Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Андрей Пантев: С мегаломанията си македонците доказват, че са българи

Снимка: БГНЕС

Мегаломанията, която демонстрират македонците, е поредното доказателство, че са българи, защото това е характерна наша черта. Тук напъните са комични“. Това коментира пред БНР проф. Андрей Пантев. 

Според него трябва да приемаме ситуацията по-мъдро от правото на правия, „отколкото да се джавкаме пред другите, за които нашите спорове са дребни теми“. 

„Не може исторически спор да бъде аргументация за влизане в една коалиция, каквато е Европейският съюз... Тук става дума за една комплексарска полемика, която звучи само на нашия полуостров“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ проф. Пантев допълни: 

„Това е братска страна и не можем да се разделим като врагове, а като близки. Как така онова население е българско, а излъчва такава жлъч срещу своите генетични братя. Не можем да се мразим само защото сме братя... Всичко трябва да бъде смалено като патетика и да приемем, че нашите деди са се били, но ние не трябва да залагаме на тези батални противопоставяния“. 

По повод 31-вата годишнина от 10-и ноември, която отбелязахме пред седмицата, и възможността за обективен политически разказ за времето между 1944 и 1989 година проф. Андрей Пантев каза: 

„Независимо от тази свирепа авторитарна система България беше значително по-напред по стойности на живота. Този факт не може да бъде поставен в една или в друга крайна степен. Но се появи отново тази тягостна зависимост, че обикновено всички значими промени у нас идват отвън... Хората очакват само крайни анализи и присъди, истината е, че имаше плюсове, имаше и минуси. Една значителна част от съвременната българска интелигенция ръкопляскаше възторжено на шегичките на Тодор Живков. Имаше хора, които прекалено старателно изразяваха своята любов към великата съветска страна, а сега бяха обявени за най-американофилската страна в европейския югоизток. Тези амплитуди са комични и затова не ни приемат сериозно“

Според историка съвременният герой ще бъде този, който излезе на митинг и каже, че ако каузата, която проповядва победи, няма да заеме никакъв пост

„Това е красотата на идеализма“. 

Интервюто с проф. Андрей Пантев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само 4 общини у нас са с положителен естествен прираст

Естественият прираст на населението в България се е върнал в границите отпреди Covid-пандемията заради отчетената през миналата година по-ниска смъртност.  Въпреки това населението в повечето общини продължава да намалява.  През миналата година в 220 от 265 общини в страната населението продължава да намалява, въпреки общата положителна демографска..

публикувано на 11.05.24 в 16:01

Около 20 000 демонстранти се очаква да протестират заради участието на Израел на финала на Евровизия

Финалът на песенния конкурс "Евровизия" е тази вечер в шведския град Малмьо. Очакват се около 20 000 демонстранти да организират най-големия протест през тази седмица заради участието на Израел в конкурса, на фона на войната в Ивицата Газа. А днес холандският представител на конкурса беше дисквалифициран, във връзка с инцидент, който обаче, не е..

публикувано на 11.05.24 в 15:51

Ден на Ловеч

Денят, в който църквата почита Светите братя Кирил и Методий, е и Ден на Ловеч, чийто покровители са те.  В словото си настоящият кмет Страцимир Петков изтъкна славното историческо минало на града и знаменитите му личности:  "11-и май за нас е не само празник. Той е памет, той е благодарност, той е признание". В празничния ден..

публикувано на 11.05.24 в 15:37

Допълнителни промени от понеделник в движението на влаковете от София към Северна България

Движението на влаковете от София към Северна България ще бъде допълнително променено от понеделник, 13 май. Това се налага заради големите закъснения, след като заради ремонта на коловози на централната гара в София композициите пътуват до гара Север. БДЖ и НКЖИ започват реорганизация на движението на влаковете от гари "София" и "София -..

публикувано на 11.05.24 в 15:18

Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище

Ученик на 13 години от Хасково е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Снощи в 23:40 ч. в Районното управление в Хасково се е явила 35-годишна жена, която съобщила, че 13-годишният ѝ син не се е прибрал след училище. Момчето Дениз Рамадан Яшар преди месец също не се е прибрал, но тогава е бил намерен..

публикувано на 11.05.24 в 14:08

Събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Певци и танцьори се събраха в Хасково за 58-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са от всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи 14, ансамблите 8, индивидуалните изпълнители са 40, а съставите, представящи народните обичаи, са три...

публикувано на 11.05.24 в 13:55

Традиционният празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът: "Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите,..

публикувано на 11.05.24 в 13:40