Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Момеков: Неясно е съотношението полза - риск при хидроксихлорохина

Снимка: БТА

„Спирането на набирането на група за изследване с хидроксихлорохин е въз основа на статия, публикувана в престижно медицинско списание. Тази статия е писана от статистици и е базирана на данни от хоспитализирани пациенти от различни клиники. Касае се за няколко хиляди души и са налични неблагоприятни резултати“. Това поясни пред БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Световната здравна организация обяви днес, че временно е преустановила клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с Covid-19, които тя извършва с партньорите си в различни страни.

По думите на проф. Момеков съотношението полза - риск остава неясно, защото ползите са несигурни.

Трябва много да се внимава при старта на терапията… При тази болест има една интензивна терапия, която е много важна и тя не се различава от интензивната терапия от всяка придобита в обществото вирусна пневмония. Този медикамент би трябвало да се прилага само при хора, при които тежестта на заболяването позволява да считаме, че съотношението полза-риск е добро и при хора, при които няма противопоказания, тъй като това лекарство има много странични ефекти“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Георги Момеков допълни, че една от най-големите фармацевтични компании провежда плацебо контролирано рандомизирано проучване, които ще решат съдбата на хидроксихлорохина. 

Интервюто с проф. Георги Момеков можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18