Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните партньори подкрепиха електронни направления и рецепти

| обновено на 15.12.20 в 16:05
Снимка: БГНЕС

Социалните партньори подкрепиха единодушно предложените законодателни промени, които да позволят издаване на електронни направления и рецепти при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава по темата днес, а утре се очаква проектът да бъде одобрен от правителството. 

Предвижда се направленията и рецептите да се издават без извършване на физически преглед на пациента, но след провеждане на телефонна консултация за обсъждане на оплакванията на пациента и снемане на анамнеза. 

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов каза, че макар и закъсняло, въвеждането на електронните направления и рецепти се очаква още в началото на следващата година: 

"Всичко зависи от информационното осигуряване и всички смятаме за необходимо много бързо това, първо, да го има като продукт и, второ - да бъде проиграно, защото все пак консуматорите на този продукт са много. Ще има един луфт, в който ще има обучение на всичките тези, които ще го ползват, но се надяваме в началото на следващата година това да е факт и да почне да действа и електронната рецепта, и електронното направление, пациентът да влиза в електронното си досие и да проследява тези документи".


Проектът предвижда промените да влязат в сила от 18 декември. 

Според тях направленията за изследване ще могат да се издават без преглед, а след телефонна консултация с лекаря. 

Направленията ще бъдат достъпни в софтуера на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор със Здравната каса. 

Аналогични са разпоредбите за предписването на лекарствени продукти, като предписанията ще са достъпни в специализирания софтуер на аптеките, сключили договор със Здравната каса. 

В доклада на здравния министър Костадин Ангелов към проекта се подчертава, че няма да е необходимо пациентът да носи направлението или рецептата, когато отива в лечебно заведение или аптека

Въвеждането на електронните направления и рецепти ще изисква надграждане на медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ и аптеките. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица

Седмица преди поредния предсрочен парламентарен вот отново сме на кръстопът пред избор, изгубени между истината и лъжата. Тази седмица България изпрати с цветя и аплодисменти музиканта, докоснал сърцата на поколения българи с песните си - Кирил Маричков. Близките и феновете му ще го запомнят като бунтар, усмихнат оптимист, рок..

публикувано на 20.10.24 в 09:47
Университетска болница „Александровска“

Безплатни изследвания за диабетна ретинопатия в Александровска болница

Около една четвърт от диабетиците страдат от ретинопатия - усложнение, което може да доведе до слепота, ако не бъде открито и лекувано навреме. Университетската Александровска болница организира безплатни изследвания за хора с диабет тип 2. Кампанията ще започне от понеделник  и ще продължи до 15 ноември. Скринингът включва няколко кръвни..

публикувано на 20.10.24 в 09:25
Остров Сапело

Най-малко 7 жертви след срутване на фериботен кей в щата Джорджия

Най-малко седем души са загинали при срутване на част от фериботен кей в американския щат Джорджия. Поне 20 души са паднали във водите на Атлантическия океан при срутването на подвижния мост на кея на остров Сапело, докато хората чакали ферибот. Пострадалите са десетки, някои от които - сериозно, и са откарани в болници. В ход е издирвателна..

публикувано на 20.10.24 в 09:21

Предполагаем член на ИД е задържан край Берлин

Германската полиция е задържала днес предполагаем привърженик на терористичната организация "Ислямска държава" в покрайнините на Берлин, потвърди пред ДПА говорителка на федералната прокуратура. АФП допълва, че мъжът е либийски гражданин. Според в. "Билд" арестуваният мъж е заподозрян в планиране на атака срещу посолството на Израел в..

публикувано на 20.10.24 в 09:08
Бейт Лахия, 8 декември 2023 г.

Властите в Газа съобщиха за над 70 жертви на израелски удари

Властите в Газа съобщиха за най-малко 73-има загинали при израелски удари по град Бейт Лахия. Били са поразени многоетажна жилищна сграда и няколко къщи в северната част на Ивицата Газа. Много хора остават затиснати под отломките и се очаква броят на жертвите да се увеличи, съобщиха контролираните от ислямистката групировка "Хамас" местни власти...

публикувано на 20.10.24 в 09:02

Празник на бозата в Радомир

В Радомир днес ще се проведе празникът на бозата. Той е под наслов "С боза, гозба и песен" и по традиция предшества Денят на града. В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. Занаята местните научили от албанците, които били най- добрите бозаджии в света...

публикувано на 20.10.24 в 08:34

Краставици, дини и лимони поевтиняват с над 10% на борсите у нас

Краставиците, дините и лимоните поевтиняват с над 10 процента на борсите у нас през седмицата, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА.   Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се..

публикувано на 20.10.24 в 08:25