Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Симеонов: Ще продължим до завършването на мандата

Ще има голям ремонт на кабинета

| обновено на 16.07.20 в 14:47
След Коалиционен съвет в МС изказване направиха премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, лидер на НФСБ.
Снимка: БТА
"Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършването на мандата - пролетта следващата година". Това каза Валери Симеонов след края на Коалиционния съвет, на който бяха обсъдени актуалната ситуация и обстановка в държавата

"Най-сериозният въпрос, който трябва да решим, предстои в началото на следващата седмица - обсъждането и отхвърлянето на искането за вот на недоверие, внесен от БСП", допълни той.

"По въпроса за всякакви кадрови промени в кабинета взехме единодушно решение да се занимаваме с евентуални промени в състава след преодоляването на вота на недоверие в Народното събрание". 

Министрите на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов вече са депозирали оставките си, но те не са разписани и няма да бъдат внесени в парламента до гласуването на вота на недоверие, каза премиерът Борисов:

"България е правова държава и се движиме по правила! Депозирани са при мене оставките на трима министри. Сега и те бяха горе и ги изслушахме много внимателно. Действително имат голяма подкрепа и всеки един от тях е свършил значими за държавата неща.... И всичко това, с много добре подбрана тактика в обществото, се привързват към Делян Пеевски и ДПС. С, разбира се, много любезното съдействие на хора от т.нар. "градска граница", които от вчерашните SMS-и и разговори, които прочетохме, се управляват през Facebook".

Борисов разкритикува Христо Иванов, че не е изискал документите на "Лукойл", докато е бил министър и вицепремиер и го попита: 

"Защо не внесе този въпрос на оперативно заседание на МС? Защо не поиска от колегата си - икономически или финансов министър, да ти ги даде?!... Това е евтина политика, която се прави в момента!.... И затова се съгласих с колегите да мобилизираме партиите в коалицията за преодоляване на вота. Най-гротескното е, че партия като БСП може да иска вот на недоверие. Като им видях и мотивите, те са просто изсмукани от пръстите! Да говориш за водната криза в Перник, при положение че направихме само за месеци отделните водопроводи, довеждащи, плюс цялата канализационна и водоснабдителна система на града в момента се работи, язовирът се напълни... От 70 години непипано, несвършена работа! Те за това ни искат вот". 

"Предстоят обаче много тежки месеци", подчерта Борисов и изтъкна нарастващия брой на починалите от коронавируса, докато у нас все още някои хора отричат, че има пандемия: 

"Идват много тежки времена. Това е единственото, което обясних на колегите, че сега едни хора са недоволни от едно, други - от друго, но като гледам лицата на протеста, познавам ги всичките. Не си представям и държавата да се управлява от такива хора. Тя ще катастрофира мигновено, убеден съм! Защото те са управлявали, ние сме ги видели какво могат... Ноември, декември, януари и февруари ще бъде и тежка икономическа и социална криза и не е по силите на една партия или една коалиция да преведе държавата през това бурно море. Трябва консолидация на цялата нация. Разделени ние в тази криза - повярвайте, ще падат правителства! Служебно правителство е абсурд! Тогава ще се подмени протестът с нашия протест! Защото на този президент, незрял, или как го нарекоха - "фигурант", на който Шиши му реди кабинета... Но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже: "Кой е Шиши и как нареди на Радев служебното правителство", а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати". 

Премиерът увери, че "ще обмислим и ще направим огромен ремонт на кабинета":  

"Ако имаме политическа класа, днес трябва да мислим какво ще правим тогава - ноември, декември, януари и февруари. В чии ръце ще гръмне кризата даже няма значение, ще пострада народът, ще пострадат огромни маси. И го казвам с цялата си любов към държавата си. Няма никакво значение. Да не би да е удоволствие да си премиер или министър. Кой от тези на площада е по-опитен от нас, по-знаещ, по-можещ?". 

Борисов припомни, че е обсъждал с Георги Първанов всички назначения на посланици и военни: "за да са спокойни системите".  

Министър-председателят се извини на коалиционните партньори, че не ги е запознал с исканите оставки и завърши

"Ние сега трябва да докажем, че управляващата коалиция си има своето мнозинство в парламента. И тогава, ако искат, ако милеят за държавата и опозиционните партии трябва да кажат как виждат минаването през тази икономическа криза, и медицинска, която ще се зададе. Христо Иванов с кой ще управлява? Да каже! Или само върши черната работа на БСП и ДПС, за да могат да съборят ГЕРБ и "Обединени патриоти", за да дойдат БСП и ДПС. И г-н Карадайъ много ясно посочи: "Виновен е ГЕРБ", Митко Николов - най-добрият кмет. Той е виновен?! Днес нямат ли интерес да пият кафе, интерес да се къпят. "Росенец" и "Берлин" не са ли пак там?! Или тези са медийни акции - да се покажат и толкоз". 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че на Коалиционния съвет е изразил недоволството си, че оставките на тримата министри не е била оповестена по начина, по който е предвидено в коалиционното споразумение.

Той посочи че протестиращит,е които не хвърлят камъни, трябва да бъдат чути. Той коментира, че има два възможни варианта оттук нататък:  

"Ново правителство в рамките на този парламент и това мнозинство с или без сегашния министър-председател, въпрос на разговори вътре в коалицията, или предсрочни избори. Лично аз смятам, че диалогът трябва да доведе до едно разбирателство, една ясна програма в рамките на следващите 7-8 месеца, разписано включително по месеци и дните в месеца кога какво ще се случва и то предимно мерки, свързани с икономиката, преодоляване на обедняването, свързано с коронавируса".

Каракачанов припомни, че паниката не е носила никога нищо добро. Според него, ако има предсрочни избори, парламентът може би ще бъде много раздробен. 

В пресконференция след съвета участваха премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и изнасили десет клиентки в собствените им домове. Той се е възползвал от жертвите си, след като те..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25