Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън ще е победителят, прогнозира проф. Олег Йорданов

Математикът припомни, че Америка преизбира президентите си, освен когато са неуспешни

Предварителното гласуване в Илинойс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социологическите проучвания очертават интригуваща картина на президентската битка в САЩ. Броят на предварително гласувалите тази година  надхвърли 90 милиона души. За сравнение – общо гласувалите на миналите президентски избори в Съединените щати са били 138.8 милиона души. Това на практика означава, че вече са постигнати 67 процента от избирателната активност на предишните избори.

Възможно ли е математически да се предвиди изходът от президентския вот?

В момента данните сочат голямо предимство на кандидата на Демократическата партия Джо Байдън пред настоящия президент Доналд Тръмп, каза за БНР  математикът проф. Олег Йорданов, който преподава във факултета по математика и статистика в един от университетите в Южна Каролина.

Предварителното гласуване във Флорида

„В Америка президентът не се избира пряко. Избират се 538 души, да ги наречем електори (които формират електоралната колегия – бел. ред.), които след това избират президента и тук е цялата трудност при определяне кой ще е следващият президент. Тези електори се избират по щати. Ако в един щат един кандидат спечели дори с един глас повече, всички електори в този щат, колкото и да са те пропорционално на жителите в този щат, отиват за него. С изключение на два щата – Мейн и Небраска, които са сравнително малки и нямат значение, може да се преразпределят електоратите.“

В ключови щати кандидат-президент може да спечели неочаквано и с това да обърне резултата, коментира проф. Олег Йорданов. Това се случи и през 2016 година.

„По тази прогноза Байдън води убедително. 347 срещу 191, които ще бъдат избрани – хора от електоралната колегия, а са необходими 270. Разликата е такава, че даже да се получи стандартна статистическа грешка, с много голяма вероятност, 90 на 10% следващият президент ще се казва Джо Байдън и ще е демократ“, допълни проф. Йорданов.

Исторически най-голямата разлика между прогнозни и реални резултати е постигнал Роналд Рейгън през 1980 г.

Всички социологически агенции в САЩ публикуват не само крайните си прогнози, но и необработени данни и моделите, по които обработват данните, уточни проф. Йорданов и определи това като добър пример и за българските агенции.

Един от източниците на грешка – когато резултатът изглежда прекалено сигурен, това демотивира част от избирателите на дадена партия, отбеляза още математикът.

Телефонното допитване като метод за сондажи води до това, че хора с университетско образование и живеещи близо до центровете на големите градове са по-склонни да отговарят, а повечето от тях по правило са привърженици на Демократическата партия. Това се смята за една от причините за изкривяване на данните през 2016 година, когато социолозите даваха предимство на Хилари Клинтън.

Америка има традиция да преизбира президентите си. Неуспешната политика е важен фактор това да не се случва, изтъкна още Олег Йорданов.

Прецедент за непризнаване на изборите в американската история няма. При настоящата усложнена обстановка и поляризация на американското общество непризнаването на изборните резултати от страна на някой от кандидатите крие неизвестни, смята той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тръмп - Байдън - ден преди сблъсъка

В САЩ започна обратното броене преди утрешните избори. Президентът Доналд Тръмп призова привържениците си да отидат до урните, за да заличат преднината на демократите, които са по-активни в предварителното гласуване. В него вече са взели участие..

обновено на 02.11.20 в 17:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15%..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по..

публикувано на 18.04.24 в 22:17