Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Захариев: И епидемията от Covid-19, и споровете за маските ще се отразят на децата

Снимка: БГНЕС

"Споровете и протестите срещу маските, както и цялата ситуация с болестта (Covid-19 - бел.ред.), ще се отрази на децата". Това каза пред БНР Боян Захариев от "Отворено общество". във връзка с протеста на родители срещу носенето на предпазни маски от децата им в училище. Той цитира научни проучвания, според които няма съмнение, че маските предпазват здравите от общността от болните, с които са в близост. 

По думите му Световната здравна организация категорично препоръчва за децата над 11-годишна възраст да носят предпазни маски, а за децата до 5 години няма препоръка.

Боян Захариев изказа мнение в предаването "12+3", че може да няма санкции за неносене на маски от учениците в училище:

"Авторитетът на педагозите и на училището би трябвало да е достатъчен", подчерта той.

Другата оспорвана от родителите темата - за изолатори, в които да бъдат отделяни децата при съмнение за коронавирус, експертът коментира, като предложи да се намери протокол, който да не е травмиращ за децата, според който ученикът да може да се прибере вкъщи и да продължи да се обучава, но дистанционно.

Според него формата на дистанционно обучение трябва да се развива, защото бъдещето е в него, тъй като технологиите ще стават все по-добри и все по-добре ще заместват личното присъствие:

"Аз бих направил специална програма да се подпомагат училищата и учениците, на които им е по-трудно, и дастанционното обучение да се превърне в пълноценна алтернатива. Смятам, че то ще заема все по-голям дял в образованието. Не бих го разглеждал като проблем, а като една възможност, която трябва да се използва".

Интервюто на Даниела Големинова с Боян Захариев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Родители протестират срещу задължителните маски в училищата

На отделен протест ще излязат родители днес пред сградата на Столична община в 17,30 часа. За четвърти път тази година ще протестират родители на деца, които не са приети в ясли и детски градини в София. Те ще отправят исканията си за..

обновено на 14.09.20 в 13:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сенник събират пари за восъчни фигури на Дан Колов и неговата майка

Жителите на севлиевското село Сенник, където е роден световноизвестният спортист Дан Колов, събират средства за изработване на восъчни фигури на легендарния борец и неговата майка.  Очаква се финансова помощ и от Общината. В рамките на..

публикувано на 19.06.24 в 22:43

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността на МВФ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа към Международния валутен фонд. Необходимото финансиране е обезпечено в тазгодишния бюджет. Доверителният фонд е един от инструментите, чрез които..

публикувано на 19.06.24 в 22:07

Екоактивисти покриха със спрей Стоунхендж

Във Великобритания част от монолитните блокове на Стоунхендж бяха покрити с оранжев спрей от протестиращи срещу използването на фосилни горива. Двама активисти на Just Stop Oil напръскаха камъните в историческото място близо до Солсбъри, графство..

публикувано на 19.06.24 в 21:30

Овладян е голям пожар в землището на село Коиловци

Седем екипа от пожарникари овладяха възникналия и продължил близо седем часа пожар в землището на плевенското село Коиловци. Пламъците са обхванали 120 дка ечемичен блок.  Остава затворен пътят между плевенските села Коиловци и Бръшляница.

публикувано на 19.06.24 в 21:10

В Кюстендил ще могат да кандидатстват за безплатно саниране на жилища

Кюстендилци ще могат да кандидатстват за саниране на жилищата си с пари по така нар. справедлив преход, касаещ областите Кюстендил, Перник и Стара Загора, обявиха от общината..Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата..

публикувано на 19.06.24 в 20:36

Nvidia стана най-скъпата компания в света

Американският производител на компютърни чипове Nvidia стана най-скъпата компания в света,надминавайки софтуерния гигант "Майкрософт".  Базираната в Санта Клара, Калифорния технологична компания достигна рекордно висока капитализация от 3,34 трилиона..

публикувано на 19.06.24 в 20:06

Бързите услуги за издаване на шофьорски книжки са временно затруднени

Временно са затруднени ускорената и бързата услуга за издаване и замяна на шофьорски книжки заради технически проблеми в мрежата за обмен на информация между държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от МВР.

публикувано на 19.06.24 в 19:52