Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преподавателят в НГДЕК Радослав Илиев:

През есенно-зимния сезон в училищата ще видим ефекта на доминото

Онлайн обучението е не само предизвикателство, но и заплаха

Снимка: ngdek.com

„Мерките, които сега се въвеждат в училищата във връзка с коронавируса, са логично следствие от тази истерия, която стана през пролетта, но тези мерки, ако останат такива, то след месец децата и учителите ще сме си вкъщи“, каза в предаването „12+3“ Радослав Илиев, преподавател по История на културата в Националната гимназия за древни езици и култура.

„По този начин заложени мерките – PCR тестовете върху всяко дете, което прояви симптоми, с карантиниране на целия клас, а ако е било контактно, карантиниране на целия випуск, през есенно-зимния сезон върху училищата ще се стовари така нареченият „домино ефект“, коментира Илиев.

„Затова искам изцяло преосмисляне на мерките, защото при нас има едно българско полуспазване. Това означава не свръхфиксиране върху мерките в училище и стресирането на децата там – пращане в изолация, мерене на температурата, а да се наблегне на по-добрата хигиена и да се заговори за имунната система на децата, за активния спорт, за правилното им хранене и витамините.  Децата, които са извън училище, си остават незащитени", обобщи Радослав Илиев.  

Онлайн обучението е не само предизвикателство, но и заплаха, смята преподавателят.

„Опасно е, тъй като, ако се подхлъзнем и се опитаме да си представим една цяла такава учебна година, то аз не съм сигурен, че това ще може да се нарече учебна година – това ще е симулационна година“, заяви Илиев по повод вероятността да се стигне отново до електронно обучение.

Радослав Илиев посочи още, че като преподавател го затруднява липсата на абстрактно мислене при по-малките ученици, които по думите му са абсолютно потопени във виртуалния свят„Предизвикателство е да им обясняваш абстрактни понятия. Но успявам да събудя вниманието им“.

„Класическото образование, което не е толкова актуално днес, създава не просто понятие и знание за нещата, но и отношение към тях. Това са не само непреходните ценности и високи философски достижения от античността, но нещата, включително като обществени отношения, комуникация с хората“, каза още Илиев.

Според преподавателя в НГДЕК „класическата гимназия създава най-ценното – смисъл и отношение към този смисъл“.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Георгиева

Силвия Георгиева за такса битови отпадъци: Работата в общините продължава интензивно

Изчисляването на такса битови отпадъци на количество е краят на един дълъг процес, в който участват и държавата, и общините, и бизнесът, и организациите по оползотворяване. Това заяви пред БНР председателят на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, след като сдружението излезе с позиция по необходимите промени в Закона за..

публикувано на 24.09.24 в 12:10
Проф. Христо Пимпирев

Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен етап, очаква се корабът да отплава през ноември

Българският антарктически институт организира двудневен семинар, който ще се проведе на 25 и 26 септември в Ахелой. Темата е "Силни страни. Предизвикателства пред научното и логистично сътрудничество на балканските страни в полярните региони". Председателят на института проф. Христо Пимпирев подчерта пред БНР, че това е първа по рода си работна..

публикувано на 23.09.24 в 08:43
Проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Българското общество е на парчета, политиците трябва да ги скрепят

" Бягството от управление означава бягство от политическа отговорност. Българското общество в момента е на парчета , има различни възгледи. Политиците трябва да скрепят тези парчета . Има моменти, в които трябва да преглътнеш егото си".  Това заяви пред БНР проф. Милко Палангурски, историк и преподавател във ВТУ в деня, когато отбелязваме 116-ата..

публикувано на 22.09.24 в 12:50

Певицата Камелия: Обществото ни се раздели на чалгаджии и културтрегери

Цялото интервю на Илия Вълков с певицата Камелия в предаването "РадиоТочка" чуйте в звуковия файл.

публикувано на 20.09.24 в 18:16
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Атаката показа, че "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея

Тези удари показаха две неща - "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея . С тази констатация започна коментара си пред БНР Димитър Къцарков, специалист по Близкия изток, като уточни: " Израел демонстрира, че вече не е способна да толерира този тлеещ и постоянен конфликт, който е на северната ѝ граница , който принуди над 60..

публикувано на 19.09.24 в 17:55

Николета Атанасова: Украинците смятат за техен дълг да са там

Украинците смятат, че техен дълг е да са там . Това каза журналистката от програма "Христо Ботев" на БНР Николета Атанасова, водеща на предаването "Мрежата" , като подчерта, че в страната се завръщат много от напусналите я след началото на руската агресия на 24-ти февруари 2022 г.   В предаването "Нещо повече" тя разказа за срещите си в Украйна,..

публикувано на 18.09.24 в 17:36
Константин Илиевски

Светлин Русев и Константин Илиевски: Има много с какво да се гордеем!

Маестро Константин Илиевски и цигуларят Светлин Русев застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер . За тях това е голямо призвание.  Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на Деня на независимостта на България . Събитието започва в 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и..

публикувано на 18.09.24 в 12:08