Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миниран ли е проектът за тракийската гробница в Сборяново

Снимка: БГНЕС


Министерството на културата излезе със становище по повод казуса, повдигнат от археолога проф. д-р Диана Гергова за проекта за експониране на тракийската гробница в Сборяново.

В интервю за БНР на 10 септември Гергова каза, че Министерството на културата и други институции пречат на проекта „Консервация, реставрация и експониране на тракийската гробница при сeло Свещари: Завръщане към автентичността на обекта“, спечелил финансиране от близо 200 000 долара след кандидатстване и одобрение от Комисия на Американския посланически фонд.

Проф. Диана Гергова  Снимка: Божидар Любенов, БНР

Проф. Диана Гергова работи в Сборяново почти 40 години. Тя е инициатор и научен ръководител на проекта за експонирането на елементи от гробницата в Сборяново, който цели да естетизира гробницата и да я представи в автентичния й вид. Става дума за недовършени дейности по проект на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места) от 2000-а година.

Има практика при подобни проекти Министерството на културата да дава становища и препоръки. В този случай обаче целият проект беше отрязан, без да има съществени забележки, заяви Диана Гергова в предаването „Хоризонт до обед". „Министерството на културата иска да спре този проект, без да има каквито и да е сериозни основания", посочи тя.

МК се позовава на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), в който участват експерти от различни области. СЕСОНКЦ оспорва ключов детайл от проекта - къде да бъде разположен наискосът, който сега е закрепен с лепило.

„Там имаше само един истински специалист в областта на реставрацията на камъка – проф. Валентин Тодоров и той абсолютно застана зад проекта“, поясни Диана Гергова, която оспорва заключенията на експертния съвет. 

Посланик Ерик Рубин представя проекта през 2018 година.   Снимка: БГНЕС

Проф. Гергова припомни, че проектът е бил представен във Вашингтон, където е бил одобрен сред първите 10 проекта от общо 400, „и там никой не е решил, че този проект не е качествен“.

„Освен това имаме още 10 рецензии на български специалисти в конкретната област – не изобщо реставратори и изобщо архитекти, между другото и на трима специалисти от чужбина – от Израел, от Румъния, от Япония, които познават паметника, познават проблемите. Нито един от тях не е направил забележки по отношение на проекта ни“, изтъкна Диана Гергова.

Диана Гергова определи казуса като „изключително тъжен“, тъй като Министерството на културата не е дало на екипа време и възможност да отстрани „пропуски, доколкото изобщо ги има“.

Снимка: БГНЕС

Реставрацията на гробницата в Свещари не е лъжица за всяка уста, тази гробница заслужава специалистите, които досега са работили и имат да довършат някои неща, подчерта пред БНР доц. Искра Дандолова, архитект, урбанист, доктор на социологическите науки. „Компетентният екип на проф. Гергова е предложил най-близкото до автентичността решение“, смята тя.

„Питам се дали някои потенциални завистници не стоят зад намерението да провалят реставрацията по проекта на екипа на проф. Гергова. И те биха искали да се окичат с тази работа по този обект. Дали намерението не е само финансирането? Има някои скрити проблеми, които са като динамит в основата на цялата идея – да се свърши нещо креативно, да се довърши този проект, защото финансирането не е достигнало в годините, когато е работено в гробницата. И кой е препъникамъкът? Едно лепило. Това е просто смешно. Това лепило, доколкото разбрахме, е използвано в много международни реставрационни дейности. Той е изкуствено раздуван този проблем с лепилото, само и само да се отмести този екип, който в момента работи и да му заеме мястото някой друг – това се подозира“, коментира доц. Дандолова.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата. Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови,..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50