Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Костов: Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон за дълга езда

Според него науката се е поддала на политиците и на изплашеното общество и е допуснала да бъде използвана

проф. Коста Костов
Снимка: БГНЕС

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу Covid-19. За младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна“. Това каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. 

Той подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти, но

„Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват. Немислимо е да се пускат в обращение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана... Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор“. 

В предаването „12+3“ проф. Костов сподели, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до нашата страна

„Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада. Тя е базирана на растение. Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея. От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“. 

По думите на пулмолога няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект

„Това няма да се случи скоро... Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято“. 

Той подчерта, че една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса, и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите

„Ние не сме подготвени за превенция и контрол. Цялата епидемия показва, че всички политици в годините проспаха това време на подготовка. Една епидемия не се решава със санкции... Държавата няма достатъчно кадри за такава превенция. Ние, лекарите, даваме всичко от себе си. Но какво от това?! А какво даде държавата за нас? Само разрушение“. 

Интервюто с проф. Коста Костов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН няма да допусне "купени матури"

Около 50 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература. Те ще пишат по вариант 15. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература Министерството на образованието и науката (МОН) е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по..

публикувано на 17.05.24 в 08:49
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Оформя се ясна стратегическа ос между Китай и Русия

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов. Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос , която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея,..

публикувано на 17.05.24 в 08:48
В кипърската столица Никозия

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски..

публикувано на 17.05.24 в 08:44

Военен прокурор не изключва съпричиняване на катастрофата при Аксаково

В хода на разследването ще се установи как се е движел автомобилът на НСО, който участва в катастрофата край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи , не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев.  Като се позова на дългогодишния си опит, в интервю за БНР той предположи, че..

публикувано на 17.05.24 в 08:37

Четирима са разпитани за катастрофата с колата на НСО

Разпитани са четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която е бил и Кирил Петков. Сред тях са политикът и служителите на НСО.  Днес предстои да бъдат разпитани свидетелите на инцидента от други автомобили, както и да бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол, съобщи заместник-военноокръжния..

публикувано на 17.05.24 в 08:35

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са допуснати, уточни Стойко Стойков от Регионалното управление на образованието в Ямбол (РУО)...

публикувано на 17.05.24 в 08:10
Адела Качаунова

Адела Качаунова: В Европа не виждат ясно лицата на политиците ни или не желаят да ги видят

"Отдавна живеем с усещането, че процесите в България в Европа имат малко по-различна светлина. Там сякаш не виждат достатъчно ясно истинските лица на политиците или не желаят да ги видят . Лица, които са санкционирани за корупция, не бива да бъдат легитимирани, след като са прекарали в политиката твърде много години. Дали са всякакви признаци за..

публикувано на 17.05.24 в 08:08