Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението в центъра на София беше блокирано

Протест с искане за връщане на строгите текстове за нерегламентиран превоз

Автобусните превозвачи прекратяват обществения превоз за 24 часа в знак на протест

| обновено на 25.11.20 в 12:45
100 автобуса и 2000 таксита спряха превоза на пътници в знак на протест.
Снимка: БГНЕС

Ключови булеварди в центъра на София бяха блокирани тази сутрин заради протест на автобусните и таксиметровите превозвачи. Недоволството е срещу подкрепеното от депутатите президентско вето върху промените  в Наказателния кодекс, които инкриминират нерегламентирания превоз.

Около 12:00 часа автомобилите на превозвачите се изтеглиха от площад „Александър Батенберг“, където стотици автобуси и таксита блокираха движението за около два часа, като това предизвика сериозни задръствания в района на центъра на столицата.

Към 12:30 часа движението по булевард „Цар Освободител“ вече е нормализирано до улица „Княз Александър Батенберг“ – до сградата на БНБ.

Превозваческият бранш днес излезе на протест с настояването депутатите отново да приемат допълненията в Наказателния кодекс за инкриминиране нерегламентирания превоз на пътници, след като промените бяха отхвърлени с вето на президента, което парламентът подкрепи.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи:

"Очакваме да се приеме Наказателният кодекс. Очакваме всеки да прояви като депутат своята отговорност и всички политически партии да подкрепят нашата инициатива".

Освен от автобусните превозвачи за инкриминирането на нерегламентирания превоз настояват и от таксиметровия бранш. Тяхното недоволство е срещу различни мобилни приложения за извършване на превозни услуги, които ощетяват бизнеса им. 

В знак на протест превозвачите спряха обществения превоз на пътници за днес, но по думите им, ако исканията им не бъдат чути, недоволството им ще прерасне в дългосрочен протест.

Ивайло Павлов от Националния съюз на превозвачите:

"Хората са се събрали, защото икономически вече не издържат. Това приложение и тези нерегламентирани превози отнемат една трета от бюджета на шофьорите. Само предупредителен е протестът. По-нататък може да предприемем и по-строги мерки".

По информация от кореспондентите на БНР в Пловдив и Благоевград шофьорите на градския транспорт са протестирали символично с табели, поставени на автобусите.

Превозвачите настояват допълненията в НК, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар „споделено пътуване“. От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

И превозвачи от страната протестират заради ветото за нерегламентираните превози

Десетки автобусни превозвачи от Благоевградска област се присъединяват към националния протест с искане за наказателно преследване и ефективни присъди на нерегламентираните превози. Почти напълно ще спрат линиите по Републиканската пътна мрежа, а..

публикувано на 25.11.20 в 05:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

Рекордни горещини в Пакистан, десетки жертви

Рекордни горещини в Пакистан създадоха проблеми на хиляди и взеха десетки жертви. В болници в най-големия пакистански град Карачи се лекуват хиляди хора, получили топлинен удар, след като поредна гореща вълна засегна уязвимата от климатичните промени..

публикувано на 26.06.24 в 18:52

Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света

За постиженията на неправителствения сектор в Румъния и по-конкретно - на общността за цифрови решения в полза на обществото, Владимир Митев от Румънската редакция на Радио България разговаря с Ана Блидару - директор гражданска инфраструктура на..

публикувано на 26.06.24 в 18:47
Папа Франциск - Рим, Ватикана, 26 юни 2024

Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици

На общата аудиенция, посветена на Световния ден срещу злоупотребата и незаконния трафик на наркотици, папа Франциск се изказа срещу легализирането им и нелегалните трафиканти. Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици,..

публикувано на 26.06.24 в 18:33
Снимката е илюстративна

Пожар в селскостопански масив в района на Полски Тръмбеш

Шест противопожарни автомобила от Полски Тръмбеш и Горна Оряховица гасят пожар, който е обхванал няколкостотин декара селскостопански масив между шосето и железопътната линия между Полски Тръмбеш и село Страхилово. Огънят е пламнал..

публикувано на 26.06.24 в 18:32
Тодор Капитанов

25 процента от работещите в Плевен получават минималната работна заплата

25 процента от работещите в Плевен получават минималната работна заплата, съобщиха от КНСБ по време на кампанията "По-високи доходи с твоя синдикат“. От синдиката очакват увеличение на минималното възнаграждение догодина като по последни..

публикувано на 26.06.24 в 18:20
Илиян Кузманов

Илиян Кузманов за документалните филми с кауза

"Пилигрим в Тайланд" e новият документален филм с кауза, насочен към масовия туризъм и ролята на този бранш в развитието на малкия бизнес и общността на конкретната дестинация. Сценарист е писателят и социален предприемач Илиян Кузманов, а..

публикувано на 26.06.24 в 18:20