Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягане на мерките в Обединеното кралство и карантинен период за повече държави

Анти-ваксърските протести се подкрепят от крайно-десните на Алтернатива за Германия

Британският премиер Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Имаме положителна промяна в позицията на британското правителство към опасността от увеличаване на броя на заразените с коронавируса и затягане на мерките“, съобщи в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Румяна Вакарелска, журналист в Лондон. Тя работи към американска корпорация за финансова информация и анализ и отразява Covid-19 и въздействието му върху бизнеса.

„От две седмици започват планове за затягане на мерките, планира се следващият етап за борба с Covid-19, докато няма ваксина, планира се самия период на ваксинирането и в самия процес се включват и евентуалните протести. Тук имахме протести като „Животът на тъмнокожите има значение“, имаме опит с такива протести, то не бяха антиваксърски и Covid протести", разказа Вакарелска.

"Имаме всички основания за затягане на мерките, защото в момента имаме малко под 1000 души заразени на ден. Като преди седмица бяха около 600, но пък в момента нямаме смъртни случаи във Великобритания, което е уникално.“

По думите на Румяна Вакарелска усилено се говори да има карантинен период за граждани от много повече държави. Такъв има за гражданите от България, има за Испания, очаква се да се наложи и за Франция, където случаите най-бързо нарастват, коментира още журналистът.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България в момента е в етап на управление на кризата, който отвън не изглежда добре. А в момента във Великобритания всеки ден се коментира дали трябва да се затворят заведенията, за да се отворят училищата.“

По повод антиваксърските протести в Германия, Вакарелска е на мнение, че това се извършва от определена група хора, които протестират и срещу мерките за коронавируса.

„Вече има мерки срещу тези протести – Гърция например вече ще разследва хора, които разпространяват конспиративни теории, за първи път във Великобритания имаме съдебен процес срещу жена, която беше в един подобен процес по време на най-строгите мерки – и тя е пример какво се прави с хората, които не спазват мерките за дистанция", допълни Румяна Вакарелска.

По думите й, участниците в голям антиваксърски протест в Германия са били определени от политическите партии и част от обществото в Германия като "ренегати, хора, които са срещу каквото и да е било власт, което в 21 век не е израз на демокрация, а на този протест е имало над 20 хиляди души“.

„Но пък на протеста никой не е носил маски и участниците са плюели пресата и медиите, за да разпространяват заразата“, завърши анализа си Вакарелска.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40