Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Асланов: Нежеланието на БСП да развее знамето си на протеста показва страх

Прекият избор в БСП беше състезание с един участник, подчерта социологът и член на Националния съвет на БСП

Юрий Асланов
Снимка: БГНЕС

"Това беше състезание с един участник. С много неравнопоставеност между различните кандидати", каза пред БНР социологът и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов, който обяви, че не участвал в прекия вот за лидер на левицата, защото резултатът е бил предизвестен:

"Не виждах смисъл да легитимирам с участието си този предварително обречен процес", уточни той и добави, че около 40 хиляди от членовете на партията са постъпили като него.

Според него БСП има много натрупани проблеми и посочи, че всичко е започнало още в началото на 90-те години, когато партията се фокусира върху търсене на отговор на въпроса каква партия трябва да бъде, а не какво очакват хората с леви убеждения от политиката на тази партия:

"Провалите на БСП, които последваха, показва, че тя трябва да търси отговори на въпросите за развитието на обществото".

Асланов обобщи, че от самото начало стратегията на социалистическата партия е била на оцеляване и приспособяване, което е довело отлив на 2,5 милиона души, които и днес се определят като хора с леви убеждения, но не гласуват за БСП. По думите му около партията е останало да гравитира едно по-възрастно поколение, което е вторачено в миналото и е обречено на затихване.

В предаването "Нещо повече" Юрий Асланов коментира и продължаващите повече от два месеца антиправителствени протести в страната:

"Улицата няма политическа организация, такава организация могат да създават само партии. ... Нежеланието на ръководството на БСП да развее знамето си на улицата показва комплекс за малоценност или за страх"

Социологът анализира данните от проучвания на обществените нагласи, според които резултатите на ГЕРБ и БСП са много близки, като заяви, че това се дължи на отлива на подкрепа от управляващите, а не показва покачване на доверието в социалистите.

Той определи като сектантско говоренето на Корнелия Нинова, че БСП няма съюзници сред политическите сили, а съюзник ѝ е само народът:

"Не знам как една партия, която е част от народа, има за съюзник целия народ. Това е типичното сектантско говорена, но БСП е минавала исторически и през такъв период. На този етап, като че ли БСП няма съюзници сред политическите кръгове, което я обрече на самота отдавна. Но дали ще успее да излезе от това състояние, и да наложи своите виждания в съгласие с други политически сили?".

Според Асланов вече се наблюдава краят на управлението на Бойко Борисов във вида, в който го познаваме, но допусна "агонията" да продължи дълго.

"Очакванията на хората ще останат излъгани. Някаква промяна ще има, но е важно каква. Само оставка е институционална промяна, а не и същностна", заяви Юрий Асланов.

Интервюто на Людмила Железова с Юрий Асланов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Използва ли Нинова методите на Цветанов за печелене на избори

" Сам по себе си изборът не е свидетелство за наличието на демократичен вътрешнопартиен живот ". Това заяви пред БНР  Валери Жаблянов - един от неуспелите кандидати за лидерския пост в левицата, който дни преди провеждането на прекия избор призова..

публикувано на 14.09.20 в 12:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съонщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест,..

публикувано на 17.06.24 в 13:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова се надява всички български евродепутати да работят за приемането ни в еврозоната

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че всички 17 български евродепутати ще работят за приемането на България в еврозоната и необходимата реформа в нея. "Защото не само ние, а и европейските граждани чакаме развитието на общото ни..

публикувано на 17.06.24 в 13:47
Йенс Столтенберг

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия, изваждането им от складовете и поставянето им в режим на готовност пред лицето на нарастващата заплаха от Русия и Китай, обяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг. Йенс Столтенберг..

публикувано на 17.06.24 в 13:45
Николай Марков

Николай Марков: С дамите на Борисов няма да разговарям, лидер с лидер се среща

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна...

публикувано на 17.06.24 в 13:34

ЕС удължи с една година санкциите срещу анексираните от Русия Крим и Севастопол

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия заради анексията на Крим и град Севастопол - до 23 юни 2025 г. Действащите в момента ограничителни мерки бяха въведени за първи път през юни 2014 г. и включват забрани, насочени към вноса в..

публикувано на 17.06.24 в 13:26

Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа

Съветът на ЕС официално прие първия по рода си регламент, с който се предприемат мерки за възстановяването на поне 20 на сто от сухоземните и морските пространства до 2030 г., както и на всички екосистеми, които се нуждаят от това, до 2050 г...

публикувано на 17.06.24 в 13:17

ДОО отчита 5,2 млрд. лв. приходи от осигуровки и разходи от 9,66 млрд. лв. към края на май

Към края на май Държавно обществено осигуряване (ДОО) отчита 5,2 милиарда лева приходи от осигуровки и разходи от 9,66 милиарда лева. Разходите за пенсии са в размер на 8,5 милиарда лева, а за обезщетения са изплатени над един милиард лева. От..

публикувано на 17.06.24 в 12:57