Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бързи и леки - овцете, които ядат водорасли

Една от уникалните овце на Оркни
Снимка: https://www.woollygreenjumper.com/

На шотландския остров Оркни живеят единствени по рода си овце, които се хранят предимно с водорасли. „Всъщност ядат по малко трева от брега. Това се случва само през лятото, когато отглеждат агнетата си”, уточнява Шон Тарант, доброволец за опазване на роналдсейските овце. Макар и за повечето от нас името Шон да звучи мъжко, пазителката на овцете е млада жена, биолог по образование. Избира да се грижи за ендемичния за острова вид овце, след като вижда обява и много бързо печели мечтаното работно място след скайп интервю. Именно такова тя даде и за предаването „Изотопия”, в което направи няколко важни уточнения.

Първо - на Оркни няма човек, който да брои овце в борба с безсънието. „Твърде бързи са”, признава с усмивка Шон. Второ, никой не би нарекъл „черна овца” човек с бунтарско мислене и поведение. На малкия шотландски остров, достъпен единствено по въздух и море, бунтарите са „светлокафяви овце”. Причината е, че това е най-редкият цвят за уникалните животни. Повечето от тях са черни, тъмнокафяви и сиви.

Живот на брега

„Овцете живеят на плажа и се хранят предимно с водорасли през годината. В миналото са живели навътре в островите от Оркнейския архипелаг, но обитаваните от тях територии са превърнати в пасища за крави. Това принудило овцете да отидат близо до брега на единия от островите, а за да оцелеят, са започнали да ядат водорасли”, обяснява Шон.

Ето защо уникалността не е единствено в диетата им. „Вълната им е много различна, много по-примитивна и по-късна. Били са на острова сигурно отпреди 5 000 години. Ето защо са малки и леки - около 25 килограма. Опашките им са къси. Освен това - тъй като се хранят предимно с водорасли - го правят два пъти дневно. Обикновено другите породи овце се хранят през целия ден”, казва още Шон и допълва, че все пак в края на пролетта и началото на лятото, когато отглеждат агнетата си, те си хапват и малко трева. Навлизат малко във вътрешността на острова през април, когато се раждат агнетата и се връщат на брега през август. Една от задачите на пазителката на овцете е да не допуска да ядат твърде много свежа зелена трева, защото минералите от водораслите в съчетание с веществата, които си набавят от нея, могат да се окажат отровни. Местните жители са изградили дига през 1831 година, за да предотвратят възможността наивните овчици да хапнат нещо вкусно, но отровно. Когато има силна буря или обилен сняг, животните се приближават до дигата, за да са на завет. Те никога не влизат във водата. Чакат отлива и тогава е време за закуска и вечеря. Менюто е ясно.

Не само овцете на остров Оркни са уникални...

На острова живеят около 50-ина местни жители. Нравът им обаче е далеч от този на типичния шотландец, категорична е Шон. Освен че мъжете не носят традиционните шотландски полички дори по време на Фестивала на овцата, шотландската гайда хич не е популярна на това отдалечено кътче. „Мисля, че историята им е по-скоро свързана с Норвегия. Това може да се усети в традиционните им сватби например. Между другото, тук се дестилира алкохол и занаятът се предава през поколенията”, разказва Шон.

Фестивалът, за който говори, е през август. Тогава на острова се събират много туристи, които помагат за укрепването на дигата. „Имаме уъркшопи, в които се тъче вълна или се изработват различни артикули от вълнен плат. Имаме голям стан за тъкане на вълнени платове. На фестивала има много музика и танци”, допълва пазителката на овцете.

Целия разказ на Шон Тарант от остров Оркни чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02