Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Крайният потребител нищо не печели от намаленото ДДС за ресторантьорите

Юлиан Войнов и проф. Боян Дуранкев пред БНР

"Когато се прави намаляване на ставки по ДДС, се създават предпоставки за злоупотреби и се усложнява администрирането на данъчната система". Това каза пред БНР финансистът Юлиан Войнов. Той коментира, че по принцип ДДС се намалява на стоки и услуги, а не на цял бранш. 

Юлиан Войнов

"Не е ясно как с намаляването на тази ставка, която създава предпоставки за злоупотреби, ще се изсветли ресторантьорският сектор", изказа съмнение финансистът и добави, че в България данъчната структура е изградена така, че основната тежест от данъчните приходи пада върху косвените данъци върху потреблението.

По думите му България е на втора място след Хърватия в ЕС по дял на данъците върху потреблението с 51,3% от всички данъци, събирани в държавния бюджет.

Войнов посочи, че целта на намаляването на ДДС би трябвало да е да се насърчи потреблението, т.е. хората с малки доходи да имат възможност да потребяват повече, но в случая това не е налице:

"Сега няколко пъти беше казано, че целта не е да се намалят цените в ресторантите. Хората от бранша заявиха също, че няма да свалят цените, а ще задържат някаква част от приходите за себе си и да могат да оперират повече".

Финансистът изказа подозрение, че това решение за 9% ДДС показва обещание към някакъв сектор, който е важен за нещо друго, примерно за подкрепа на предстоящи избори.

В предаването "12+3" икономистът проф. Боян Дуранкев заяви, че винаги, когато се прави данъчна реформа, се гледа смисълът от тази промяна:

"Сигурен съм, че и министърът на финансите Владислав Горанов и г-жа Менда Стоянова едва ли откриват някаква логика, защото дали намаляването на ДДС ще докара повече клиенти в ресторантите и баровете, или не. Отговорът е "Не". Защото те не се нуждаят от повече клиенти, а клиентите се нуждаят от сигурност за себе си, за децата си, ако влязат в ресторант. От тази гледна точка това решение не решава нищо".

Той беше категоричен, че крайният потребител нищо не печели, защото няма линейна зависимост между намаляването на ДДС и цените в ресторантите. Дори предположи, че цените не само няма да се намаляват, но и вероятно ще се вдигат, независимо от намалението на ДДС.

Проф. Боян Дуранкев

Според проф. Дуранкев намаленият ДДС е рисково натоварване на държавата и ще има ефекта на снежната топка от искания за намаляване на ДДС в други сектори.

"Очаквам бумерангов ефект - този, който предложи намаляването на ДДС, да бъде ударен от бумеранга. Финансовият министър натрупа негативи от загубите в хазарта - това е негова лична грешка. Сега се опитва да запише червена точка със събирането на приходите в бюджета. Първата положителна стъпка за него ще е да отстоява позициите си да не се намалява ДДС в ресторантьорството.

Цялото интервю на Даниела Якова с Юлиан Войнов и проф. Боян Дуранкев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ДДС пада от 20 на 9 на сто за ресторантьорските услуги и книжни изделия, реши бюджетната комисия

Данъкът върху добавената стойност за ресторантьорските услуги и книжните изделия се намалява от 20 на 9 на сто, реши на първо четене бюджетната комисия в парламента. Тя отхвърли исканията на опозицията за намаляване на косвения налог със..

публикувано на 20.05.20 в 19:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Нивото на реките Банщица и Бистрица се покачи след дъждовете през последното денонощие

Нивото на реките Банщица (в област Кюстендил) и Бистрица се покачиха след дъждовете през последното денонощие. Няма излизане на вода от коритата, съобщи за БНР  експертът по управление при кризи към Общината Ивайло Чалъков. Падналите валежи в района..

публикувано на 21.05.24 в 18:53

Задържаха младеж за хулиганство във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа 20-годишен младеж за хулиганство около паметника "Майка България" в центъра на града. От клип в социалните мрежи се вижда, че през нощта двама младежи са паркирали скъп лек автомобил до паметника, което е..

публикувано на 21.05.24 в 18:27

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети ще бъдат увеличени с 290 лв.

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф...

публикувано на 21.05.24 в 18:14

Депутати събират подписи за ново извънредно заседание

Депутати съобщиха на брифинг в кулоарите на НС, че от утре започват да събират подписи за свикване на ново извънредно заседание следващата седмица. На него трябва да бъде изслушан министърът на енергетиката заради информация за предстоящо увеличаване на..

публикувано на 21.05.24 в 18:03
Пред съда в Каламата, Гърция, 21 май 2024 г.

Гръцки съд прекрати делото за потъването на кораб с мигранти край Пелопонес

Съд в Гърция прекрати делото срещу деветима египтяни, обвинени, че са причинили най-голямото корабокрушение на мигранти в Средиземно море от десетилетие насам. Съдиите в южния пристанищен град Каламата постановиха, че нямат юрисдикция да разглеждат..

публикувано на 21.05.24 в 17:51
Доц. д-р Боряна Иванова

Доц. Боряна Иванова: Проблемите във висшето образование надхвърлят въпроса с ниските възнаграждения

Проблемите в системата на висшето образование надхвърлят много въпроса с неуважително ниските размери на възнаграждения в сектора . Това каза пред БНР доц. Боряна Иванова, ректор на Аграрния университет в Пловдив , и посочи: "Ако трябва да ги изброя..

публикувано на 21.05.24 в 17:37

Бивш руски генерал е арестуван за измама

Бивш руски генерал-майор е задържан под стража в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери, предаде ТАСС, като се позова на правоохранителните органи.  Иван Попов е бил главнокомандващ на руски формирования в Южна Украйна.  "Ройтерс"..

публикувано на 21.05.24 в 17:29