Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Covid-обстановка: Прага въвежда извънредно положение, Париж в готовност

| обновено на 02.10.20 в 17:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чехия постави антирекорд по броя на заразените с Covid-19  от началото на пандемията - 3 393 нови случая за едно денонощие. Властите в Прага  въвеждат извънредно положение на територията на страната от 5 октомври - понеделник, като то ще продължи 30 дни.

Целта е здравната система да издържи на натиска, каза министърът на здравеопазването Роман Примула:

„Моята роля е да спрем тази епидемия или поне да намалим темповете на нарастване на заразените. Знам, че има много критики за мерките, но в тази ситуация трябва да действаме всички в една посока, защото Covid-19 не е политически вирус“.

В съседна Полша случаите на коронавирус за първи път надхвърлиха 2000 за денонощие.  От утре в страната влиза в сила нов  списък с червени и жълти зони, които отчитат броя на заразените и съответно определят какви противоепидемични мерки са необходими.

Унгария реши да удължи до края на октомври срока на затварянето на границата си за чужденци, което е в сила от 1 септември.

Франция  отново отчита високо равнище на новите заразени с коронавирус за денонощие и според здравния министър Оливие Веран, има голяма вероятност още в понеделник в Париж да бъде обявена максимална степен на тревога за Covid-19.

Тази мярка може да доведе до затваряне на ресторанти и барове и до ограничения в придвижването.


Заради Covid-кризата в Турция всички прояви на гражданските организации и профсъюзите  се отлагат до 1 декември. Съответните инструкции бяха разпространени  от вътрешното министерство.

На този фон германската фармацевтична компания Biologika съобщи, че започва клинични изпитвания на нейната коронавирусна ваксина. Тя ще бъде тествана върху 30 души на възраст от 18 до 55 години.

Ако изпитванията от първата фаза покажат, че ваксината е безопасна и ефективна, ще последва  по-обширно тествате с участието на  възрастни доброволци.