Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КПКОНПИ иска конфискация на 147 000 лв. от ексшеф на Фонда за лечение на деца

| обновено на 14.01.21 в 17:30
Бившият шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров
Снимка: БГНЕС

На първото си за годината редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е взела решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество за близо 2 милиона лева.

Един от исковете е за конфискация на 147 000 лева от бившия председател на Фонда за лечение на деца Павел Александров, друг - за конфискация на 60 000 лева от Спас Василев, известен като Спас Кочериново, измамил десетки хора с обещания за евтини самолетни билети.

Решението за исковете е взето на първото за годината заседание на комисията.

След акция във Фонда за лечение на деца пред 2016 година Павел Александров се сдоби с обвинение, което го направи и обект на проверка от комисията "Цацаров". Искът срещу него  ще бъде внесен в Окръжен съд - Ловеч, а претенцията е за един недвижим имот.

Въпреки шумния арест и отстраняването му от поста и макар разследването срещу него да приключи с внасяне на обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, делото срещу Павел Александров и останалите обвинени никога не тръгна по същество.  За гражданската конфискация обаче това не е препятствие.

Спас-Александър, както стана известен Спас Василев от Кочериново се споразумя с прокуратурата и изтърпя своето наказание - 7 месеца затвор, точно колкото продължи и предварителният му арест. Под името Александър Николов и представяйки се за служител на авиокомпании, той успя да вземе пари от десетки срещу обещания за евтини самолетни билети. Обвинен обаче беше само за 60 000 лева, колкото сега иска да вземе от него Антикорупционната комисия.

Спас Василев. Снимка БГНЕС

Останалите, към чието имущество има претенции комисията, оглавявана от бившия главен прокурор, са незаконни лихвари, лица, злоупотребили с евросредства и сутеньор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нидерландия ще достави скоро 24 изтребителя Ф-16 на Украйна

Нидерландия съобщи, че скоро ще достави на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16. Днес в Киев се очаква посещение на премиера на Унгария Виктор Орбан, след като страната му пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Очаква се премиерът на Унгария Виктор Орбан да се срещне в Киев с президента на Украйна Володимир..

публикувано на 02.07.24 в 07:41

Румен Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в  Гърция, където ще участва в 28-та годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година международният форум в гръцката столица Атина е под наслов "Спирала през конфликтите, в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии". Част от дискусиите ще са посветени на последиците от..

публикувано на 02.07.24 в 07:37

Протест срещу безводието в павликенското с. Караисен

Жителите на павликенското село Караисен излизат тази сутрин в 7.30 ч. на протест срещу безводието. Павликенските села отдавна имат сериозни проблеми с водоснабдяването. Те черпят от местни водоизточници, чийто дебит не е достатъчен, и има безкраен воден режим за населението. В Караисен бяха направени изцяло нови водопроводи, но няма вода...

публикувано на 02.07.24 в 07:29

Пожар избухна в болницата в Благоевград, има пострадали

Пожар е избухнал рано тази сутрин в Mногопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. Изгоряла е напълно една стая, като най-вероятна причината е забравена цигара от пациент. В стаята е имало четирима души, които са свалени в отделението по хирургия на втория етаж. Един от пациентите е в по-тежко състояние.

публикувано на 02.07.24 в 07:26

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе. В София-град кодът за дъжд е жълт. За 12 области в Централна и Източна България в сила е жълт код за високи температури (виж графиката по-долу). Днес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:22
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън за решението на съда за Тръмп: Това е опасен прецедент

Американският президент Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния съд, което дава на бившия държавен глава Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване. Байдън каза, че решението подкопава "върховенството на закона" и е "ужасно лоша услуга" за американците. Изказването на президента Байдън беше реакция на..

публикувано на 02.07.24 в 04:38

Голяма част от Перник ще е без вода заради авария

Половин Перник ще бъде без вода днес заради авария, съобщиха от местното ВиК дружество. Водоподаването се преустановява тази сутрин в 8:00 часа. До отстраняването на аварията вода няма да има в централната градска част и в кварталите "Профилакториум", "Калкас", "Могиличе", "Варош", "Драгановец", "Проучване", "Бела вода", "Стара чешма" и "Радина..

публикувано на 02.07.24 в 04:35