Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Асланов: Божков може да допринесе за промяна в съотношението между политическите сили

Обвиняемият бизнесмен няма самостоятелен политически потенциал, смята социологът

Юрий Асланов
Снимка: БГНЕС

"Васил Божков няма самостоятелен политически потенциал, но може да допринесе за промяна в съотношението между политическите сили в страната". Това каза пред БНР социологът и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов. Според него обвиняемият бизнесмен Божков няма да оглави лично политическия проект, който обяви, че ще прави:

"Не ми се струва, че е човек, който няма обективна преценка за нещата и за себе си. Би трябвало да е наясно, че той не е този харизматичен, привлекателен образ, който може да привлече някаква енергия. Може обаче да подпомогне политическото инженерство на определени други политически проекти и да им придаде сила, разбира се финансова".

По думите на социолога това поведение на т.нар. хазартен бос е продиктувано от обида и желание за реванш.

В предаването "12+3" Асланов коментира и опозиционната готовност на БСП:

"В съзнанието на мнозинството от хората в България това е опозицията в България, защото тя е различната партия. БСП е партията, която винаги не е одобрявала посоката на развитие на страната и начинът, по който се прави политиката. Дори в определени моменти е отхвърляла и наказвала собствените си управления заради същите причини".

По думите на член на Националния съвет на БСП тя е една класическа лява, антикапиталистическа партия

Юрий Асланов изрази очакване след предстоящия избор на председател на левицата, ако победителят е категоричен, вътрешните конфликти в партията да стихнат поне временно. Тогава ще може да се говори доколко е понесла БСП електорални щети от случилото се до този момент и доколко има ресурси да се яви в добра форма на предстоящите парламентарни избори.

"Очевидно е, че става дума само за едно - лидерската драма. Не чух в разправиите, не мога да ги нарека дебат, някаква дума тема. По повод на личността на Корнелия Нинова се поставят и важни въпроси - за метода и стила на ръководство", посочи Асланов.

Социологът беше категоричен, че анти-ГЕРБ говоренето не е достатъчно, за да те определи като опозиция: 

"Левите партии описват един друг свят и това определя силата им. БСП трябва да си припомни, че е била такава партия и е предлагала много смели и радикални решения за промяна на социалните баланси. Ако не го направи, тя е обречена да седи в зрителската зона и да наблюдава процесите, без да успее да се намеси".

Цялото интервю на Даниела Големинова с Юрий Асланов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Димитър Стоянов: БСП е изстискан лимон

„От 10-и ноември досега не е инвестирано в БСП като идеи, хора, като организация. БСП отдавна е в криза - идеологическа, кадрова, организационна . Никой не обръща внимание на това“. Това коментира пред БНР Димитър Стоянов, депутат от левицата...

публикувано на 02.06.20 в 13:14
Андрей Райчев

Андрей Райчев: Не изключвам предсрочни избори, но не както БСП си ги представят, а обратно

"Една от мерките, които Борисов взима, е премахването на тази инжекция "страх" всяка сутрин. Това е знак, че приключва кризата", така социологът Андрей Райчев коментира пред БНР решението за спирането на редовните брифинги на генерал Венцислав..

публикувано на 04.05.20 в 12:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница",..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са..

публикувано на 28.06.24 в 19:18