Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Дариткова: Имаме готов законопроект за гласуване на лица под карантина или в болница

Снимка: БГНЕС

"Имаме готов законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, поставени под карантина или настанени в болница с коронавирусна инфекция, да гласуват на предстоящите парламентарни избори". Това обявr в интервю за БНР председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.  

Тя изказа надежда в оставащите седмици на парламента да бъде постигнат консенсус с останалите партии, за да могат да се гарантират правата на всички български граждани и да се постигне максимално възможно участие на всички в условията на пандемична обстановка.

Председателката на ПГ на ГЕРБ заяви, че управляващите са готови да изпълнят всички законови ангажименти, за да се проведат коректно организирани и честни избори в страната.

В предаването "Неделя 150" Дариткова отговори и на въпроса дали ГЕРБ може да влезе в коалиция с БСП след парламентарните избори: 

"Ние нямаме врагове, наш враг е коронавируса. ... Винаги сме държали на това да се запазят възможностите за постигане на консенсус, да не се горят всички мостове, дори и с политическите ни опоненти, защото в моменти на криза България има нужда точно от това".

Темата дали Бойко Борисов ще бъде кандидат на ГЕРБ за президент не се обсъжда в партията, категорично заяви Даниела Дариткова и уточни, че в момента усилията на ГЕРБ са насочени към парламентарните избори.

"Трябва да се търсят поводите за диалог и за съвместна работа. Упреците да бъдат отправяни коректно и безпристрастно, за да имат тежест институциите и да бъде демокрацията силна" - така коментира тя продължаващата конфронтация между президента и премиера.

С нивото на комуникация, което не е предполагало участието на премиера Бойко Борисов, обясни Дариткова неявяването на министър-председателя в Европейския парламент на изслушването на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права

По думите ѝ начинът, по който се приема премиерът от лидерите на другите европейски държави е показателен, че той е уважаван и добре приет:

"Нашите политически опоненти и в Европа правят всичко възможно, за да дискредитират България". Тя посочи, че влизането на страната в т.нар. чакалня на Еврозоната показва, че България е добре оценена и перспективата пред нея е добра и страната ще се промени, благодарение на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Във връзка с критиките на Венецианската комисия към одобреното на първо четене в Народното събрание създаване на фигурата обвинител, който да разследва главния прокурор в България, Дариткова заяви, че преди второ четене ще бъдат взети предвид всички мнения и становища.

Интервюто на Явор Стаматов с Даниела Дариткова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Свиленски

Георги Свиленски: БСП работи в режим "Избори на 28 март", лъжа е, че ще правим коалиция с ГЕРБ

" БСП работи в режим "Избори на 28 март" , заяви пред БНР Георги Свиленски - председател на предизборния щаб на БСП. Той подчерта, че социалистическата партия е готова за предстоящите парламентарни избори.  " Целите на БСП са спечелване на..

публикувано на 10.01.21 в 11:15
Йордан Цонев

Йордан Цонев: Не на всяка цена се стремим към изпълнителната власт

" Не на всяка цена се стремим към изпълнителната власт ". Това каза пред БНР заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той уточни, че целта им е приоритетите от тяхната програма да бъдат приети от управлението: "Сегашният тип мнозинства, просто..

публикувано на 10.01.21 в 10:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

Рекордни горещини в Пакистан, десетки жертви

Рекордни горещини в Пакистан създадоха проблеми на хиляди и взеха десетки жертви. В болници в най-големия пакистански град Карачи се лекуват хиляди хора, получили топлинен удар, след като поредна гореща вълна засегна уязвимата от климатичните промени..

публикувано на 26.06.24 в 18:52

Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света

За постиженията на неправителствения сектор в Румъния и по-конкретно - на общността за цифрови решения в полза на обществото, Владимир Митев от Румънската редакция на Радио България разговаря с Ана Блидару - директор гражданска инфраструктура на..

публикувано на 26.06.24 в 18:47
Папа Франциск - Рим, Ватикана, 26 юни 2024

Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици

На общата аудиенция, посветена на Световния ден срещу злоупотребата и незаконния трафик на наркотици, папа Франциск се изказа срещу легализирането им и нелегалните трафиканти. Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици,..

публикувано на 26.06.24 в 18:33