Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДЕН на Найден Зеленогорски отива на изборите заедно с „Демократична България“

Найден Зеленогорски
Снимка: БГНЕС

От гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ с абревиатура ДЕН, чийто лидер е бившият съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, даде заявка за явяване на предстоящия парламентарен вот заедно с коалиция „Демократична България“. Заявиха и, че ще водят битка за запазване на абревиатурата ДЕН с друга нова формация.

Макар и плахи, процесите по обединение вдясно, вървят. Или поне се прави пореден опит да потръгнат. От края на м.г. една сравнително нова формация - Достойнството на един народ, ДЕН, с лидер добре познато политическо лице - бившият кмет на Плевен, бивш зам.-председател на партия "Движение на българските граждани" на Меглена Кунева и бивш съпредседател на ПГ на Реформаторския блок - Найден Зеленогорски,  води преговори с коалиция "Демократична България" за съвместно явяване на парламентарните избори. Зеленогорски припомни, че съвместните им действия няма да започнат с предизборната кампания: 

"Партнирахме си много добре на местните избори с "Демократична България". С тях се включихме заедно и на протестите срещу това безбъдно управление".

Засега заявката е само намерение, преговорите не са приключили с решение:

"Няколко пъти сме разговаряли неофициално. Надяваме се, че ще съумеем да разширим и уплътним този проект", уточни лидерът на ДЕН. 

От „Достойнството на един народ“ са загрижени за честността на вота и подкрепят предложенията на "Демократична България" за видеонаблюдение на изборния процес и гласуване по пощата за сънародниците ни в чужбина. Имат и собствени приоритети - за второ ниво на местно самоуправление и финансова децентрализация на общините: 

"Това означава данъците и доходът да остава там, където се създава - в общините, а не да бъде централизирано събиране и да се раздават на "нашите кметове" и на "нашите общини" допълнителни субсидии, което се случва ежедневно и се раздават стотици милиони. Искаме да повторим модела и на САЩ", подчерта Зеленогорски.

Когато премине пандемията, гражданското сдружение ще прерасне в политическо:

"Ще предприемем активни действия за Учредително събрание и за прерастването ни в политически проект", заяви лидерът на ДЕН.

Междувременно са готови на битка за името си, включително и ако се наложи съдебна с конкурентната формация на бившия земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме, който тъкмо пред БНР обяви, че под името Движение за единство на народа и абревиатурата ДЕН, има претенция да се превърне в конкуренция на ДПС и води преговори с "Републиканци за България" на Цветан Цветанов. Зеленогорски коментира да решат спора за името първо с добро. Освен избирателите, се готвят да защитават и името си:

"Още през май 2020-а нашето гражданско сдружение е вписано в Търговския регистър, Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Ако колегите са неинформирани, бих се надявал да спрат да използват тази абревиатура. Не искаме да препятстваме усилията на г-н Дикме и неговите приятели. Сега сме в сферата на морала, но ако се наложи, ще влезем и в сферата на правото и ще направим това със съответните съдебни искове", обяви Найден Зеленогорски.

 Репортаж на Мария Филева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка разлика..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42