Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможен е болничен за гледане на здраво карантинирано дете и в училищна възраст

Снимка: БГНЕС

След като в ефира на „Хоризонт“ от КНСБ неколкократно алармираха, че хора под карантина остават без доходи, тъй като не се издават болнични листове и са принудени да използват неплатени отпуски, слушателка „Хоризонт“ сигнализира за още един проблем – лични лекари отказват да издават болничен лист на родител със здраво карантинирано дете до 12-годишна възраст. Причината е в Наредбата за медицинската експертиза, която регламентира правилата за издаване на болничните листове и в която липсва хипотезата за деца, които не ходят на училище заради карантина. 

Сигналът на слушателката е получен във „Вашата история“ на сайта на Българското национално радио. Тя е майка на две деца - едното на 9 години и половина и другото - на 2 години и половина. По нейно желание ще остане анонимна и условно ще я наричаме Кристина. Тя алармира, че личните лекари не могат да издадат болничен за карантиниран контактен ученик до 12-годишна възраст, ако не е болен. Така родителят трябва да ползва неплатен отпуск, за да гледа детето 10 дни:  

"Целият клас беше поставен под карантина заради болно детенце. Когато се обърнах към личния лекар за болничен, ми беше отказан с аргумента, че в Наредбата за медицинска експертиза, в члена, в който се описва издаването на болничен в такъв случай на контактно карантинирано дете, е записано, че могат да издават личните лекари само на деца, върнати от детско заведение. Така за едно детенце, което е от предучилищна възраст в училище - до 12-годишна възраст, не могат да получават родителите болничен за гледането на това дете. След майчинството за малкото ми дете съм използвала цялата си отпуска. Сега съм в неплатена отпуска, за да я гледам, докато видя накъде ще се развие ситуацията с коронавируса и да мога спокойно да се върна на работа". 

И още: 

"Затварят се децата, затварят се и родителите, за да ги гледат, защото по закон до 12-годишна възраст децата не бива да останат сами".

Кристина предлага и решение на проблема: 

"Институциите да променят Наредбата, за да обхваща децата до 12-годишна възраст".

Действително в сега действащата Наредба за медицинската експертиза изрично е записано, че временна неработоспособност е налице в определени случаи, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи. Това са, например, общо заболяване; злополука; належащ медицински преглед или изследване; карантина; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението. 

Общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова потвърди, че болничен може да се издаде само за дете, върнато от детска градина. "Вината не е в нас, такава е Наредбата".

Д-р Николова припомни атаките, които периодично се отправят към личните лекари за неправомерно издавани болнични листове. 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров обаче е категоричен, че няма нужда да се променя Наредбата и в нея изрично да се дописва и думата училище: 

"Направихме наше проучване и няма да бъде върнат болничен. От НОИ е уточнено, че този член се отнася в настоящата ситуация и за ученици. Няма причина някой да се притеснява, че за издаден болничен по такъв повод няма да му бъде заплатен".

Помолена за коментар защо с д-р Маджаров се оказват на противоположни позиции и защо не се инициира дискусия от лекарското съсловие нужна ли е промяна в Наредбата, или не, доктор Николова каза: 

"Това е нещото, което в този момент остава в периферията на борбата с коронавируса... Нещата са много драматични в това отношение".

Репортаж на Мария Костова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента след ракетното нападение на Иран срещу Израел тази вечер. Инвеститорите бяха притеснени от вероятността за широкомащабна война в Близкия изток, в близост до основните находища на черното злато. Високопоставен ирански служител, пожелал анонимност, сподели за Ройтерс, че Русия и Съединените..

публикувано на 01.10.24 в 22:21
Рустем Умеров

Руската армия е окупирала град Вугледар в Донецка област

Руската армия е окупирала украинския град Вугледар в Донецка област, съобщи блогът Deep State, който следи хода на бойните действия.  Депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко потвърди информацията за превземането на града от руснаците и поиска оставката на министъра на отбраната Рустем Умеров.  "Загубихме града, който удържахме повече от две..

публикувано на 01.10.24 в 22:11

Случайни минувачи са застреляли двамата нападатели, които извършиха терористично нападение в Тел Авив

Случайни минувачи са застреляли с личните си оръжия двамата нападатели, които извършиха тази вечер терористично нападение в Тел Авив, твърди агенция Ройтерс. Нападателите са стреляли и намушквали хората на трамвайна спирка, преди да бъдат неутрализирани. Най-малко шест са жертвите, а ранените - девет. До момента никой не е поел отговорност за..

публикувано на 01.10.24 в 22:04

Румен Радев: ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката

България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Женева по случай отбелязването на 70-ата годишнина от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания -..

публикувано на 01.10.24 в 21:50

Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

За втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и..

публикувано на 01.10.24 в 21:15

Ожесточени престрелки в Бейрут

За ожесточени престрелки в Бейрут съобщават тази вечер очевидци, цитирани от Ройтерс. Израелската армия предприе сухопътна операция в южните покрайнини на Ливан като декларира, че иска да унищожи тунелите и други инфраструктурни обекти на групировката "Хизбула", за да предотврати нейни атаки през границата. Израелски военен говорител бе категоричен, че..

публикувано на 01.10.24 в 20:46

Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан

Още 80 наши сънародници от Ливан кацнаха благополучно на летище София с правителствения самолет. С тях броят на евакуираните вчера и днес българи достигна 169. С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства.  На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан По-рано днес:..

публикувано на 01.10.24 в 19:46