

публикувано на 23.06.24 в 06:56