Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Косатката: Рокът е особено цвете в България, бори се да оцелее

Музикантът е в очакване на новите албуми на „Тангра“ и Der Hunds

Снимка: Личен архив

„Аз преследвам мечтата си от дете и мечтата ми се сбъдна – да съм рок музикант и да пея на големи сцени“. Това сподели пред БНР Борислав Мудолов, известен като Боби Косатката, вокал на групите „Тангра“ и Der Hunds.

„Да си част от група, не се учи за ден или два, трябва да имаш сърце и опит. Рок музиката е тежка работа, не е за всеки. Имам много приятели, цялата ми среда е изградена от хора, които се занимават с музика, но не всички успяха да се задържат, предпочетоха по-сигурни или по-спокойни професии“.

Аз съм машинен инженер по образование, воден от любовта към музиката

Боби признава, че винаги е правил това, което е обичал, затова е станал музикант, без да учи за такъв.

Идолите за музиканта са „Сигнал“, „Щурците“, „Тангра“, „Металика“:

„Моята зряла за музика възраст бяха 90-те години, когато излезе Сиатълската вълна... Не спирам да слушам музика, но за това време съм слушал и Стинг, и Фил Колинс, и Джордж Майкъл. Музиката от 90-те години е много по-музикална, дори и поп музиката, отколкото днес“.

вдъхновението

„То идва от нещата от живота. Рок музиката е музика на бунта, протеста, затова нещата, които ме заобикалят, ме вълнуват... Имаме песни срещу насилието, тероризма, замърсяването на околната среда. Моят протест е и срещу чалгаризацията на нацията“. 

По думите на Боби „рокът е едно особено цвете в България, което съществува само за себе си и се бори да оцелее“. 

На въпроса: Как си?, винаги отговарям: Все по-добре 

„Да си полезен за хората, да правиш нещо добро, това те прави с по-силен имунитет“. 

В предаването „Нощен Хоризонт“ Боби разкри и как е започнало всичко за него в легендарните „Тангра“:

„На директен въпрос от Косьо Марков дали искам да съм вокалист на групата, директно казах „да“. В последствие осъзнах каква отговорност и чест е това, особено за почитател на „Тангра“ от години, какъвто съм аз“.

група „Тангра“

„Тангра“ е група, която не е спирала да се развива. Това е една легенда. Около 28 членове са минавали през нея. Но не е спряла да се променя и то в модерен смисъл“.

Бандата работи по нов албум – „По пътя“, готов е 50%. Групата вече е в интензивни репетиции и с препланиране на датата на голям концерт, който трябваше да се проведе в края на октомври, но беше отложен заради актуалната ситуация с коронавируса.  

„В новите парчета на „Тангра“ се опитвам да вкарам моя дух, моето виждане. Борбата е да направим нова „Тангра“, която да звучи достатъчно адекватно за времето си“.

и „Der Hunds”

„Групата не е комерсиална, тя е в ъндърграунда. Всеки от бандата работи различни неща, нещо нормално за българския рокендрол. Всичко се прави от любов към музиката и за наше удоволствие“.

Новият - трети поред, албум на групата е готов, но все още има неизвестни пред времето и мястото за промоцията му. Песните са на английски език. Вероятно парчето „Спомен“ ще влезе като бонус трак на български език. 

на записи със Саймън Филипс и Рони Ромеро 

Броени дни преди обявяването на извънредното положение в България заради коронавируса Боби успява да вземе участие в поредицата концерти от проекта на д-р Милен Врабевски - супергрупата Inteligent Music Project. Боби излиза на една сцена с редица именити български музиканти, а със световноизвестните Саймън Филипс, барабанист на групата „Тото“, и Рони Ромеро, вокалист на „Рейнбоу“, записва в студио. През лятото се планират още концерти на супергрупата - във Варна (на 4 август) и в Пловдив (на 6 август), в София и в Бургас през септември.  

Интервюто на Виктор Димитров с Борислав Мудолов в предаването „Нощен Хоризонт“ можете да чуете в звуковия файл. 

Личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38