Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: Резолюцията за България може да не мине в този вид в ЕП

Снимка: БГНЕС
Резолюцията за България, която бе гласувана на 1 октомври в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, може да не мине в този вид в пленарна зала в понеделник, предупреди в неформален разговор с журналисти евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан КючюкВ приетия вчера текст се констатира значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права и се настоява мониторингът над страната ни да продължи.

Кючюк подчерта, че по документа предстои още работа, както и че ще има допълнителни обсъждания. "Много често сме били свидетели на промяна на резолюциите. В пленарната зала не са 60, а 705 души", допълни той. Колегата му от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов е на мнение, че това е първият дебат за България, който ще завърши с резолюция. Той определи констатациите в нея като "тежки, а тонът като тон без аналог". "Езикът е категоричен и не позволява никаква интерпретация. Вече има нов тип отношения на европейските ни партньори към управлението на България", подчерта Витанов.

"Никой от Европейската народна партия, както и от европейските консерватори и реформисти не е гласувал този ляв текст", заяви от своя страна евродепутатът Андрей Ковачев. Той допълни, че има голямо разминаване между доклада на Европейската комисия за България и текста на резолюцията. Като пример той даде цитирано последно проучване на "Евробарометър", според което 80 на сто от българите имат чувството за корупция, срещу което ЕНП са поискали да се публикува общото усещане в ЕС, което е 71 на сто и България е на 14-то място в Общността, но искането е било отхвърлено. Той добави, че не трябва да се злоупотребява с Европейския парламент за политически цели, но според него, за съжаление БСП го прави. "Не смятам, че трябва да коментирам изказването на комунистката Клеър Дейли", каза Ковачев и го определи като "доста вулгарно". Клеър Дейли каза: "Нашите фондове са жизненоважната кръв за тези смучещи вампири, които живеят чрез тях. Трябва наистина да спрем това, защото продължи много дълго". 

"Емоциите много често са лош пророк в политиката, макар че седмицата ще бъде наситена с тях", каза Илхан Кючюк и заяви, че дебатът, който ще се води в понеделник, не е срещу българските граждани и държава. "Той се води за принципи, залегнали в договорите на ЕС. Целта на резолюцията е да промени ситуацията в една държава, затова тя трябва да е балансирана и реалистична, за да се ползва с доверието на гражданите", допълни той. 

Евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки отбеляза, че гласовете са разделени почти наполовина в комисията и окончателният текст ще стане факт след гласуването в пленарната зала. Тя бе приета с 35 гласа "за", 30 "против" и 1 въздържал се. "Възразяваме срещу обвързването на върховенството на закона с политика и идеология", каза още той и допълни, че европейските средства трябва да бъдат контролирани,  европейска прокуратура трябва да има, но само, за да задейства националните системи при проблем.

Принципно всички евродепутати се обявиха за свалянето на мониторинга над България, но с различни мотиви. Петър Витанов, например, припомни, че  БСП го смята за дискриминационен, а и не е довел до необходимата промяна. "Не може две държави да бъдат изваждани пред скоби", каза пък Илхан Кючюк.

Иначе, кратка справка от гласуването на резолюцията в Комисията по граждански свободи показва, че тя е изцяло подкрепена от членовете на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, "Обнови Европа", Партията на Зелените/Европейски свободен алианс, крайната левица и 2-ма необвързани. Против са гласували, както съобщи евродепутатът Андрей Ковачев, ЕНП, Партията на консерваторите и реформистите и "Идентичност и демокрация".

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35