Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вносните плодове и зеленчуци в режим на проверки

Николай Роснев, БАБХ: Изследването за пестициди има дисциплиниращ ефект

Ще се анализират до 150 проби на ден, само в две лаборатории

Снимка: БГНЕС

Бунт на търговци и вносители на плодове и зеленчуци затвори вчера най-голямата борса в Югозападна България - тази в Кърналово. Недоволството на бизнеса е срещу заповед на директора на Агенцията по безопасност на храните, според която всички плодове и зеленчуци, влизащи у нас от страни членки на ЕС, трябва да се изследват за пестициди. Това изследване е скъпо и бавно - аргументират се търговците и заплашват да пренесат протестите си в София.

Какви са аргументите на БАБХ да въведе това изискване? „Целта беше да докажем, че продукцията е чиста“, казва заместник-директорът на агенцията Николай Роснев пред "Хоризонт".

Защо само за плодове и зеленчуци от ЕС? От 2 април има заповед за идентичен контрол на вносните плодове и зеленчуци от трети страни, затова сега обхватът засяга само страните от Европейския съюз, уточнява Роснев.

На граничните пунктове служители на БАБХ съвместно с екипи на НАП ще запечатват колите със стоките, а пробата ще се взима на мястото на крайната дестинация. Има определени две лаборатории за извършване на анализите. Едната е с капацитет 100 проби на ден, а другата може да изследва между 40 и 50 проби. Според Николай Роснев това е абсолютно достатъчно.

Пратките и партидите могат да влизат с документи от акредитирани лаборатории в Европейския съюз. „Тоест те могат да си вадят такива документи и от гръцка лаборатория“, посочи Роснев.

Основания за въвеждането на контрола са възникнали съмнения при засечени пестициди във вносни продукти. „Първия месец установихме фактически над 100 тона със завишено съдържание на пестициди. Говоря за внос от трети страни. На следващия месец това рязко намаля, тоест имаше дисциплиниращ ефект“, коментира Николай Роснев.

420 лева с ДДС ще струва изследването на всяка партида. Същата е цената и в гръцката лаборатория – 200 евро, уточнява той.

Стоките, които ще седят и ще чакат резултатите, ги редуцирахме до череши, праскови и домати. Всички други стоки ще ги освобождаваме да се търгуват преди да са излезли резултатите.“

Ако в партида стоки, например ягоди, се установи извъннормено наличие на пестициди, но количествата вече са изтъргувани до излизането на резултатите от пробите, оттук нататък ще бъдат задържани и изследвани всички пратки от тази стока, поясни още Николай Роснев. „Всички ягоди оттук нататък ще бъдат подлагани на анализ и изчакване“, подчерта той.

Българските производители на плодове и зеленчуци не реагират като вносителите, защото си правят регулярно проби на произведената продукция, смята Роснев.
 
Цялото интервю е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Търговци и производители на плодове и зеленчуци искат среща с премиера

Протестиращи търговци и вносители на плодове и зеленчуци поискаха спешна среща с премиера Борисов и отмяна на заповедта на Агенцията по храните, която ги задължава да изследват  за пестициди всички стоки, влизащи в  България. От Агенцията обаче..

обновено на 11.06.20 в 14:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години...

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

Светът е преживял най-горещия април в историята на измерванията

Месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията. Светът е преживял най-горещия месец април в историята на измерванията, с което се запълва поредица от 11 поредни месеца с подобрени температурни рекорди, съобщи службата за..

публикувано на 08.05.24 в 22:32
Ярослав Димитров - председател на РИК-Плевен.

В Плевенско 261 кандидати се борят за 8 депутатски места

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за 8 места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. "Имаме 261 кандидата в 15 МИР – Плевен, които са в 31 листи, от които 20 са на политически партии, а 11 - коалиции от..

публикувано на 08.05.24 в 22:18