Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Янков: Ново дестабилизиране на БНР за месеци е недопустимо

Снимка: БГНЕС

Управляващото мнозинство разбира, че генерира напрежение и типично по модела на Бойко Борисов няма да направи нещо, което да създаде напрежение. Страхът от обществена реакция предизвиква много често Борисов да прави отстъпления“. Това каза пред БНР независимият депутат Красимир Янков по повод оставените за гласуване от следващия парламент промени в Закона за радиото и телевизията.

Той призова генералният директор на БНР да оттегли оставката си, „защото ново дестабилизиране на обществената медия за месеци е недопустимо с оглед на чувствителността на обществото и на предстоящите парламентарни избори“.

Янков подчерта, че през този мандат на управляващите 2/3 от приетото законодателство е внесено за гласуване в парламента без обществено обсъждане и без вземане на мнението на засегнати страни - чрез внасяне на промени от отделни депутати с аргументи за съкратени срокове за приемане на законодателството.

„Освен това известно време БСП отсъстваше удобно от Народното събрание, за да не се чуе алтернативното мнение по предлаганите промени“.

В предаването „Нещо повече“ независимият депутат посочи причините за исканата оставка на министъра на културата Боил Банов:

„Заради неадекватното и пагубно за българската култура управление на последствията от коронакризата; заради растящото напрежение сред дейците на културата; заради непрозрачното финансиране и липсата на контрол над средствата, разпределяни от Министерството на културата; заради хаоса в министерството... Това, че отново ще се направи опит министър Банов да бъде прикрит, няма да остане без реакция по отношение на обществото“.

Интервюто с Красимир Янков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

БНР

Служители на БНР с призив за оттегляне на законопроекта за изменение на Закона за радиото и телевизията

Отворено писмо с призив държавните институции да оттеглят законопроекта за изменения на Закона за радиото и телевизията, оповестиха работещите в Българското национално радио. Десетки мнения са събрани до момента под искането да се спре..

обновено на 22.10.20 в 16:38
Вежди Рашидов

Вежди Рашидов: Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон

„Аз няма да пусна този закон в зала, докато всички не седнем на една маса и не обсъдим кое е правилното за бъдещето и за развитието на обществените медии. Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон . Един закон трябва да обслужва..

публикувано на 22.10.20 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35