Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Всяко нещо, което е направено с любов се усеща"

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

5
Мирчихан Мехмед
Снимка: Личен архив

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения.

"Как тръгна всичко? Аз торти и сладки правя от дете. От десет - дванайсетгодишна ръцете са ми в тесто, корабии, бисквити и блатове. Това ми беше като хоби. Много обичах да правя сладки неща. След това започнах да правя торти за моите деца, за рождените им дни, за рождени дни на моите приятели. Всеки път отивах с една торта или нещо сладко. Една моя приятелка ми каза: "Защо не започнеш да ги продаваш? Толкова хубави ги правиш..." И аз се замислих, защо - не и си пуснах една обява преди около 14 години във фейсбук. И така започнах..", разказва нашата сънародничка.

Всички сладки и торти, които прави Мери са по стари български рецепти, наследени от майка й и баба й, които пази ревниво. Казва, че само декорациите на торите са по желание на клиента.

"Каквото пожелае клиентът, това правя. Но основните ми сладки, торти и рецептите ми са от едно време. Още от времето на майка ми, когато тя ги правеше по стари рецепти. Например, българските фунийки, кошнички, прасковки, тук ги няма в белгийското сладкарство. При нас са традиционни, най - вече по Коледа и Нова година. Орехчетата, които се правят с преса, тук ги няма. Даже пресата, която ползвам за орехчетата е вече на 40 години. Тя е наследство от майка ми. И не си давам рецептите. Строго ги пазя", казва Мери.

Нужно ли е въображение за да си добър сладкар и има ли творчество в занаята?

"Клиентът ми изпраща снимка с модел за рождения ден на дете. Например, темата е "Хелоу Кити" и иска торта по тази тема...Имала съм и клиенти, когато детето не може да си избере модел от фейсбук страницата и си рисува неговата идея, така както си представя тортата. Рисунката ми я изпращат и аз приготвям тортата по този начин. Това си е предизвикателство за майстора - сладкар. За мен е чест, да направя нещо, което детето си представя в мислите или си сънува тортата. Имала съм и такива случаи, когато детето казва " сънувах такава торта и я искам". Наскоро имах една торта с мотор от захарно тесто. Една по една се правят фигурите, все едно се прави от пластелин. Правя 3D - торти във вид на коли. Поне два дена отнема изработването на такава торта.....И като я харесат и на вкус и на вид, и ми изпращат съобщения "Много ти благодарим. Тортата беше много вкусна и красива".

Мери казва, че клиентите й са хора от всички националности.

"Имам всякакви клиенти - българи, турци, мароканци, африканци, белгийци. Понеже нашите български торти са сиропирани, сочни, мекички. Докато в белгийските и френските сладкарници тортите не се сиропират, не са сочни. Те са само блат и крем. Българският вкус им допада, защото тортите са по - свежи, по - сочни и кремовете не са натрапчиво сладки, не са тежки", обяснява Мери.

Какво е усещането, когато знаеш, че допринасяш за по-доброто настроение на празника?

"Аз се вълнувам може би повече от самите празнуващи. Дали ще се хареса...Стоя "на тръни" докато си занесат тортата в цяло състояние, без никакви перипетии. Много е приятно, когато оставяш някаква следа след себе си."

Всяко нещо, което е направено с любов се усеща, казва Мери Мехмед и признава, че се радва всеки път, когато трудът й е оценен. А обратната страна на медала - са моментите, когато се лишава от сън, за да изпълни дадена поръчка.

"Имала съм моменти, когато изкарвам по 24 часа, 48 часа без да мигна, защото имам страшно много поръчки. А това се случва най - вече по Коледа и Нова година. Доста натоварено ми е една седмица преди празниците."

Мери е щастлива с това, което прави, най-вече защото носи радост на останалите.

"Чувствам се точно там, където трябва да съм. Правя точно това, което искам да правя и го правя с желание. Когато човек работи професията, която му доставя удоволствие, тогава нещата, които прави стават перфектни", казва нашата сънародничка.


Още в интервюто на Даниела Големинова с Мирчихан Мехмед в "Закуска на тревата".

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Професията социален работник като призвание

Втора седмица щафетно протестират служителите в държавната администрация, които настояват за достойно увеличение на възнагражденията им. Те са възмутени от огромната разлика с увеличените заплати в други държавни институции. Днес пред сградите, в които работят, излизат служителите от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта,..

публикувано на 26.11.25 в 09:05

"Искам бебе" вече и в Ловеч

В Ловеч беше открит кабинет на фондация "Искам бебе" за безплатни прегледи и консултации на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Нов кабинет на "Искам бебе" в Ловеч предлага безплатни прегледи и консултации Новият кабинет се намира в сградата на бившата детска поликлиника на болницата и е предоставен на фондацията от общината...

публикувано на 23.11.25 в 06:34
Таня Монева

131 СУ "Климент Тимирязев" отбеляза 40 години със спектакъл "Устрем към върха"

С празничен концерт-спектакъл в зала 1 на НДК столичното 131 Средно училище „Климент Аркадиевич Тимирязев“ отбеляза своя 40-годишен юбилей. Под надслова „40 години устрем към върха“ ученици, учители и родители се събраха, за да отбележат развитието, постиженията и духа на училището, чиито възпитаници през годините се утвърждават сред най-успешните в..

публикувано на 23.11.25 в 06:00

Нов поглед към Калояновската гробница

Още от входа на възстановката на Калояновската гробница посетителят попада в атмосфера, която напомня за тайнственост и древност. Приглушената светлина и ниските тонове на специално подбрана музика създават усещане за мистичност, а пространството може да бъде разгледано от три различни позиции. Това позволява своеобразен „поглед“ към света на отдавна..

публикувано на 23.11.25 в 05:15

Давид Папо: Професията на аптекаря е важна и ще се запази

В края на календарната година в повечето страни, включително и България, се приема бюджетът. През последните години все по-малък е делът на парите за здравеопазване. Но от това зависи кои ще са субсидираните лекарства. Революционна е идеята на президента на САЩ между потребителя и производителя на лекарства да няма посредници, включително аптекари...

публикувано на 23.11.25 в 05:15

От бащи на синове: как се калява стоманата в родната екстремна сцена

Как се калява стоманата на родната екстремна сцена влезе във фокуса на Автономията за слушане. В студиото на “Изотопия” чухме как се “наливаха основите” в началото и как “се строи” днес. Засегнахме и въпроси като: Как се предава страстта към тази музика и как се „поема щафетата“ по линията бащи и синове, както и кой от кого и какво..

публикувано на 21.11.25 в 18:59

"Преди и сега": Народният съд - пълна генна модификация на обществото

Само две седмици след паметния 9 септември "любимият син на българския народ" Георги Димитров дава указания от Москва да се унищожи фашистката интелигенция, а Трайчо Костов нарежда до началото на октомври да са готови списъците с врагове . В същата заповед уточнява, че е задължително при репресиите да се унищожават всички документи и да се..

публикувано на 20.11.25 в 11:46