Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата: Политика, футбол и икономика в коронавирусна обстановка

| обновено на 24.05.20 в 13:50
Снимка: БГНЕС
В края на седмицата, в която честваме българската просвета и култура и славянска писменост и почитаме нашите първоучители и просветители  - светите братя Кирил и Методий в условията на пандемия - без шествия и шумни тържества, но с дълбоки послания и мисъл за поколенията, репортерът на „Хоризонт“ Виолета Ашикова представя обзор на водещите събития .

Положителна тенденция на повече оздравели от новозаразени - отчете в дните от седмицата Националният оперативен щаб за борба с коронавируса, но се регистрира ново огнище на заразата  - в завод за производство на авточасти  в Пазарджик.

В Ямбол заразата не спира да нараства. Причината - пренебрегване на противоепидемичните мерки, категорични са медиците от областната болница. Пълната карантина на ромския квартал в Ямбол падна ден, след като  хиляди жители се разбунтуваха срещу решението на местния кризисен щаб да я удължи с още два дни.

София остава най-засегнатия град от коронавируса - с над 1000 установени заразени. На фона на различните тенденции държавата разреши детските градини и ясли да бъдат отворени още от петък. Но преди градините  - заработиха големите търговски центрове.

На прага на отпуските българите остават объркани къде, как и дали да почиват.

През седмицата дойде и важното уточнение от министъра на туризма Николина Ангелкова  - при установен летовник с коронавирус, няма да се затваря целия  хотел. Но това едва ли ще спаси планинския туризъм, който се оказа още е под въпрос.

И докато собствениците на  планинските хотели,  вили и къщи очакват някой да се обади, собственици на фирми за туристически превози протестираха с автобусни шествия в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Акциите на футболния клуб "Левски" се разиграха с анкета, организирана от бизнесмена Васил Божков на фейсбук страницата му - и  засега печелившият, все още на думи, е легендарният нападател и голмайстор на сините Наско Сираков, който публично обяви преди дни, че иска акциите на клуба.

Дни преди това клубът прие дарение от депутата от ДПС Делян Пеевски в размер на половин милион лева.

Освен че организира анкета в социалната мрежа, а преди дни разпространи есемес комуникация с лице, наречено "Влади Горанов"  - укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков направи твърдения за негови отношения с финансовия министър Владислав Горанов и договорки с друг милионер - Кирил Домусчиев в интерес на хазартния му бизнес.

Горанов отрече за подобен чадър. Финансовият министър влезе в друг горещ сюжет от седмицата - приетите на първо четене законодателни промени за ДДС ставките за заведеният и  книгите  - от 20 на 9 на сто, внесени от управляващите.

Упоритото негово отсъствие в бюджетната комисия и пленарната зала беше разтълкувано като показен бойкот на предлаганите промени.

Социалистите  настояваха за присъствието на финансист номер едно, а ДДС надпреварата ярко премина в  политическите спорове в пленарната зала.

И докато социалистите си задаваха въпроси за политическата съдба на финансовия министър, той се оказа на задната седалка на джипа на премиера Бойко Борисов, по време на инспекция на водопровода в Перник.

Станахме свидетели и на поредна задочна размяна на остри реплики между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

На фона на институционалната война  - парламентът избра Диана Ковачева за национален омбудсман - единодушно. Диана Ковачева зае поста на национален омбудсман през септември миналата година, за да довърши мандата на Мая Манолова, която подаде оставка заради участието си в кметската надпревара за София.

А на протест в столицата, половин година след загубата на местните избори, Мая Манолова официално обяви бъдещите си политическите си намерения за участие в парламентарните избори.

Целия обзор на най-важното и най-интересното от изминаващата седмица – чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди вота във Великобритания: Отчитат спад в подкрепата за Консервативната партия

В Обединеното кралство две нови социологически проучвания донесоха само лоши новини за премиера Риши Сунак, като едното показа, че подкрепата за неговата Консервативна партия е намаляла с още четири пункта, а другото, че може да спечели само 72 места в новия парламент след общите избори на 4 юли. Проучване на Savanta за „Сънди телеграф“..

публикувано на 16.06.24 в 03:43

Кейт Мидълтън с първа публична поява след диагностицирането с рак

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, направи своята дългоочаквана първа публична изява за годината на традиционния военен парад Trooping the Colour по случай рождения ден на крал Чарлз Трети. Принцесата, която в момента се лекува от рак, бе видяна да се усмихва и маха от балкона на Бъкингамския дворец в края на церемонията, изпълнена с помпозност и..

публикувано на 16.06.24 в 01:20
Протест срещу крайната десница във френската столица Париж, 15.06.2024 г.

Протести срещу крайната десница се проведоха в над 150 града във Франция

Стотици хиляди французи излязоха на протести срещу крайната десница, която спечели европейските избори и е на път да достигне изпълнителната власт след предсрочните парламентарни избори в края на юни. Политици, правозащитници, синдикалисти и граждани излязоха на улицата в над 150 града във Франция, за да кажат "не" на възхода на крайнодесните. В Париж..

публикувано на 16.06.24 в 00:55

"Терем" - на първо място в конкурса за основен ремонт на двигателите за МиГ-29

"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това става ясно от публикуваните в портала за обществените поръчки документи. Ремонтът  ще струва 23 544 000 лева.  На второ място е класиран завод от Полша, който традиционно участва в подобни процедури.  Заради липса на кандидати, миналата година МО..

публикувано на 15.06.24 в 21:23

Туристическият бранш в Гърция иска ограничаване на круизните кораби до няколко острова

Туристическият бранш в Гърция настоява за ограничаване на круизните кораби до няколко острова. Премиерът Кириакос Мицотакис обеща да въведе мярката от следващата година. Островите не могат да поемат и да обслужат всички туристи от круизните кораби, коментират представители на бизнеса от Санторини и Миконос- най посещаваните дестинации. От..

публикувано на 15.06.24 в 21:18
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кейът ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

Временно премахнато е пристанището на американските военни за хуманитарна помощ в Газа

Пристанището за хуманитарна помощ в Ивицата Газа, изградено и управлявано от американските военни, е временно премахнато. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от сателитни снимки.  8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа Според агенцията - причината са очакваните лоши условия в морето. Временното..

публикувано на 15.06.24 в 20:41

Десетки се включиха в Похода за семейството в София

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което събра хората в Похода за семейството, са християнските добродетели, които са в основата на всяко едно..

публикувано на 15.06.24 в 19:16