Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Грижата за децата с увреждания в България и в Австрия

Снимка: БГНЕС

Сдружение "Образование и бъдеще" в Разград подготви свой проект в рамките на кампанията "От нас зависи" на коалицията от неправителствени организации ravni.bg, който представя идеи за пълноценна грижа за деца с увреждания.

"От нас зависи да кажем ясно, на цялото общество, за проблеми, които съществуват, където неправителственият сектор е в състояние да помогне", обясни в предаването "Преди всички" Стела Ковачева от организацията "Образование и бъдеще".

На децата с увреждания трябва да се предоставят грижи според потребностите на всяка дете. необходима е индивидуална оценка за всеки човек.

"В нашият проект сме се фокусирали върху две деца и техните семейства и ще им помогнем като осигурим възможност чрез ерготерапевтични изследвания те да получат специален продукт, който да подобри техния начин на живот", подчерта Ковачева.

Виолета Минчева е лице на кампанията на сдружение "Образование и бъдеще". Тя е емигрирала в Австрия, за да търси помощ за детето си. Работила е като журналист. Преквалифицирала се е, сега е педагог. Работи в организацията "Каритас" в Австрия от 6 години.

"Познавам нещата и от двете страни. Познавам проблематиката като родител, познавам вече проблематиката и като специалист, който всеки ден работи с такива деца. Разликата между Австрия и България е в това, че има цялостна концепция и акцентът не е в политиката, не в това на кого се дават парите, акцентът е в това да се доведе едно дете или един възрастен до самостоятелност", каза Виолета Минчева.

Системата на раздаването на пари в Австрия е различна от системата на раздаването на пари за хората с увреждания в България, коментира Минчева.

"Това, което ми хареса в проекта на Стела Ковачева е, че акцентът е прехвърлен в специализираната грижа за това дете. Тези деца, които имат увреждания, те имат различни нужди - дали има нужда от ерготерапевт, дали има нужда от някаква друга помощ, трябва да се направи специализирана оценка и да се работи по това", подчерта Виолета Минчева.

В Австрия парите за подпомагане на дете с увреждане се изчисляват според часовете, които са необходими, за да получи помощ детето.

Двете мнения можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Един тон отпадъци бяха изчистени от минерален извор във врачанско

Близо тон отпадъци бяха събрани от минерален извор между селата Хайредин и Ботево в област Враца. Идеята за почистването е на врачанин, който пътувал в района и се възмутил от боклуците, в които било потънало природното богатство. Инициативата срещнала подкрепата на община Хайредин и на доброволци от околността. Още за почистването и..

публикувано на 29.01.23 в 08:55
Гергана Манчева, Миглена Иванова и Йоан Колев

Екипът на БНР - Радио България за българите по света специални гости в рубриката „Родина зад граница“

През 2023 г. се навършват 140 години от рождението и 80-ет от смъртта на поета, писателя, художника, журналиста, театралния критик, мислителя и общественик Сирак Скитник . Той е първият директор на държавното радио с принос за изграждането му като културна институция от първостепенно значение чрез развитието на програмите, поддържането на..

публикувано на 25.01.23 в 15:04

Мирослав Павлов: В училище се работи с душа!

"Това е кауза!" - каза младият директор на Професионалната гимназия "Васил Левски" в Мездра Мирослав Павлов. Назначен само преди 6 месеца, той вече е успял да направи ремонт на училището и да върне над 20 деца отново в класните стаи. " Това е поредното изпитание на живота пред мен . Този пост съм го отказвал 7 пъти. Може би съдбата беше решила, че..

публикувано на 25.01.23 в 09:47

Почитат паметта на жертвите на бомбардировката във Враца през 1944 г.

Във Враца ще бъде отбелязана 79-ата годишнина от бомбардировката на града по време на Втората световна война, когато живота си губят  124 души, два пъти повече са ранените и има мащабни разрушения. В памет на жертвите в храм "Св. Възнесение" ще бъде отслужена панихида , след която ще бъдат поднесени цветя пред мемориала на загиналите в..

публикувано на 24.01.23 в 07:37
доц. Адриан Александров

Чистите по сърце ще видят Бога

Православната църква почита паметта на Свети апостол Тимотей. В Новия завет са включени две послания адресирани до него. Техен автор е духовният наставник на Тимотей, Свети апостол Павел.   За Тимотей четем, че бил добър Христов последовател и ученик от гр. Листра, в Мала Азия. Свети Павел го взел със себе си, за да пътуват и да проповядват..

публикувано на 22.01.23 в 10:35

В помощ на Рая се обединиха хората от Девин и околните села

Вълна от невиждана съпричастност срещна 13-годишната Рая Абаджиева от Девин, която се бори със заболяването „Сарком на Юинг“.  За лечението на Рая са необходими 170 хиляди евро в болница във Франкфурт,  Германия, а средствата са непосилни за семейството й. Рая е единствено дете в семейството на Таня и Николай. И най-голямото щастие в живота им. Всичко..

публикувано на 22.01.23 в 05:44
Невгюл Ахмед

Екипът на пекарна във Велико Търново подкрепя социални каузи

Благотворителна кампания в подкрепа на социално значими каузи започна малка пекарна във Велико Търново. Всеки месец в обекта ще се продава определен вид сладкиш, а приходите ще бъдат дарявани за различни организации, социални институции и нуждаещи се хора. За добрината няма сезон и точен момент, или го носиш в сърцето си, искаш и го правиш, или..

обновено на 22.01.23 в 05:24