Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС одобри данъчни облекчения за семейства с деца

Снимка: Ани Петрова

Данъчно облекчение от 450 лева ще могат да ползват семействата с едно дете догодина. Това решиха окончателно депутатите с промени, направени през преходните и заключителните разпоредби. Това е фактическата сума, която се постига чрез приспадане на 4500 лева от данъчната основа на единия от родителите. За две деца в семейния бюджет могат да останат 900 лева, а за три - 1350 лева, които отново са 10% от приспадната данъчна основа.

Според Искрен Веселинов от ВМРО това е подкрепа на „грамотната раждаемост“, тъй като от тези клаузи могат да възползват единствено родители, които плащат данъци:

„Имахме спор вярно с колегите от ГЕРБ, когато стана промяната на тяхното становище за детските надбавки, но този спор породи по-добрия резултат. Всъщност, днес ние имаме наистина един друг фокус, не просто социално подпомагане за всички без условия“.

Въведеното по-голямо данъчно облекчение ще влезе в сила за данъчната кампания през 2022г. Така през март 2021-ва ще се ползва досегашният вариант на отстъпката, която е до 20 лв. за едно дете на година.

Надя Клисурска от БСП обърна внимание, че това облекчение е единствено за данъчната 2021 година, а не влиза перманентно в сила:

Лошото е, че тези хоризонти, които се начертаха в този бюджет, са свързани с това, че през следващата година в началото на годината надявам се по-скоро ще има парламентарни избори. За мое голямо съжаление и българските деца са заложник на тази подкрепа“.

Вчера с текстовете в бюджета за догодина бяха одобрени помощи за домакинства с доход на член от семейството до 410 и до 510 лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Искрен Веселинов: Ще има пари за всяко дете

„ С ГЕРБ постигнахме общо разбиране, че трябва да бъдат подпомагани всички деца . Реално ефектът от данъчното облекчение ще се усети през 2021 година. Тези пари - около 250 млн. лева, ще влязат в домакинствата... Смятам, че държавната подкрепа за..

публикувано на 18.11.20 в 16:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35

Руската авиация бомбардира центъра на Харков

Руската авиация бомбардира центъра на украинския град Харков, предава "Ройтерс". Един местен жител е загинал, а други 8 са били ранени в резултат на попадение на управляема бомба. Сред ранените е и 8-месечно бебе. Причиненият от боеприпаса пожар е обхванал..

публикувано на 30.06.24 в 18:10

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог...

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия..

публикувано на 30.06.24 в 17:15