Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Чарлз Крийл: Микротаргетирането излиза извън разрешените по закон кампании

Чарлз Крийл
Снимка: www.kriel.agency

В дългоочаквания доклад на Комисията по разузнаването и сигурността към Камарата на общините (долната камара на британския парламент) се говори за това, че Русия гледа на Великобритания като на „основна мишена“.  Дълго време се очакваше излизането и публикуването на резултатите от проведеното разследване за манипулиране на общественото мнение от външни играчи, започнало и със скандала около „Кеймбридж аналитика“ - компания която се оказа фактор и в референдума за Брекзит и в последните президентски избори в САЩ.

Ирина Недева разговаря с един от свидетелите по  скандала с влиянието на „Кеймбридж аналитика“ и Фейсбук върху изборните процеси и общественото мнение - д-р Чарлз Крийл, който е специален съветник Към комисията по фалшивите новини към Камарата на общините, изследовател в Кing’s College London:

Защо е важно разследването и изобщо казусът с „Кеймбридж аналитика“?

Случаят е важен на няколко различни нива. Това е една неимоверна злоупотреба с данни с цел да се манипулира населението към авторитаризъм. Затова е важно хората да разберат как са били използвани данните. Също така е важно защото това е било насочено специално към уязвими общности - хора, страдащи от депресия, от зависимости, хора, притиснати от заеми, хора в сериозно страдание, да речем хора в траур…като те са били специфично манипулирани в определена посока за да приемат и насочат своя вот в полза на авторитарни политики.

Да си представим колко широк става спектърът за микротаргетиране на определени групи - благодарение на изтичането на данните от социалните мрежи на практика кампанията за Брекзит е имала възможността да индивидуализира всяко едно политическо послание към определен човек, да адресира неговите непосредствени нужди, благодарение на информацията за това какво се случва лично с него - дали е загубил близък, какво обича, какво купува…

За мен това прекрачва границата. Наистина мисля, че е важно да не отиваме там. Нашето правителство плаща на подобни компании като „Кеймбридж аналитика“, за да упражняват влияние върху изборни процеси навън, и сега с този случай, те се обърнаха срещу нас. Нещо трябваше да се промени и затова се ангажирах с този казус.

Как стана така, че вие Чарлз Крийл се оказахте един от основните свидетели през Камарата на общините по разследването на „Кеймбридж аналитика“?

Както много други хора, които си зададоха точните въпроси след референдума за излизане от Европейския съюз, който постави началото на Брекзит, и след президентските избори в Съединените щати, когато беше избран Доналд Тръмп, аз бях потресен. Бях мотивиран от публикация за „Кеймбридж аналитика“ в едно германско-швейцарско издание и се заех с моето академично изследване по темата. По това време се занимавах с анализи на гражданските движения, теми като противодействие на радикализацията - беше добра тема за мен.

Камарата на общините започва свое разследване за дезинформацията и публикува отворена покана за изследователи и свидетелства. Направих анализ, който поставяше въпроса за участието на „Кеймбридж аналитика“ в британския референдум и даваше положителен отговор и доказателства за тяхното участие в процеса. Парламентът ме покани да свидетелствам, а след това и да стана специален съветник по темата на британския парламент. Разследването трябваше да бъде за няколко седмици, а продължи повече от 2 години.

Много хора обаче се питат, ако не е незаконно да се използват тези масиви от данни, събирани от Фейсбук и другите социални мрежи, през които много точно може да бъде портетиран всеки един избирател и съответно политическите кампании да знаят „ключа към него” през неговите предпочитания и нагласи - тогава какво не е наред в казуса с Кеймбридж аналитика? Могат да го правят, правят го, не е морално защото влияе върху избирателите и върху изборния процес, но не е незаконно. А и е старо колкото стара е политическата пропаганда.

Робството е било законно, когато е било масово използвано на територията на Съединените щати. Нацистка Германия също е затваряла еврейското си население въз основа на закони. Законното не винаги е морално. В казуса има морален въпрос.

Граждански ли става този морален въпрос? В какво е проблемът, дали в това, че една организация може да обърне напълно бъдещето на нацията в определена посока през изборния процес, който е основата на демокрацията. Това ли е проблемът?

Да, проблематичното е, че през технология можеш да нарисуваш персонални портрети и да правиш персонализирано профилиране на политическите послания и то на практика на всеки един отделен избирател в страната. Нещо, което „Кеймбридж аналитика“ направи за референдума във Великобритания и при изборите на президент на Съединените щати. След това с помощта на алгоритъм те генерираха десетки хиляди индивидуализирани уебстраници с политически рекламни съобщения и техните микротаргетирани политически реклами стигнаха през Фейсбук до крайните си потребители като съответно след това през използване на алгоритмите на самите социални мрежи тези хора бяха насочвани към тези определени страници, форуми, групи, където се усилваха техните нагласи.

Така че това е гигантска операция, в която с използване на технологиите на една група хора бяха казани едни неща, съвършено други на друга група от хора, но тези послания насочваха хората към едно и също желано, повлияно политическо поведение. И говорим за микротаргетиране, обхващащо стотици хиляди хора.

Има ли данни за намеса на друга държава, Русия например, и дали има връзка между операции като тези на „Кеймбридж аналитика“ и чужда държава обаче си остава въпрос с труден отговор.

За да е ясно, Interenet research Agency е фабрика за тролове, базирана в Санкт Петербург и финансирана от Кремъл. ЦРУ публикува редица документи за дейността, включително за множеството реклами, които компанията купува във Фейсбук. Тази трол фабрика е активна на руски, английски, и на други езици. Но трудно се доказва пряка връзка между Русия и Александър Коган, основателя на метода, по който започва работи „Кеймбридж аналитика“. Връзките са косвени.

Проблемът с метода е в употребата му за манипулиране на изборния процес и във възможността да се насочва общественото мнение отвъд морала, но и отвъд закона според Чарлз Крийл.

Това микротаргетиране е изключително манипулативно и излиза извън разрешените по закон кампании на много места по света и със сигурност излиза извън представите за баланс и морал в избирателните кампании и принципа на честната политическа игра.

А ако една организация като „Кеймбридж аналитика“ работи за „правилния” политически кандидат? Дали влизаме във времена когато подобни технологията и маркетингът ще обединят усилията си в електоралните кампании и подобни организации като Кеймбридж аналитика ще се състезават помежду си в насочването на вота на избирателите в една или друга посока?

Да, със сигурност това може да се използва и за добрата страна, но това не е добро нещо което добрите правят, защото то се случва непрозрачно. Няма я и системата на проверка и баланс и непрекъснатият мониторинг, които са съществени за етичната политическа реклама. Така че, да може да се ползва и от добрите, но не виждам бъдеще в това добрите да започнат да използват неетична технология, за да прокарват своите послания.

Случайност ли е това, че и в двата случая и при Брекзит, и при избора на Тръмп „Кеймбридж аналитика“ работи в полза на консервативните сили и крайната десница?

„Кеймбридж аналитика“ е създадена, за да радва Стивън Банън с технологиите на Робърт Мърсър. Банън е създателят на „Брайтбарт“,  а Мърсър е собственикът на „Брайтбарт“. Така че този краен консерватизъм е в ДНК-то, в гените на „Кеймбридж аналитика“.

Вярвате ли, че ако хората разберат какви са механизмите по които стават жертва на дезинформация, вече ще могат да устояват на дезинформацията и пропагандата.

Може би не…

А дали подобен тип операции ще съпровождат изборите за президент на Съединените щати?

О, абсолютно. Изобщо не го поставям под въпрос. Мисля, че такава намеса вече се случва.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Арогантен милиардер": Австралия критикува Илон Мъск за кадри от нападение в Сидни

Технологичният милиардер Илон Мъск се нахвърли върху Австралия заради опитите ѝ да забрани кадри от намушкването с нож в църква в Сидни да бъдат разпространявани в социалната си мрежа "Екс", предаде ДПА. В понеделник вечерта австралийският съд издаде на платформата двудневно съдебно разпореждане да скрие за всички потребители по света..

публикувано на 23.04.24 в 13:42

Румъния се подготвя за въвеждане на задължителна военна служба

Румъния дискретно се готви за повторно въвеждане на задължителната военна служба, предава "Диджи24", цитирана от БТА.  В свой материал по темата медията отбелязва, че въпреки че от две години има война на границата, а бюджетът на Министерството на националната отбрана се е увеличил значително, страната изпитва огромен кадрови недостиг. Данните на..

публикувано на 23.04.24 в 13:41
Васил Божков

Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда

Така нареченото "хазартно дело" срещу Васил Божков вече е в съда.  След над четири години разследване прокуратурата внесе обвинителен акт за участие в организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления срещу Божков и още девет лица, част от които са  заемали високи позиции в закритата Държавна комисия по хазарта...

публикувано на 23.04.24 в 13:40
Румен Спецов

Шефът на НАП призова за нулева толерантност към агресията

За нулева толерантност към агресията, призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод  медийни публикации, според които  служител на агенцията е заплашен с оръжие  в столичния кв. „Хаджи Димитър“, съобщават от ведомството. От там подчертават, че става дума за нападение от журналист, но не посочват поименно Димитър Стоянов. По-рано..

публикувано на 23.04.24 в 13:16

Атанас Чобанов: Случаят с Димитър Стоянов е провокация

" Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал ". Това каза пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов, след като журналистът Димитър Стоянов беше задържан. П ричината е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията. Задържаха..

публикувано на 23.04.24 в 13:12
Елена Йончева

Йончева доволна от номинацията за евродепутат от ДПС. Дали ще приеме?

Елена Йончева обяви, че е щастлива от номинацията на ДПС - Благоевград за кандидат за евродепутат.  Пред БТА тя посочва, че това е признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България.  " Както неведнъж съм казвала публично, решението дали ще се кандидатирам зависи от това дали ще мога да продължа битките, които съм..

публикувано на 23.04.24 в 13:07

Гърция: Опозицията критикува кабинета за "вредната" икономическа политика

Европейската агенция Евростат поставя Гърция сред страните с най-висока инфлация на хранителните стоки и горивата на фона на призиви на опозицията правителството да намали данъците. Гръцката опозиция атакува правителството на Кириакос Мицотакис за неуспешна и дори "вредна за страната" икономическа политика на базата на последните данни от..

публикувано на 23.04.24 в 13:01