Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петдесет журналисти са убити заради работата си през 2020 г.

Най-много са извършените убийства на журналисти в Мексико.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петдесет журналисти и медийни служители са убити във връзка с работата си през 2020 г., мнозинството в страни, които не са във война, обяви днес неправителствената организация „Репортери без граници“, предаде АФП.

Данните сочат увеличение във вземането на мушка на репортери, които разследват организирана престъпност, корупция или теми, свързани с околната среда, посочва организацията.

Тя изтъква извършени убийства в Мексико, Индия и Пакистан.

84% от убитите тази година са станали обект на атака умишлено заради работата си в сравнение с 63 на сто през 2019 г., когато убитите са повече – 53.

Мексико е най-смъртоносната страна за журналисти с 8 убити. „Връзките между наркотрафиканти и политици остават. А журналисти, които дръзнат да пишат за тези или сходни теми, продължават да бъдат мишени на варварски убийства“, се казва в доклада на „Репортери без граници“.

Нито едно от тези убийства в Мексико не е наказано досега, посочват още от организацията. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Норвежкият външен министър Еспен Барт Ейде (вдясно) предаде на премиера на Палестина Мохамед Мустафа документите за дипломатическото признаване на страната му

Норвегия предаде документи на палестинския премиер за признаване на самостоятелна палестинска държава

Норвегия днес предаде дипломатически документи на палестинския премиер като последна стъпка към признаването на палестинска държава - до голяма степен символичен ход, който разгневи Израел, предаде "Асошиейтед прес". Ирландия и Испания заедно с Норвегия поеха ангажимент за признаване на палестинска държава - историческа стъпка, която засилва..

публикувано на 26.05.24 в 17:10

Превозвачите осигуряват сезонни линии до морето

От 1 юни ще бъдат осигурени автобуси за сезонните линии до морето. За БНР Теодора Велева - мениджър в една от големите транспортни компании у нас заяви,че очакват по-дълъг летен сезон: "Пускаме автобуси, които ще пътуват до Ахтопол и до Свети Влас, ще обявяваме такива допълнителни линии в хода на целия юни месец. Можем да направим като извод, че..

публикувано на 26.05.24 в 15:55

14 са вече жертвите на руския въздушен удар в Харков

14 са вече жертвите на руския въздушен удар по строителен хипермаркет в украинския град Харков вчера. Президентът Володимир Зеленски призова американския и китайския си колега да присъстват на срещата на върха за мир в Швейцария следващия месец. Поне 11 жертви на руски въздушен удар в Харков 43-ма са ранените при руския удар по хипермаркета в..

публикувано на 26.05.24 в 15:11

Сирени в Тел Авив, осем ракети бяха изстреляни от Рафах към Израел

За първи път от месеци насам в Тел Авив прозвучаха сирени, а в централната част на Израел бяха регистрирани поне три взрива. Израелските военни съобщиха, че сирените са задействани защото най-малко 8 ракети са били изстреляни към Израел от град Рафах в Ивицата Газа. По-рано израелски високопоставен служител съобщи пред "Франс прес", че се очаква тази..

публикувано на 26.05.24 в 14:57
Писателката Мария Донева

Мария Донева: Има грешки в образователната ни система, които се мултиплицират

Има толкова грешки в образователната ни система, които са отчетени, но продължават да се мултиплицират. Мислела съм си, че учителите, колкото са по-трудолюбиви, толкова повече вреда нанасят някой път. Защото, ако създаваш вредни навици у децата, ако създаваш кризи понятие за добро и зло, правилно и неправилно,  по добре нищо да не правиш..

публикувано на 26.05.24 в 14:01

Наплив на туристи на Хисарлъка над Кюстендил

Наплив по Хисарлъка над Кюстендил с атрактивния бус на Общината Истински наплив е по Хисарлъка над Кюстендил с пуснатото от два дни атрактивно бусче на Общината, казаха опитали вече атракцията. Някои се качват и заради Римската крепост от 4 в. над града, която става все по-посещаван туристически обект. Бусът беше доставен от Бордо, Франция...

публикувано на 26.05.24 в 13:54

Доклад: До 2050 г. средиземноморските страни ще могат да покриват енергийното си потребление с ток от ВЕИ

89% от търсенето на енергия в страните от Източното Средиземноморие и Близкия изток до 2050 г. може да бъде посрещнато от мащабни възобновяеми енергийни източници, показва ново проучване на Кипърския институт. За научните му изследвания, свързани с климатичната криза, институтът бе отличен с наградата на Парламентарната асамблея на Средиземноморието за..

публикувано на 26.05.24 в 13:37