Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастасия от „Факултета“ - рожденият ден е възможен

Таня Величкова с децата
Снимка: Евелина Стоянова

Умни и будни деца учат в столичното 75-о училище в квартал „Факултета“. Те живеят бедно, нямат хладилник, баня, тоалетна, мивка, но се имат един друг и се чувстват щастливи. 

Сега, когато децата учат дистанционно, връзката им с училището е Таня Величкова, един от любимите гласове на програма „Хоризонт“, която избра да стане учител и да просвещава децата от квартал „Факултета“. Тя често ги посещава в домовете им, за да им помага с уроците, защото те нямат нито телефони, нито интернет. Радостта им е, че от 4-ти януари ще се виждат отново в класната стая. 

Малцина от децата имат шанса да завършат училище въпреки обичта, която изпитват към учителите си. Те ходят да събират за прехраната си с родителите си - по кофите, и няма къде да се изкъпят. Някои нямат дори обувки, което е причина да не прекрачват прага на класната стая. Обичат книжките и много добре оцветяват картинките. До домовете им се стига по малки тесни, кални пътеки. 


Анастасия има рожден ден. Детето е броило дните до празника, но празник няма, защото семейството няма пари и затова майка ѝ през целия ден е решила да не казва, че Ана, както я нарича учителката ѝ, има рожден ден.

Изненадата обаче все пак има и тя е голяма. Анастасия, майка ѝ Соня, сестра ѝ, съседските деца се събират под стряхата на малката къща за тортата и свещичките. 

Соня е майка на 6 деца. Като малка е мечтала да стане лекар. Рано се е омъжила. Никога не ѝ е минавала мисълта да изостави децата си. Срамува се да покани гости в бедния си дом. Въпреки бедния живот, липсата на вода, баня и тоалетна, скромната стая и ниските доходи Соня казва, че е щастлива. 

„За какво да се оплакваме. Да си отгледаме децата, това е най-щастливото нещо“. 


Понякога на Соня ѝ става мъчно, но такъв е животът и „лека полека ще се оправим“

„Не сме изостанали, затова благодаря на Бог... Да сме здрави, да няма кавги“. 

Детството на Соня също е минало в бедност. Рано е родила първото си дете, когато е била на 16. Две от дъщерите ѝ също вече са семейни, омъжили са се, преди да навършат пълнолетие. Двамата ѝ синове не ходят на училище, но дъщерите ѝ Найда и рожденичката Анастасия искат да станат учителки. 


Децата искат да станат учителки заради любовта и загрижеността, заради усилията, които полага учителката им Таня Величкова. Заради вниманието, което им обръща. Тя често посещава децата от нейния клас. 

Шансът за всички деца е да завършат училище, да изберат професия, да се реализират. И този шанс за Анастания и другите деца родителите им виждат в лицето на учителя. А учителят - Таня Величкова, избра пътя - да просвещава и да дарява вяра в бъдещето на децата от „Факултета“. Защото бъдеще има! 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата. Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови,..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50