Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад педиатър изкачва върхове в подкрепа на каузата за детска болница

Снимка: БГНЕС

Специализант по педиатрия е решил по нестандартен начин да спечели повече съмишленици за каузата по изграждането на голяма, единна, многопрофилна национална детска болница. Той ще катери върхове по трудни маршрути и ще популяризира мисията си във Фейсбук група от почитатели на планините. 

Сюжетът с националната болница е на близо 40 години вече, припомни младият лекар Александър Атанасов в предаването "Преди всички". „В края на 80-те години и началото на 90-те този проект спира и е „замразен“, като периодично за съжаление бива включван в откровено корупционни практики".

Д-р Атанасов е решил да огласява „проблема с липсата на тази институция, която чакаме вече 40 години“, като използва хобито си на запален планинар. 

Присъединява се към вече съществуващата инициатива на майки да изписват на табла каква болница си представят за децата си. „Вкарах малко планинарски привкус в моя надпис – качих се на най-високия връх на Балканите и се снимах там. Пуснах снимката в много популярна Фейсбук група на любители планинари с няколко десетки хиляди членове и вдигнах известно количество шум“, разказа педиатърът пред "Хоризонт".

Планинарското начинание на д-р Атанасов ще продължи – той си е поставил за цел да изкачи за каузата десетте планински първенци на България и така да вдигне „повече шум“.

„Все пак върховете са едно прекрасно място. Едно прекрасно място трябва да бъде и тази бъдеща болница“, вярва д-р Атанасов. Той не очаква масови изкачвания на планините, но се надява многобройната общност от родители да стане по-запозната с проблема за лисващата национална детска болница.

Александър Атанасов вижда своето бъдеще в „тази професия, тази специалност и тази държава“. Как си представя бъдещата детска болница?

Голяма болница, която да може да посреща спешните и най-тежките случаи от цялата страна. Това не е просто болница за децата от София и не е просто болница за болни деца. Трябва да бъде болница, която да е в състояние да поема най-тежките случаи 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата, да има добре изградена организация на спешна помощ, включително с хеликоптерна площадка. Това трябва да бъде болница, която да предлага най-модерно детско лечение. На трето място това трябва да бъде базата, която да подготвя млади специалисти, да извършва научни изследвания, да пише учебници и да изготвя протоколи за лечение при различни заболявания".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07