Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 15 октомври родителят трябва да прецени дали детето ще присъства в училище

Д -р Росица Милчева: При положителна проба на учител от горните класове се затваря училището

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„В Регионалната здравна инспекция в Ловеч вчера получихме от д-р Ангел Кунчев указанията на МОН и приложението какъв е редът ученик да не посещава присъствено учебните часове“, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Росица Милчева, изпълняващ длъжността директор на РЗИ – Ловеч.

В края на август от Министерство на образованието публикуваха насоки за работа на училищното образование в условията на Covid-19 за здравословните причини, поради които ученик не може и не желае да посещава присъствена форма на обучение (в т.ч. и ако негов родител/настойник попада в рискова група). Това се удостоверява или с медицински документ, издаден от съответната експертна лекарска комисия по реда на Закона за здравето, или за заболяванията, включени в Приложение № 2 - с етапна епикриза от лекар специалист, проследяващ заболяването на лицето.

„В Указанията изрично е упоменато, че списъкът със заболявания подлежи на корекции в зависимост какво във времето се установи“, поясни пред БНР д-р Милчева.

„Ако детето има заболяване от списъка в Приложение № 2 и родителят желае да бъде освободено от присъствени учебни занятия, личният лекар издава талон за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година. С този талон се отива при директора на училището.“

Списъкът съдържа диагнози – хронични заболявания, имунни дефицити и други.

"Ако близък на детето е рисков за коронавирус, документ за това се издава от личния лекар на съответния възрастен роднина", допълни д-р Росица Милчева.

До 15 октомври е срокът, в който родителят трябва да прецени дали детето ще присъства или не в училище, подчерта тя.

РЗИ ще изготвят и предписания и образец на списък, по който медицинските специалисти от училището или директорите да предоставят информация за деца, които отсъстват и са със съмнителни симптоми за коронавируса.

"Ако един учител от горните класове даде положителна проба за коронавирус, се затваря цялото училище и се изследват абсолютно всички за вируса. Следва 14-дневна карантина и всички преминават онлайн обучение.“

Снимка: Здравка Маслянкова

Предстои инспекторите от РЗИ да контролират спазват ли се противоепидемичните мерки в училищата.

Учениците ще се движат в коридорите в два отделни потока. При минимум 800 ученици в училището трябва да има на щат един медицински специалист – гласят разпоредбите в  нормативната база.

„На този етап родителите няма за какво да се притесняват относно инфекцията", смята д-р Милчева.

"Още не съм получил Указанията на МОН и МЗ за освобождаване на ученици", съобщи пред "Хоризонт" д-р Кирил Иванов, личен лекар от Ловеч. "Най-често нещата стават в движение и сега ще е така. Все още няма родители, които са искали да освободят децата си от училище", допълни той. 

„Указанието на МОН е публикувано още на 28 август на страницата на министерство и аз съм запознат", каза пред БНР Диян Стаматов от Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 СОУ в столицата. При мен досега са дошли две семейства с деца със сериозни заболявания, които се лекуват дълго. Родителите си имат медицински документи за децата – те са дългосрочни. За всеки един от случаите ще се действа индивидуално“, коментира Стаматов.

„Няма достатъчно яснота как ще се действа в тези ситуации, но все пак Министерството на здравеопазването изпълни своя ангажимент да предостави списък с конкретни заболявания, от които ако дадено дете боледува, се счита за рисково за вируса,“ заяви пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.
„Това, което аз виждам като проблем, е че за целият период на пандемията тези неясноти можеше да се изчистят – като мерки в класните стаи, отделни входове, големината на стаите, заразяването на персонал", посочи тя.

„Формулата, която ще прилагаме, е намаляване на средата на взаимодействие – насърчаваме да няма близки контакти между класовете и учениците“, коментира в предаването „12+3“ Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието в Плевен. „Във всички училища и детски градини в Плевен учебната градина ще започне и всички са в готовност да спазват противоепидемичните мерки“. 

Снимка: Радио Шумен

„Монтирали сме дизенфектанти, отворени са всички входове, направили сме различен график за започване на часовете и за използваме на голямото междучасие, обособили сме зона на всеки клас за отдих, въведена е домофонна система за родителите“, изтъкна в предаването „12+3“ Даниела Кермова, заместник-директор в основно училище в Плевен.

„Има възможност и родителските срещи да се проведат онлайн. В класните стаи ще има информация как се спазват противоепидемичните мерки“, разясни още Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието в Плевен.

Още по темата слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50