Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Косатката: Рокът е особено цвете в България, бори се да оцелее

Музикантът е в очакване на новите албуми на „Тангра“ и Der Hunds

Снимка: Личен архив

„Аз преследвам мечтата си от дете и мечтата ми се сбъдна – да съм рок музикант и да пея на големи сцени“. Това сподели пред БНР Борислав Мудолов, известен като Боби Косатката, вокал на групите „Тангра“ и Der Hunds.

„Да си част от група, не се учи за ден или два, трябва да имаш сърце и опит. Рок музиката е тежка работа, не е за всеки. Имам много приятели, цялата ми среда е изградена от хора, които се занимават с музика, но не всички успяха да се задържат, предпочетоха по-сигурни или по-спокойни професии“.

Аз съм машинен инженер по образование, воден от любовта към музиката

Боби признава, че винаги е правил това, което е обичал, затова е станал музикант, без да учи за такъв.

Идолите за музиканта са „Сигнал“, „Щурците“, „Тангра“, „Металика“:

„Моята зряла за музика възраст бяха 90-те години, когато излезе Сиатълската вълна... Не спирам да слушам музика, но за това време съм слушал и Стинг, и Фил Колинс, и Джордж Майкъл. Музиката от 90-те години е много по-музикална, дори и поп музиката, отколкото днес“.

вдъхновението

„То идва от нещата от живота. Рок музиката е музика на бунта, протеста, затова нещата, които ме заобикалят, ме вълнуват... Имаме песни срещу насилието, тероризма, замърсяването на околната среда. Моят протест е и срещу чалгаризацията на нацията“. 

По думите на Боби „рокът е едно особено цвете в България, което съществува само за себе си и се бори да оцелее“. 

На въпроса: Как си?, винаги отговарям: Все по-добре 

„Да си полезен за хората, да правиш нещо добро, това те прави с по-силен имунитет“. 

В предаването „Нощен Хоризонт“ Боби разкри и как е започнало всичко за него в легендарните „Тангра“:

„На директен въпрос от Косьо Марков дали искам да съм вокалист на групата, директно казах „да“. В последствие осъзнах каква отговорност и чест е това, особено за почитател на „Тангра“ от години, какъвто съм аз“.

група „Тангра“

„Тангра“ е група, която не е спирала да се развива. Това е една легенда. Около 28 членове са минавали през нея. Но не е спряла да се променя и то в модерен смисъл“.

Бандата работи по нов албум – „По пътя“, готов е 50%. Групата вече е в интензивни репетиции и с препланиране на датата на голям концерт, който трябваше да се проведе в края на октомври, но беше отложен заради актуалната ситуация с коронавируса.  

„В новите парчета на „Тангра“ се опитвам да вкарам моя дух, моето виждане. Борбата е да направим нова „Тангра“, която да звучи достатъчно адекватно за времето си“.

и „Der Hunds”

„Групата не е комерсиална, тя е в ъндърграунда. Всеки от бандата работи различни неща, нещо нормално за българския рокендрол. Всичко се прави от любов към музиката и за наше удоволствие“.

Новият - трети поред, албум на групата е готов, но все още има неизвестни пред времето и мястото за промоцията му. Песните са на английски език. Вероятно парчето „Спомен“ ще влезе като бонус трак на български език. 

на записи със Саймън Филипс и Рони Ромеро 

Броени дни преди обявяването на извънредното положение в България заради коронавируса Боби успява да вземе участие в поредицата концерти от проекта на д-р Милен Врабевски - супергрупата Inteligent Music Project. Боби излиза на една сцена с редица именити български музиканти, а със световноизвестните Саймън Филипс, барабанист на групата „Тото“, и Рони Ромеро, вокалист на „Рейнбоу“, записва в студио. През лятото се планират още концерти на супергрупата - във Варна (на 4 август) и в Пловдив (на 6 август), в София и в Бургас през септември.  

Интервюто на Виктор Димитров с Борислав Мудолов в предаването „Нощен Хоризонт“ можете да чуете в звуковия файл. 

Личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11

Светла Буюклийска разказва със звуците на своята цигулка

Тя се казва Светла Буюклийска и е цигуларка. 40 години работи в различни оркестри в Европа. Израства на улица "Търговска" във Враца, където е и музикалната школа, в която израства като музикант. "Имах огромното щастие да уча при преподавателя Борис Манчев, който беше концерт майстор на Врачанския оркестър. Той е ученик на най-известната българска..

обновено на 02.06.24 в 08:32

Венцислав Тотев: Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш

Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш, на място, което обичаш и да правиш, каквото обичаш. Така накратко може да се обобщи житейската философия на днешния ни гост в рубриката "Горещи сърца".  Той се казва Венцислав Тотев, по образование ПР експерт, работил като учител и журналист, сега има собствен иновативен бизнес.  Тотев е един от..

публикувано на 26.05.24 в 05:51
Проф. д-р Елисавета Мусакова

Проф. д-р Елисавета Мусакова за средновековната ръкописна книга и палеографията

Палеографията е приложна наука, която изучава стари ръкописи. Улавя онези тънки моменти от мрачната средновековна атмосфера, в които кописти на светлината на свещ са преписвали старите текстове, за да множат знанията, вярата и да положат основата в красотата на писаното слово .  Много старание и култивирани умения са отличавали тези..

публикувано на 24.05.24 в 19:28

Калоян Цветков и географията като неугасващо любопитство и безкрайно пътешествие

Как човек може да превърне пътешественическата страст и любовта към природата в професия? Географът д-р Калоян Цветков е успял да постигне наглед трудната задача. Освен че изследва планетата като учен, Калоян споделя откритията си. Той е главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски". Преподава и на децата в Националната..

публикувано на 20.05.24 в 17:26
Венци Йончев

Венци Йончев в "Горещи сърца": Не се принизявайте никога, живейте с дух!

Героят днес в рубриката "Горещи сърца" е с богато минало, усмихнато настояще и светло -  по думите му - бъдеще, въпреки че отдавна е минал 80 -та си годишнина.  Врачани често го срещат по улиците на града и кафенетата. През месец май вече е с загар, който привлича погледа в контраст със спортни къси панталони, маратонки и неизменната..

публикувано на 20.05.24 в 12:25