Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълженията на ВиК в Добрич и Шумен към ЕНЕРГО-ПРО ще бъдат погасени с кредит

Снимка: Ани Петрова

Натрупаните задължения на ВиК Добрич и ВиК Шумен към ЕНЕРГО-ПРО станаха повод за редица медийни публикации през изминалите две седмици. Първоначално се появи гръмката информация, че жителите на двете области са застрашени от водна криза, тъй като ще бъде преустановено електроподаването към водните  дружества.  След това ВиК операторите опровергаха да съществува подобна опасност, макар и да признаха за натрупаните сметки. Само дни по-късно се нароиха и желаещи да платят задълженията от около 10 милиона лева и то безвъзмездно, поне хората останаха с такова впечатление.

ЕНЕРГО-ПРО започва подготовка по преустановяване на снабдяването с електроенергия на ВиК Добрич и ВиК Шумен“. С това заглавие на 24 септември енергийното дружество разпрати до медиите информация за натрупаните задължения и за опасността жителите на двете области да останат без водоподаване. Причините за крайната мярка са в неизпълнение на поетите ангажименти за разсрочено погасяване на сумата от около 10 милиона лева.

Толерирането на продължително натрупване на дългове в такива размери нарушава нормалната оперативна работа на ЕНЕРГО-ПРО и ощетява неговите лоялни клиенти и партньори. Отговорните институции не оказват необходимото съдействие за решаване на проблема в неговата цялост, който в случая на ВиК Добрич датира от 2007 година“, се казва още в съобщението. Отговорът на ВиК Добрич не закъсня, като той изрази позицията си отново чрез медиите. В нея се казваше, че за казуса са уведомени Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на енергетиката, Български ВиК холдинг и ДАНС. И още, че те не приемат жителите на област Добрич да се превръщат в заложници на частни, корпоративни интереси и трябва да се престане с опитите за всяване на страх и паника в населението. 

Въпреки това още на следващия ден от ЕНЕРГО-ПРО съобщиха, че до предприемането на тази крайна мярка се е стигнало заради неизпълнение на поетите ангажименти за плащане от страна на ВиК дружествата и че единствената цел е да се ограничи натрупването на още по-големи дължими суми, както и да се защити интересът на всички останали редовни клиенти. Тази престрелка с прессъобщения съвпадна и с празника на Добрич, 25 септември, чийто гост беше и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. От трибуната на Органовата зала, където се провеждаше тържествената сесия на Общинския съвет в Добрич, тя обяви, че държавата ще покрие задълженията на водните дружества и няма да допусне жителите да останат без вода.

"Използвам възможността още веднъж да подчертая пред вас, че следващата седмица ще бъдат извършени някои конкретни действия в полза на по-доброто бъдеще на града, например ще бъдат платени дълговете на ВиК Добрич, така че да няма проблеми с водата", каза Деница Сачева.

Краят на следващата седмица е днес и дълговете на ВиК Добрич все още не са платени, въпреки поетите ангажименти. И за да се изпъстри още повече палитрата от ангажирани политици и институции, на 30 септември пристигна очакваното съобщение от Българския ВиК Холдинг. В него се казва, че ръководствата на холдинга и електроразпределителното дружество са постигнали споразумение за изчистване на задълженията до 9 октомври тази година. Същият ден пристигна и писмо, в което местната структура на управляващата партия ГЕРБ също успокоява жителите на област Добрич, тъй като след разговори с министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, е постигнато споразумението, споменато преди секунди. Ние няма както е модерно в днешно време, да се чудим прави ли си някой ПР на гърба на населението в област Добрич или не, но пък попитахме управителят на ВиК Добрич Тодор Гикински кой и как ще плати реално тези задължения и без голямо учудване разбрахме, че това отново ще сме ние - населението на област Добрич.

"Вървят преговори с Министерството на регионалното развитие, което е принципал на ВиК Добрич заедно с новосъздадения Български ВиК холдинг за отпускане на кредит на ВиК Добрич и ВиК Шумен, целеви може би кредит, който ще бъде отпуснат за погасяване на стари задължения към ЕНЕРГ-ПРО", каза Тодор Гикински.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11