Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови тенденции при украсата на коледната елха

Снимка: Фабрика за елхи в град Раковски

Част от българите са започнали да украсяват домовете си за Коледа по-рано от обичайното, а желанието им е тази обстановка да ги радва и през януари. И тъй като елхата е един от символите на Коледа, изборът пада повече на декоративното дръвче, подчертава Йонко Земярски от единствената у нас фабрика за елхи в град Раковски.

Следвайки нагласите на потребителите в необичайната за всички 2020 година, неслучайно и мотото на едно от големите световни изложения за декоративна коледна украса - това във Франкфурт е било -  „Заедно със семейството“, казва Йонко Земярски.

"Много от хората си останаха вкъщи, затова и подходът им към подаръците и украсата е да ги направят по-рано".

Според проучване на американски производител на елхи например, петдесет и осем процента от семействата са поръчали своето коледно дръвче в края на ноември, 32% през първата седмица на декември, а 20% - още в началото на ноември. В България нагласите са подобни.

"Новото време отправи нови послания и всеки прави уют, защото прекарва с близките вкъщи, дългата зима е добре да бъде с настроение, да има добър климат", допълни Йонко Земярски.

 Снимка: Фабрика за елхи в град Раковски

И този сезон у нас най-много се търсят зелените 3D елхи, които наподобяват в най-голяма степен естествените, подчертава още Йонко Земярски, разказвайки за модните тенденции в бранша за този сезон: 

"Тенденциите са няколко - едната е тази, която е близко до природата, елхата да бъде с цвят и да изглежда така, че все едно е истинска".

Другата тенденция, специално за тази година, е имитация на сребрист смърч. Третата тенденция е "бягство в заснежената гора" - елхите са засипани с имитация на сняг.

"Общо взето българите си остават традиционалисти и си купуват зелена елха, която наподобява естествената. Има различни модели, съчетание между естествено и изкуствено".

По-малък интерес тази година има към цветни елхи - в ярко синьо или в цикламено, сочат още наблюденията на експертите. Цветни елхи търсят основно търговски центрове, офиси, хотели. Много от тях обаче, поради епидемичната обстановка, в момента не работят. Хората пък, за които дизайнът, а не традицията е важна, посягат и към...чисто черна елха. „Това обаче е по-скоро любопитно изключение“, коментират производителите от град Раковски.  А един от основните аргументи, според тях,  повечето от семействата да избират между различните модели на изкуствените елхи е не само, че могат да им се радват продължително време, а и от екологични съображения.

"Много хора са насочени екологично и не искат да унищожават дървета и затова купувайки си едно изкуствено дърво, те ще си го ползват много години. Не е нужно да се унищожава всеки път дърво", казва още Земярски.

И още нещо любопитно, ако все още не сте пристъпили към украсяването на елхата, а искате да сте в крак с модата. Моден акцент тази година е използването на любими детски играчки, които поставени на коледните дръвчета  внасят  допълнителен уют вкъщи. На изложението във Франкфурт например, един от дизайнерите е закачил на елхата кафяви плюшени мечета, като е използвал и съчетанието с топки в червено и златисто. Мелания Тръмп пък украси елха в Белия дом с детско влакче.

А иначе сред чисто практичните съвети на производителите за всички, които са избрали изкуствена елха са следните. Ако имате дръвче в бяло, поставете го в тъмен ъгъл или на място, където няма много светлина, за да се откроява. Обръщайте внимание на клонките - трябва да са и достатъчно здрави, за да издържат украсата. Оставете минимум 50 см разстояние от елхичката до тавана, за да има място и за коледната звезда. Помислете как ще съхраните дръвчето след празниците.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33