Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Божков би могъл да участва в политиката, но едва ли лично

Божков е пример за непубличен човек през последните 30 години, каза политологът

Снимка: БГНЕС

"Божков би могъл да участва в политиката, но едва ли лично - като политически лидер, а би подкрепил или би създал политическа формация. Ако има пример за непубличен човек, който не обича да се появява публично, това е бизнесменът Васил Божков през последните 30 години поне. Той е дълбоко ешелониран и скрит". Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Той анализира информациите и комиксите, които обвиняемият бизнесмен публикува във фейсбук профила си, като елементи от едно състезание между Божков и структурите на властта:

"И на изпълнителната власт, и на прокуратурата. Състезание кой кого ще надхитри. По какъв начин ще могат да се изиграят аргументите на едната и на другата страна - като в публична партия покер".

По думите на доц. Минчев "малките порции" с информация, които изнася намиращият се в Дубай бизнесмен, не са травмиращи за властимащите, но показват, че той може да отиде и по-далеч:

"Въпросът е кой ще надиграе другата страна с тези блъфове, защото ако Божков извади по-сериозни аргументи или компромати?". Политологът коментира, че характерното за компромата е, че може да се извади само веднъж. 

Прогнозата на доц. Огнян Минчев за политическото бъдеще в България е по-вероятно да няма предстоящи избори, но той добави, че ако се появи криза, която "да размести картите достатъчно драматично", тази прогноза може и да се окаже невалидна.

В предаването "Нещо повече" политологът коментира протестите в САЩ и Европа, породени от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арестуването му в Минеаполис.

"Има три предпоставки за продължителността и драматизма на събитията. Първата е изключително напрегнатите отношения между двата политически лагера в САЩ - на републиканците на Тръмп и на демократите, който в годините на управление на Доналд Тръмп е във все по-леви позиции. Това е не само политическа поляризация, това е културна поляризация - сблъсък на ценностни системи, на идейни представи за устройството на самата държава"

По думите му вторият фактор е епидемията от Covid-19 и високата безработица в Америка.

"Третата предпоставка е свързана с това, че предходните расови вълнения, каквито на 10 години по веднъж, са локални и по една седмица, не по-продължителни. Сега са масови, национални и продължителни в САЩ, а се преместиха и в Европа. Това е благодарение на една много добра организация на протестиращите". Той посочи "Антифа" и "Черният живот има значение" като национални мрежи, които имат съществен принос в организирането на тези протести. 

"Очевидно се е намерил и някой, който да финансира протестите", добави политологът.

Цялото интервю на Людмила Железова с доц. Огнян Минчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хиляди се простиха с Джордж Флойд в Хюстън

Хиляди отдадоха последна почит на убития при полицейски арест афромериканец Джордж Флойд. Последната траурна церемония преди погребението му днес в родния му град Хюстън се проведе на фона на съдебно заседание, с което беше определена гаранция от 1..

обновено на 09.06.20 в 09:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 600 000 бюлетини за вота 2 в 1 пристигнаха в Благоевград

Близо 600 000 бюлетини за предстоящите избори на 9 юни, както и протоколите за попълване на резултатите от двата вота, пристигнаха под полицейска охрана в Благоевград.  В присъствието на областния управител и председателя на РИК бяха премахнати..

публикувано на 03.06.24 в 13:28
Кольо Колев

Кольо Колев: Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват

Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 2-ри юни.  *..

публикувано на 03.06.24 в 13:22
Президентът Румен Радев удостои с орден

Президентът удостои с орден "Стара планина" първа степен Иван Николов от Босилеград

Президентът Румен Радев удостои с орден "Стара планина" първа степен лидера на българското национално малцинство в Сърбия, общественик, публицист, писател, изследовател и правозащитник Иван Николов. Председателят на Културно-информационния..

публикувано на 03.06.24 в 13:20

Таксиметров шофьор е пребит в Пловдив от пияни младежи

Таксиметров шофьор е пребит от двама пияни младежи в Пловдив. Поради нетрезвото им състояние той отказал да ги откара до близко село и тогава двамата му нанесли побой и нанесли щети на автомобила му. Веднага след това младежите - на 25 и 26..

публикувано на 03.06.24 в 13:08
Мартин Божанов - Нотариуса

Съдийската колегия ще обсъди утре доклад на специалната комисия по казуса с Нотариуса

Съдийската колегия ще обсъди на заседанието си утре, 4 юни, доклад за дейността на специалната комисия, проверяващи факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. АКФ..

публикувано на 03.06.24 в 13:04

Изтеглят партиди на световноизвестни брандове козметика

Изтеглят от пазара и от потребителите партиди на световноизвестни брандове козметика. Причината е установено в състава наличие на химичното съединение пропионалдехид, което е забранено за такъв вид продукти.  Повечето от тях са произведени в държави..

публикувано на 03.06.24 в 12:54

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти, след като беше подписан от председателя на парламента Шалва Папуашвили, съобщава Ройтерс. Това стана факт, след като проправителствените депутати гласуваха миналата..

публикувано на 03.06.24 в 12:53