Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зураб Церетели, за когото няма вчера, има само утре

От днес до 15 ноември столичната галерия „Графикарт“ ще покаже рисунки, графики и монотипии на Зураб Церетели.

От възхита до възмущение - 86-годишният грузински скулптор и художник предизвиква полярни оценки от десетилетия. В София ще бъдат показани за първи път негови графични листи, монотипии и рисунки.

Освен като творец, Зураб Церетели е познат и като председател на Руската академия на изкуствата, посланик на добра воля на ЮНЕСКО и Кавалер на ордена на Почетния легион на Франция.  

Церетели има своето запазено място в световното арт пространство с монументалните си творби в Русия, САЩ, Англия, Израел, Испания, Бразилия, Франция, Тайланд, България, Грузия. У нас скулптура на Церетели е разположена в Двора на кирилицата в Плиска.

През 2008 г. Зураб Церетели имаше изложба в Пловдив. Градът не е избран случайно.

Зураб Церетели е наследник на грузинския княз Алексей Церетели, руски дипломат, който през 1876 и 1877 г. ръководи руските консулства в Одрин и Пловдив. След Берлинския конгрес е част от международната комисия, съставила Органическия устав на Източна Румелия. Паметник на княз Алексей Церетели има в Батак. На него е кръстено и пловдивското село Церетелево.


„При него няма лошо настроение. Сутрин той става рано, тренира с щанги, от детските си години взима контрастен душ с гореща и студена вода. Ако не е нарисувал една картина или не е написал нещо, за него този ден не съществува – има добро настроение тогава, когато работи“, разказва внукът на твореца Василий Церетели. Заради пандемията дядо му няма да присъства на откриването на изложбата. За Зураб Церетели няма вчера, има само утре, става ясно от думите на Василий.

Василий Церетели определя дядо си като много слънчев и позитивен човек. „За него е много важно да влага в своето изкуство тази позитивна енергия.“

Аз вярвам в изкуството на Зураб Церетели, той е мой герой“, не крие арт дилърът на Зураб Церетели извън Русия Стефан Стоянов.

Когато започнал да работи с него, Стефан поискал да живее при него в продължение на две седмици и да е неотлъчно с него през този период. „Прекарах две безумно фантастични седмици. Аз съм на 54, разлика от около 30 години. Някъде към 10 вечер вече изнемогвах. От сутрин до вечер – от 7 часа закуска, някъде към 12 той се прибира в спалнята си. Много рядко се раждат такива хора“, споделя Стоянов.

Той иска софийските любители на изкуството да видят „интимния Зураб“, темите, които го вълнуват от млад художник до днес – любовта, носталгията към родната Грузия и любовта към живота.

Стефан Стоянов адаптира изложбите на Зураб Церетели за съответната публика. „Защото всяка публика, всяка географска позиция има своята светлина, своето светоусещане, своята чувствителност. Не можеш да дойдеш с куфарите от Ню Йорк или Москва, да ги стовариш в България и да кажеш – ето ме и мен, аз така виждам светлината. Трябва да има някакъв диалог с конкретната култура“, убеден е Стоянов.

Критиците на грузинския творец определят работите му като кичозни. Стефан Стоянов смята, че те не отчитат спецификата на обкръжаващата среда, в която дадена скулптура се намира.

Това е човек, който се вписва в мястото, в което работи – от мозайка, до рисунък, той се адаптира.“

Василий Церетели твърди, че дядо му е възприемчив към критиката. „Всяка голяма творба предизвиква различни чувства. Когато е строена Айфеловата кула - някой я е харесвал, някой не. Винаги е необходимо време“, философски разсъждава Василий, според когото художникът винаги има свободата да създава собствен образ.

Зураб Церетели не е правил скулптури, посветени на Ленин или Сталин, на управниците от онова време, винаги е бил свободен художник, допълва Василий Церетели.

Той просто е дипломат по рождение. Смятат го за приятел на най-противоречивите личности на нашето време и от двете страни на Океана, обяснява Стефан Стоянов. „Това е човек, който успява да се защитава със силата на своето изкуство и да избягва конфликта.“

От най-ранна възраст Василий ходел с дядо си Зураб Церетели в неговото ателие. Водил го и в Япония, когато бил едва 8-годишен. „Исках да стана художник. До момента на дипломната ми изложба нито веднъж не чух от дядо си – браво, това е хубаво! Никога не ме е хвалил, за да не ми въздейства, да не повлияе върху моя творчески път.“

Още щрихи от портрета на грузинския творец чуйте в звуковия файл. 

Снимките са предоставени от галерия „Графикарт".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11