Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: В бюджет 2021 военните разходи да се трансформират в социални

Пари трябва да се дават на базата на анализ, а не според това кой излиза да стачкува, призовава бившият финансов министър

Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС

„Българското общество изглежда много изнервено. Обстановката се нажежава много, а есента и зимата обикновено са тежки в България – и от гледна точка на икономика, и от гледна точка на социални политики.“ Това каза пред БНР от Вашингтон бившият министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков. Според него политически нещата у нас изглеждат в патова ситуация.

В България пари се дават чак когато даден бранш излезе да протестира, чакаме докато положението стане тежко. Това анализът би могъл да го покаже няколко месеца по-рано, смята Дянков. „И парите да се раздават на базата на анализ, а не на базата кой излиза в стачки.“

В Румъния тази седмица също имаше политическа криза, това обаче не им пречи да имат фокусирана програма – и върху региони, и върху сектори, и върху определени домакинства, даде пример Симеон Дянков.

Исторически нашите бюджети, докъм август, дори в тежки години са на плюс. Става трудно септември, октомври и ноември, коментира финансистът. Дянков не вижда нищо лошо в това тогава да се мине към дефицит, както е предвидено. По-интересно по думите му е това, че ако се гледат последните данни за бюджета от юли и август, „не спадат само приходите, а спадат доста рязко и разходите“. Спад бележат инфраструктурните проекти, уточни Симеон Дянков.

Бившият финансов министър съветва в следващия бюджет за догодина да се заложи на по-силна социална политика, за запазване и създаване на нови работни места.

Пари има. И Европа ни дава пари – те са на много ниски лихви, България има сравнително големи възможности за взимане на повече заеми. Така че тук не трябва да сме свити. Трябва да гледаме за всяко работно място, за всеки регион, за всеки сектор да има достатъчно пари в следващите 6 до 9 месеца – те ще са трудни месеци.“

Във връзка с по-големите разходи за военна техника през последните години Дянков заяви, че „тази техника не ни помага в кризата, тя спокойно може да изчака една-две години“. 

Тук става въпрос за милиарди, това не са малки разходи. Разход, който спокойно може от 2021 година да мине в 2022-а. Това само по себе си ни дава 1 или 2 милиарда, когато говорим за допълнителна социална политика“, изтъкна той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54