Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Националният ни интерес е стабилност и перспектива на региона

Весела Чернева
Снимка: БНР

"Националният ни интерес е за стабилност и перспектива на региона", каза пред БНР Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика, в коментар на позицията на България, че не е в състояние да приеме предложената преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея.

По думите ѝ София и Скопие продължават да са единствените столици в Европа, които нямат помежду си железопътна линия. Според нея е необходима енергия за осъществяване на европроекти и да има повече възможности за българския бизнес и за българските граждани.

"Надявам се да има още време за дипломация", каза още Чернева и уточни, че когато става дума за дипломация, винаги тя е свързана с компромис:

"Виждаме, че министър Екатерина Захариева се опитва да вкара дипломатическия арсенал и дипломатическия речник в този спор. Крайният срок за вземане на решения по този въпрос беше отложен до 17-и ноември, когато ще е Съвет "Общи въпроси", така че на дипломатите от двете страни и на Германското председателство беше отворено още малко пространство".

Според анализа ѝ разширяването на ЕС е поставено сериозно под въпрос и има много европейски страни, които биха искали да видят края на това разширяване, но не могат да го постигнат официално, затова се радват на действия, каквито сега прави България:

"Това са същите страни, които блокират България за Шенген. Те със сигурност няма да са недоволни, ако видят изтласкана тази балканска периферия по-далеч от европейските решения и проблеми".  

Весела Чернева изказа притеснение, че България сега много бързо изчерпва капитала от успешното председателство на Съвета на ЕС:

"България няма вече много какво да предложи на своите европейски партньори. Ние имахме две големи ценности - връзките ни с Турция и Западните Балкани. В момента ние не изглеждаме като страна, която би могла да предложи нещо по въпросите за решаване в ЕС".  

Според нея в следващите дни ще бъде представен някакъв тип механизъм, който да осигурява мониторинг на напредъка по двустранния договор между София и Скопие:

"Който е доста добър документ и би било чудесно, ако започне да се изпълнява и от двете страни".

Интервюто на Деян Йотов с Весела Чернева в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джеймс Пардю

Джеймс Пардю: Жалко ще е България да блокира пътя на Северна Македония към ЕС

Жалко ще е, ако България спре процеса на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз . Това каза американският дипломат Джеймс Пардю в коментар на отказа на българското правителство да приеме преговорната рамка за Скопие ...

публикувано на 07.11.20 в 10:24
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС". Това заяви по време на консултациите при президента лидерът на "Възраждане" Костадин..

публикувано на 25.06.24 в 09:12
Петьо Цеков

Петьо Цеков: Сметките сякаш са: "Дайте да намерим 5-6 човека"

"Очаквам, че Борисов ще възложи на някои, примерно на Росен Желязков, да състави правителството. Такова правителство ще бъде написано на хартия, ще бъде предложено за гласуване в парламента, а дали ще мине наистина, зависи не от публичните разговори..

публикувано на 25.06.24 в 09:09

Тежка катастрофа с две жертви край София

Тежка катастрофа с две жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата и пресичащата пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа..

публикувано на 25.06.24 в 08:56
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: ЕС е най-големият в света гарант за стабилност, траен мир и благоденствие

Междуправителствените конференции за Молдова и Украйна са отделни, защото всяка държава има свой собствен път и се оценява по собствените си стъпки. Това каза за БНР Зинаида Златанова - бивш ръководител на представителството на ЕК в България..

публикувано на 25.06.24 в 08:26

Конференция за биологичното производство в Пловдив

"Биологичното производство - предизвикателства и тенденции", е темата на международна конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието. За пръв път от 2017 г. насам в България има..

публикувано на 25.06.24 в 08:11
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Ученици в Перник дебатират за и против легализацията ва марихуаната

За или против легализацията на марихуана ще дебатират ученици от Перник. Проявата е в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе днес в Съдебната палата в града. В дискусията ще се включат ученици от Гимназията с преподаване на чужди..

публикувано на 25.06.24 в 08:08